Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
15.09.2016 15:08

Анатомія#зради або "День сурка"

Державний уповноважений Антимонопольного комітету України (2015—2019)

Уявіть собі: тендер на закупівлю край необхідного вам сьогодні предмету... Наведу примітивно-фантастичний приклад, спеціально не наводжу реальний, бо побудують паралелі з якимсь конкретним кейсом. Наприклад, закупівлі води в ваш будинок, і якщо до жовтня (

Уявіть собі: тендер на закупівлю край необхідного вам сьогодні предмету... Наведу примітивно-фантастичний приклад, спеціально не наводжу реальний, бо побудують паралелі з якимсь конкретним кейсом. Наприклад, закупівлі води в ваш будинок, і якщо до жовтня (!!!) цього року не куплять - залишитись без неї. А купити можна тільки за результатом тендеру.

Що відбувається далі?

Далі замовник оголошує про цей тендер чомусь не в січні або березні, а в серпні (!!!) Саме тоді, коли на всі пов'язані з ним процедури залишилось тільки два місяці. Але робить це красиво. Гучно! Повідомивши всім: "Ми піклуємося про вас! Ми хочемо, щоб у вас була вода, бо без неї вам жити буде дуже погано! І ми, піклуючись про вас, розуміючи ваші потреби, зараз всі свої особисті питання покинули, і займаємось тільки забезпеченням вас водою!"

І не важливо, що зробити він це повинен був ще на початку року! І не важливо, що це не турбота про вас, а його прямий обов'язок! І вже не важливо за скільки, бо вода ж край потрібна, просто дуже і дуже, бо без неї ніяк!

Далі слідкуйте за руками...

Яка вартість - не актуально! Актуально купити! Яка якість? Теж не так важливо вже в цей час - краще "якась", ніж ніякої! Виграє "хтось" по "якійсь" вартості з "якоюсь" якістю. Кілька дешевих зачасту в цей час відхиляють, або одразу пишуть в документації, що виграти може тільки компанія, яка відповідає купі специфічних та нелогічних критеріїв, які об'єднує одне: 100% схожість на того "хтось" (майбутнього переможця).

Далі іноді (не завжди, бо бізнес втомився боротись) з'являється якийсь смельчак (або той, хто сам був колись цим "хтось", якого зараз "подвинули" заради нового "хтось"), і подає скаргу в Колегію АМКУ.

Скарга написана юридично грамотно, вимоги закону дотримані, плата (не маленька) за подання скарги до державного бюджету сплачена! Що ми робимо? Призначаємо її до розгляду, тендер продовжуватись не може (так зване "блокування тендерів", в якому нас часто звинувачують). І тут починається все найцікавіше!

Саме на цій стадії замовники (зазвичай вже посеред вересня (!!!), коли з жовтня (!!!) води вже не буде, якщо не куплять), та їм "допомагаючі" починають гучно кричати: "Зрада"! Не буде у вас води! Чому? Бо АМКУ заблокував торги, діючи не в ваших інтересах!"

А вам що? Чи будете ви розбиратись в цьому? Навіщо вам це? Вам важливо, щоб вода була. "І навіть якщо краде замовник, хай краде, але ж для нас корисне робить, воду дає, а міг би все красти і навіть воду не купувати!"

І АМКУ захистити себе, як замовник це робить, не може, бо ми ж квазі-суд, ми не можемо бути публічними дуже, бо звинуватять в упередженості, в тому, що позиція наша давно сформована, що відбрехуємось... Такими словами кидатись, як політики теж не можемо, бо повинні говорити тільки офіційно і фактами...

І саме в такій "позиції" ми і слухаємо скарги! Вимикаємо всі свої почуття, жалість, страх перед звинуваченнями, які будуть, образу на те, що робиш чесно, правильно, діючі виключно в межах закону і без мети особистого збагачення, а тебе закидують камінням... І саме в такій "позиції" ми приймаємо тільки законні рішення!

Ми знаємо, що якщо тендер на закупівлю води пройшов з купою порушень, ми задовольнимо скаргу, що означає, що в жовтні люди будуть без води! Ми знаємо, що нас вже в цьому звинуватили і звинуватять після винесення рішення! І знаємо, що ви нас не зрозумієте, бо води у вас не буде!

Але... Ми виносимо і будемо виносити виключно законні рішення. І ми віримо в те, що з часом, ви у всьому розберетеся, ви нас зрозумієте... І перед тим, як звинуватити нас в тому, що ви залишились без води, ви уважно подивитесь документи і наше рішення, проаналізуєте, і як громадянин, якого залишили без води, зробити вірний висновок: "Чому так відбулось? Що потрібно робити, щоб такого не відбувалось знов? Хто винен і хто повинен в майбутньому вчиняти по-іншому!"

І коли ви це зрозумієте, це буде найпотужніший удар, який ми, українські громадяни, зможе зробити по корупції, незаконному збагаченню та зловживанням під час проведення тендерів.

Саме тому, пишу вам про це зараз, бо дуже важливо, щоб ви швидше це зрозуміли і контролювали тих, хто повинен про вас "піклуватись".

PS. Кінець історії про воду зазвичай один і той самий: ви залишились без води, ми прописали в рішенні порушення, правоохоронні органи порушили справу проти порушників... А далі? А далі все починається в наступному році по тому ж самому сценарію, але в більшості з іншими діючими особами...

PS.PS. І від кожного з вас, в тому числі, залежить, чи буде в наступному році "день сурка" з відсутністю води, чи ви візьмете в свої руки з початку року питання свого водозабезпечення! 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]