Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
07.09.2021 16:24

Комерційні структури вимушені виконувати частину функцій правоохоронців. Ну хоч хтось

Економіст, експерт-аналітик

Фінансові послуги

Гарна новина. Токсичність "ГлобалМані" нарешті визнали на рівні державної компанії. Поки що це зробив "ПриватБанк". Втім, сподіваюсь, своє вагоме слово скажуть нарешті й правоохоронці.

З'ясувалось, що ще 6 серпня під час засідання Комітету з питань комплаєнсу та фінансової безпеки банку було ухвалене рішення припинити будь-які ділові стосунки з ТОВ "ГлобалМані" з 1 вересня 2021 року. За таке рішення проголосували сім осіб, що достатньо для кворуму.

Цікаво, як у "Приваті" обґрунтували своє рішення. Так, комітету було представлено результати аналізу, який виявив фальшиву інкасацію через особисті картки представників компанії та ризикове використання інструменту "Cash to Cards" у сервісі "Консолідатор платежів".

Також у держбанку з'ясували, що "ГлобалМані" приймала платежі для проведення турнірів зі спортивного покеру та кіберспорту на користь фірм, які уклали меморандуми з компаніями, котрі не мають відповідних ліцензій на провадження діяльності.

Стверджується, що "ГлобалМані" використовує свої платіжні системи та банківські рахунки для збору готівки від людей, а потім переводить ці гроші на фіктивні підприємства, підконтрольні організаторам злочинної схеми.

У "ПриватБанку" також врахували публікації у ЗМІ, в яких йшлося про роботу "ГлобалМані" з партнерами Росії, про проведення непрозорих схем діяльності, про використання "чорного еквайрингу" в азартних іграх, про зв'язок платіжної системи із торгівлею зброєю для ведення бойових дій у зоні ООС проти України.

Нарешті, у "ГлобалМані" є не закриті кримінальні провадження за правопорушення, пов'язані з ухиленням від сплати податків та зборів, легалізацією злочинних доходів, шахрайством тощо. Зокрема, до "ПриватБанку" були надіслані запити з цього приводу від СБУ та ДБР.

Тобто головними видами діяльності "ГлобалМані", на думку фахівців "Привату", були – розповсюдження незаконних азартних ігор та відмивання брудних коштів. Для цього компанія не проводила верифікації клієнтів та застосовувала механізм дрібнення платежів для уникнення контролю.

Схоже, нарешті почалися погані часи для "ГлобалМані", яку пов'язують з "сім'єю" Януковича. Позаяк буквально днями з'явилася інформація про кримінальне провадження, яке порушила проти платіжної системи Нацполіція Києва. Там йдеться про 6,5 мільярда гривень, які "ГлобалМані" допомогла відмити та перевести до Росії. Також "ГлобалМані" у п'яницю, 3 серпня, виселили з офісу у БЦ "Ренесанс" в центрі Києва.

Якщо вже найбільший державний банк відмовляється співпрацювати з "ГлобалМані" та чорним по білому прописує, за які гріхи, то мені досі не зрозуміла позиція СБУ та ДБР. Як виявляється, запити до "ПриватБанку" щодо "ГлобалМані" обидві структуру надсилали. Хочеться спитати, що далі?

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]