Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
30.08.2016 12:33

Юридичні наслідки розробки комп’ютерної програми без договору

Адвокат

Замовник і розробник домовилися про створення останнім комп'ютерної програми за певну винагороду. Жодних документів не оформлювали, спочатку мали намір підписати документи після фактичного виконання робіт, але з часом відносини сторін погіршилися і після з

Замовник і розробник домовилися про створення останнім комп'ютерної програми за певну винагороду. Жодних документів не оформлювали, спочатку мали намір підписати документи після фактичного виконання робіт, але з часом відносини сторін погіршилися і після закінчення роботи, розробник відмовився підписувати будь-які документи. Вияснимо чи отримає замовник майнові права на комп'ютерну програму, якщо сторони не закріпили свої домовленості на папері.

Як відомо, в момент створення твору у автора твору виникають особисті немайнові права та майнові права на твір. Під твором у даній статі ми розуміємо комп'ютерну програму. Особисті немайнові права є невід’ємними від особи творця, тому будуть належати розробнику. Особисті немайнові права дають право розробнику вимагати визнання свого авторства, збереження цілісності твору і протидіяти будь-якому перекрученню, спотворенню чи іншій зміні твору або будь-якому іншому посяганню на твір, що може зашкодити його честі і репутації тощо. За загальним правилом, особисті немайнові права не можуть бути передані (відчужені) іншим особам.

До майнових прав відносяться право дозволяти використання комп'ютерної програми, право перешкоджати неправомірному використанню комп'ютерної програми, у тому числі забороняти таке використання і право на використання комп'ютерної програми та інші майнові права інтелектуальної власності, встановлені законом. Використання комп'ютерної програми може здійснюватися будь-яким способом в межах закону. Право дозволяти використання комп'ютерної програми полягає в праві суб'єкта права інтелектуальної власності розпоряджатися комп'ютерною програмою на власний розсуд. До інших майнових прав інтелектуальної власності можна віднести право розпоряджатись комп'ютерною програмою, право її відчужувати, право подарувати, здати в оренду та інші права. З економічної точки зору цінними є саме майнові права.

Деякі замовники вважають, що заплативши за розробку комп'ютерної програми, вони стають повноправним власником продукту. Спробуємо розібратись.

Відповідно до ч. 2 ст. 430 ЦК майнові права на твір належать творцеві об'єкту і замовнику спільно, якщо інше не встановлене договором. У даному випадку комп'ютерна програма була створена за замовленням, договір між сторонами не укладався, тому майнові права на комп'ютерну програму будуть належати замовнику і розробнику спільно. Спільно означає за згодою кожного.

З цього випливає, що замовник повинен отримати згоду у розробника на розпорядження комп'ютерною програмою, на право її відчуження, право подарувати, здати в оренду тощо. А якщо розробник згоди не дає? Мабуть, запитання риторичне.

Тому, одна лиш оплата розробки не дає підстав замовнику стати єдиним власником майнових прав на комп'ютерну програму.

Для уникнення подібної ситуації, замовнику слід подбати про підписання договору з розробником на етапі досягнення усіх ключових домовленостей. До договору обов'язково слід включити умови про перехід майнових прав на комп'ютерну програму до замовника. 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]