Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
08.02.2018 12:33

Отримання страхового відшкодування при ДТП: практичні аспекти

Адвокат в адвокатському бюро "Паляничко та партнери"

ДТП- неприємна подія у житті кожного водія. З допомогою обов’язкового страхування цивільно-правової відповідальності ситуація не критична, адже шкоду відшкодовує страхова компанія.

ДТП- неприємна подія у житті кожного водія.

З допомогою обов’язкового страхування цивільно-правової відповідальності ситуація не критична, адже шкоду відшкодовує страхова компанія.

Але, на жаль, швидке отримання від страховика виплати в разі ДТП - залишається мрією для будь-якого автовласника. Іноді страховики згодні відшкодовувати збитки без всякого суду, а іноді, навпаки, – затягують виплати до нескінченності, очікуючи судового рішення.

Для того, щоб отримати страхове відшкодування потрібно дотриматися процедури, визначеної законом. Крім того, можуть виникнути ситуації, коли відшкодування не виплачується, або ж відбувається банкрутство страхових компаній.

Що ж потрібно знати у першу чергу про обов’язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів? Як отримати відшкодування? Які нюанси даної процедури?

Дані питання проаналізуємо у цій статті.

Згідно Закону України «Про обов’язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів» передбачено обов’язкове страхування відповідальності власника транспортного засобу за збиток, заподіяний третім особам у результаті ДТП.

Метою даного виду страхування є відшкодування збитку заподіяного життю, здоров’ю і майну тих, хто постраждав внаслідок ДТП, а також захист майнових інтересів страхувальників, оскільки збиток замість винного в ДТП відшкодовує страхова компанія.

Якщо особа потрапила у ДТП для отримання страхового відшкодування необхідно подати пакет документів та протягом 30 днів подати заяву про відшкодування збитків, до страхової компанії.

При поданні заяви до страхової компанії, особа яка приймає заяву, зобов’язана надати консультаційну допомогу, ознайомити з нормативно-правовими документами, порядком обчислення страхових відшкодувань, та актами на підставі яких було оцінено розмір заподіяної шкоди.

Часто буває, що закінчився розгляд справи, судове рішення набрало законної сили, застрахована особа принесла копію рішення до страхової компанії, і чекає, день, два, тиждень, місяць, а потім не витримує і приходить до них, а вони говорять, що вони нічого не отримували і людина залишається ні з чим. Тому, коли передача документів відбувається особисто - на екземплярі документів треба поставити штамп отримувача – страхової компанії з підписом та датою отримання документів. Якщо немає можливості особисто передати необхідні документи, або працівник страхової компанії відмовляється ставити відмітку про отримання документів, то можна відправити необхідні документи поштою, цінним листом з описом вкладення та повідомленням про вручення.

Згідно Закону України «Про обов’язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів» статті 34 пункту 1, страховик зобов’язаний протягом двох робочих днів з дня отримання повідомлення про настання події, що містить ознаки страхового випадку, розпочати її розслідування, у тому числі здійснити запити щодо отримання відомостей, потрібних для своєчасного здійснення страхового відшкодування.

Страхова виплата здійснюється безпосередньо потерпілому (або особі яка має право на відшкодування) або особам, які надають послуги з ремонту пошкодженого майна і за договором майнового страхування сплатили страхове відшкодування (крім регламентованої виплати) передбаченої підпунктом «а» пункту 1 статті 41 Закону України «Про обов’язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів»), лікування потерпілих та інші послуги, пов’язані з відшкодуванням збитків.

Бувають і такі випадки, що страховик може відтягувати з оглядом автомобіля. Згідно з законом представники страховика повинні самі організувати огляд пошкодженого автомобіля. Якщо протягом 7 днів страхова компанія не оглянула ваш автомобіль, краще звернутися до незалежного експерта. У залежності від результатів експертизи у страховій компанії отримайте довідку із зазначенням тих документів, які ви подавали працівникам страхової компанії після ДТП.

Але згідно Закону України «Про обов’язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів» статті 34 пункту 2 протягом 10 робочих днів з дня отримання повідомлення про дорожньо-транспортну пригоду страховик зобов’язаний направити свого представника працівника, аварійного комісара або експерта на місце настання страхового випадку або до місця знаходження пошкодженого майна для визначення причин настання страхового випадку та розміру збитків.

Ремонт автомобіля варто розпочинати тільки після оцінки експерта, а страхова компанія видала страховий акт (а саме письмовий акт), де зазначена точна сума належної виплати.

Страховик, протягом 15 днів з дня узгодження ним розміру страхового відшкодування з особою, яка має право на отримання відшкодування, за наявності документів про дорожньо-транспортну пригоду, але не пізніше як через 90 днів з дня отримання заяви про страхове відшкодування зобов’язаний: у разі визнання ним вимог заявника обґрунтованими — прийняти рішення про здійснення страхового відшкодування та виплатити його. Якщо у зв’язку з відсутністю документів, що підтверджують розмір заявленої шкоди страховик не може оцінити її загальний розмір, то виплата страхового відшкодування здійснюється у розмірі заподіяної шкоди, оціненої страховиком. Страховик має право здійснювати виплати без проведення експертизи, якщо за результатами проведеного ним огляду пошкодженого майна страховик і потерпілий досягли згоди про розмір страхового відшкодування і не наполягають на проведенні оцінки, експертизи пошкодженого майна.

Страховик зобов’язаний направити заявнику письмове повідомлення про прийняте рішення протягом 3 робочих днів з дня його прийняття.

Подавайте позовну заяву якщо страховик не дав вам відповіді у встановленій формі після закінчення 15 денного терміну з дня подання останнього вами документу. У разі якщо страховик не бажає виконувати свої обов’язки у встановлений законодавством термін, ви маєте право отримати компенсацію з урахуванням індексу інфляції та 3% річних згідно Цивільного Кодексу України.

Якщо у страховика незадовільне фінансове становище це не є підставою для відмови у виплаті страхового відшкодування. У разі відмови страховика у виплаті страхової допомоги, він зобов’язаний повідомити у письмовій формі страхувальнику, з обґрунтуванням причин цієї відмови.

Загалом, при стягненні страхової виплати необхідно пам’ятати, що існує 4 способи боротьби із страховою компанією.

Варіант 1: Направлення письмової претензії.

Цей варіант хороший у разі, коли страхова компанія затягує виплату. Для написання претензії клієнтом повинні бути подані всі документи в страхову. Після цього у страхової компанії є певний термін, відведений на прийняття рішення (це взагалі страховий випадок чи ні) і саму виплату. Тому завчасно метушитися не варто.

Варіант 2: Направлення заяви до Державної комісії з регулювання ринків фінансових послуг.

Держфінпослуг – головний державний орган, що контролює діяльність страхових компаній. Власне ця організація може впливати на видачу і вилучення ліцензій у страхових компаній. На кожне звернення Держфінпослуг повинна протягом 15 днів відреагувати і піти з перевіркою в страхову компанію. Тому, вдаватися до їхніх послуг треба тільки тоді, коли вже нічого не допомагає.

Варіант 3: Направлення звернення в МТСБУ.

МТСБУ – є об’єднанням страхових компаній, яке стежить за реалізацією обов’язкових видів страхування, зокрема в сфері їх уваги – обов’язкове страхування цивільної відповідальності автовласників (автоцивілка). У ряді випадків потрібно звертатися саме в МТСБУ, а не в страхову компанію для отримання виплати. Перший варіант, коли страхова компанія не платить грошей, чи затягує процес, або сума виплати занижена. В даному випадку варто звертатися в МТСБУ для сприяння.

Другий варіант, коли ви повинні звертатися в МТСБУ для отримання виплати як потерпілий навіть якщо винуватець не придбав поліс автоцивілки, але такий поліс наявний у потерпілого. Процедура отримання виплати така ж як у страховій компанії.

Варіант 4: Звернення до суду.

Найбільш тривалий і складний процес – судовий. Термін вирішення питання може коливатися до декількох років.

Відповідно до судової практики Верховного суду України щодо розгляду цивільних справ, що виникають з договорів страхування, в тому числі системного аналізу даної категорії справ, вбачається наступне. Верховний Суд України вказав, що право потерпілого на відшкодування шкоди її заподіювачем є абсолютним і суд не вправі відмовити в такому позові з тих підстав, що цивільно-правова відповідальність заподіювача шкоди застрахована. Також, потерпілий вправі відмовитися від свого права вимоги до страховика та одержати повне відшкодування шкоди від особи, яка її завдала, в рамках деліктного зобов’язання, не залежно від того, чи застрахована цивільно-правова відповідальність особи, яка завдала шкоди.

Таким чином, отримання страхового відшкодування при ДТП – не проста процедура та потребує значної уваги, детального аналізу ситуації та терпіння від особи, яка прагне отримати справедливе відшкодування.  

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]