Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
31.08.2016 17:10

Як прокурори залишили медіа-аудиторію без чупакабри

Керівник PlusOne Analytics

"Температура" інформаційного середовища 15-28 серпня.

"Температура" інформаційного середовища 15-28 серпня.

Українським медіа вже кілька років поспіль у серпні, в так званий "мертвий сезон", нема потреби вигадувати сюжети про чупакабру: ми маємо вдосталь "гарячих" новин.

Звичайно, більшу частину "порядку денного" за два тижні, 15-28 серпня, складали повідомлення "розважально-святковго" характеру – про олімпіаду, про святкування Дня Незалежності. Як бачимо з моніторингу PlusOne Analytics, cаме їх інтернет-медіа різного профілю висвітлювали з найвищою готовністю: на них припадало від третини до двох третин усіх повідомлень на "тривалі", а не одноразові, теми. Ще частина – дуже "гарячі" кримінальні скандали на зразок подій у Кривому Озері або у Лощинівці.

Проте навіть влітку було достатньо явно навмисно створених інформаційних приводів: політичних суперечок, корупційних викриттів тощо. І їх температура була не мала: справа не обмежувалася одноразовим повідомленням, інтерес до них весь час підігрівався. Отож, якщо ньюзмейкери працювали, не чекаючи вересня – вони сподівалися на увагу до своїх посилів.

Російських політтехнологів зрозуміти легко: у них вибори меш ніж за місяць, і треба було негайно створити провокації у Криму, не чекаючи слушного сезону. Навіть дивно, що Володимир Путін так швидко згорнув антиукраїнську істерику і не розкручує далі теми "українських терористів": напевно, фідбек від світової спільноти був надто неприємний, або ж соціологи зауважили якусь несподівану реакцію електорату на подібні повідомлення. Отож, зараз "кримська" тема в українському інформаційному просторі представлена тільки політв'язнями: Ільмі Умеровим, Ахтемом Чийгозом та іншими.

Проте і українські ньюзмейкери не відставали. Точніше, один з них: Генпрокуратура. А почалося все з двох скандалів: про війну ГПУ з Національним антикорупційним бюро, а також про епопею з атестацією електронного декларування у Держспецзв'язку.

Думаю, не буде великою помилкою припустити, що ГПУ та ДССЗЗІ навмисно намагалися зробити "непопулярні" дії у середині серпня, сподіваючись, що їх ніхто не помітить. Проте реакція громадськості була настільки жвавою, що обидва скандали заморозили, а "винуватці" узялися за відволікальні маневри. ГПУ – за давно очікувані кримінальні справи, а у скандал з електронними деклараціями втрутився президент, розрубавши цей "гордіїв вузол" до вересня.

Пам'ятаючи про розголос, який мали арешт Олександра Єфремова та оголошення у розшук Олександра Онищенка, відомство Юрія Луценка швидко оголосило про затримання Владислава Каськіва у Панамі та повідомило про підозру Олександрові Лавриновичу. При цьому дані про юридичний статус Каськіва в нас досі суперечливі. Дісталося в цей час також блогерші Мирославі Бердник за її антиукраїнські пости.

А спеціально "під Незалежність" ГПУ повідомила про підозру російським посадовцям на чолі з міністром оборони Сергієм Шойгу. Цей хід, як бачимо з діаграми, був найбільш успішним.

НАБУ також старалася з усіх сил, щоб не виглядати гірше: вона затримала в.о. ректора НАУ Володимира Харченка, а також спіймала на гарячому суддю Миколу Чауса.

Як бачимо, сил цих двох відомств з головою вистачало для того, щоб відволікти людей від пляжних розваг і змусити оновлювати стрічки новинних сайтів.

Що ж, інформаційне середовище вересня обіцяє бути ще гарячішим. Адже до "гри" підключаться і ті ньюз-мейкери, які не витрачали сил на роботу у серпні. Та й нинішні скандали отримають продовження: скажімо, електронне декларування, як обіцяє президент, має запрацювати з 1 вересня. Тож не перемикайтеся, і готуйте попкорн. 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]