Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
10.10.2017 18:45

Щодо проекту Закону України «Про обіг криптовалюти в Україні»

Керівник корпоративної практики АФ "Домінанта"

Простіше за все критикувати діяльність інших, проте навіть зважаючи на це я не зміг утриматись від критики цього законопроекту, а все тому, що ознайомившись з ним я взагалі не зрозумів, що саме хотіли досягти за допомогою даного проекту закону його автори.

Простіше за все критикувати діяльність інших, проте навіть зважаючи на це я не зміг утриматись від критики цього законопроекту, а все тому, що ознайомившись з ним я взагалі не зрозумів, що саме хотіли досягти за допомогою даного проекту закону його автори. І це лише поверхневий погляд на даний законопроект

1.               Як зазначено в проекті метою закону є врегулювання правовідносини щодо обігу, зберігання, володіння, використання та проведення операцій за допомогою криптовалюти. Однак, дане завдання законопроект на мій погляд аж ніяк не виконує. Застосовуючи засоби алегорії можна сказати, що автори намагались встановили броньовані двері від злодіїв у хату в якій немає трьох стін.

2.               Документ визначає криптовалюту як програмний код однак взагалі не визначає її правової природи. Виникає логічне питання: Що це? Чи відноситься вона до специфічних речей або майнових прав? В даному контексті проект залишає нам одні запитання.

3.                       Положеннями проекту закріплюється, що державне регулювання в сфері обігу криптовалюти здійснюється Національним Банком України. Так до повноважень НБУ пропонується включити визначення порядку порядок створення та діяльності криптовалютних бірж, ідентифікації суб’єктів та моніторингу всіх криптовалютних транзакцій, але при цьому сам закон не надає і не визначає ніяких інструментів для цього.

Навіть сьогодні при повній відсутності регулювання обігу криптовалюти її можна обміняти в тому числі на гроші. І робиться це як правило на онлайн майданчиках які діють поза межами юрисдикції України. А отже власник може і надалі продавати власну криптовалюту «в темну» не користуючись підконтрольними НБУ біржами зареєстрованими в Україні.

4.               Деякі положення є абсолютно не узгодженими з нормами чинного законодавства. Так визначивши, що криптовалюта є об’єктом оподаткування автори  створили багато запитань: що буде базою для визначення розміру податку? Коли настає обов’язок по сплаті податку? Який податковий період для сплати? На всі ці запитання проект відповіді не дає.

Більше того на мою думку спірним є визначення самої криптовалюти як об’єкта оподаткування (як скажемо нерухомість) бо за  такого   визначення   платиш за  весь період поки вона тобі належить.

4. На окрему увагу заслуговує визначення відповідальності за порушення законодавства України про використання та обіг криптовалюти. Слід зазначити, що законопроектом не передбачається змін до Кримінального Кодексу України в той час як вчинення всіх визначених у ньому дій саме по собі становить склад   інших злочинів, а отже   факт   використання   при їх здійсненні   криптовалюти ніяким чином не буде впливати на кваліфікацію таких дій.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]