Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
18.03.2016 16:08

«Зонінг», та чим він загрожує місту?

Архітектор

З осені минулого року не вщухають пристрасті навколо містобудівних питань: генеральний план міста до 2025 року викликав бурю протестів та був відхилений як неякісний.

З осені минулого року не вщухають пристрасті навколо містобудівних питань: генеральний план міста до 2025 року викликав бурю протестів  та був відхилений як неякісний. Складовою частиною генерального плану є «зонінг» центральної частини міста. Цей документ регламентує функціональне призначення та можливу висотність будівництва.

 Розробка документу тривала більше року і обійшлася киянам у 6-ть мільйонів гривень. Але, не дивлячись на досить значну вартість, документ містить багато нестиковок і відвертих «ляпів». Навіть не будучи архітектором чи фаховим спеціалістом із містобудівних питань можливо поміти не логічні твердження: 

п2.JPG
печерськ 2.JPG
от Наприклад, у територіальному утворенні «Печерськ» житлові будинки пропонують поставити у межах санітарно захисної зони (що заборонено: Державні санітарні правила   № 379/1404 Може, якщо авторам «зонінгу» так кортіло виділити ділянки для будівництва житла, то взагалі не варто було показувати межу санітарної зони?


   
поділ.JPG
  

 А ось територіальне утворення «Поділ», тут не зазначено пам’ятку архітектури 17ст фонтан «Самсон» як пам’ятку. А ще у формулюваннях плутанина: у будівлі районної адміністрації можливе влаштування житлових апартаментів (ГЖ- громадсько-житлова забудова).


воздв.JPG


    Що дійсно порадувало - це достатньо чітка та зрозуміла схема визначення граничної поверховості будівель. Але й тут є питання: висотність вказана не на всіх ділянках, наприклад, ділянка на якій ведеться будівництво ЖК «Поділ- град» не має визначеної граничної висотності, хоча будівництво ведеться, а висотність – 9-ть поверхів викликає сумніви як у мешканців Воздвиженки  так і краєзнавців.



липки.JPG


До того ж висотність зазначена на схемі не завжди відповідає описовій частині: ось ділянка 21322, виходячи із схеми граничної висотності, найбільша можлива висота 21м (182-161м) а у описі том 1, табл. 2,: 17-ть і вище поверхів. То чому вірити? Опису чи схемі?


скан мнения Ваврыша.JPG


Зараз триває громадське обговорення, зважаючи на важливість та суперечливість документу термін обговорення було подовжено до 15 травня. Але що обговорювати якщо документ явно потребує доробки? 

   От як прокоментував якість «зонінгу» колишній заступник головного архітектора Києва Андрій Вавриш: «Діма, я промовчу що до моєї думки про якість «зонінгу». 

   Якщо якість настільки низька, що про неї навіть не йде мова, то навіщо приймати такий документ?

Складається враження, що неоднозначні формулювання та нестиковки у законодавчих актах (а генеральний план та зонінг – це закони для містобудівної галузі) дають поле для корупції?
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]