Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
28.03.2016 16:42

Одруження багатого на бідній, але перспективній

Незалежний фінансовий радник

Тема добровільного об’єднання територіальних громад докотилась і до Васильківського районну.

Тема добровільного об’єднання територіальних громад докотилась і до Васильківського районну. 23 березня провів нараду мер Василькова Володимир Сабадаш. Тема наради чи то зустрічі з сільськими головами була «добровільно-примусове» об’єднання територіальних громад Васильківського району з одним із центрів містом Васильків.

Ніби все непогано, все йде відповідно до закону, але є декілька але.

Давайте розглянемо, що воно таке добровільне об’єднання територіальних громад, і що воно несе Гвоздівській громаді.

В статті 2 закону чітко написано на яких принципах відбувається об’єднання, а саме цитуємо дослівно:

Стаття 2. Принципи добровільного об’єднання територіальних громад

1. Добровільне об’єднання територіальних громад сіл, селищ, міст здійснюється з дотриманням таких принципів:

1) конституційності та законності;

2) добровільності;

3) економічної ефективності;

4) державної підтримки;

5) повсюдності місцевого самоврядування;

6) прозорості та відкритості;

7) відповідальності.

З добровільністю розібралися.

Закон каже, що буде державна підтримка, давайте її розглянемо. Держава декларує, що допоможе фінансово становленню новоствореній територіальній громаді, а саме у статті 10, пункті 3 сказано:

Загальний обсяг фінансової підтримки розподіляється між бюджетами об’єднаних територіальних громад пропорційно до площі об’єднаної територіальної громади та кількості сільського населення у такій територіальній громаді з рівною вагою обох цих факторів.

До відома в селі Гвоздів проживає 450 осіб (станом 2010 р), а місті Васильків 40 080 осіб (станом на 2010), навіть за старих даних фінансовий розподіл не на користь гвоздівчан, прийдеться тільки 1,2 % від всіх коштів. Також держава говорить, що 60% коштів від податку з доходів фізичних осіб, 25% екологічного податку, 5% акцизного податку, 100% єдиного податку, 100% податку на прибуток підприємств та фінустанов комунальної власності, земельний податок, 100% податку на нерухомість, місцеві податки і збори та кошти, отримані за надання адміністративних послуг будуть залишатися в новоствореній громаді.

Всього вище переліченого у с.Гвоздів нема, це цікаво Василькову. За залишковим принципом і гвозьдівчанам може щось перепасти, якщо буде кому лобіювати це.

Наступним кроком має бути прийняття рішення, щоб нам щось надали. Після об’єднання будуть проведені нові вибори. А тут саме цікаве. В м.Васильків 35 000 виборців та 43 депутата + 1 мер, в с.Гвоздів 348 виборців та 12 депутатів + 1 сільський голова. А тепер математика: при об’єднані у нас так і буде 43 депутата + 1 мер. На одного депутата зараз приходиться в середньому 813 виборців, а буде в середньому 822 виборця. Що це значить, щоб с.Гвоздів обрав одного свого представника потрібно практично 2,5 села щоб проголосувало «ЗА».

Хочу вам нагадати, що від рішень депутатів залежить ваше життя.

Ну і нарешті майнові права, а вони всі переходять до новоствореного центру територіальної громади в даному випадку м.Васильків.

Давайте підведемо підсумок:

1. Не хто не має права примушувати об’єднуватися.

2. Громада в праві сама вирішувати, а не слухати нав’язані думки та рішення.

3. Громада Гвоздова після об’єднання не зможе розпоряджатися своєю землею, все буде вирішуватися в раді об’єднаної територіальної громади Василькова.

4. Селищний голова буде називатися старостою. Сільрада, як орган ліквідується та передає свої повноваження новоствореній. Будуть проведені нові вибори, до новоствореної територіальної ради.

5. Сільські школи підлягають закриттю (із числом учнів менше 25 осіб), або пониженню у ступені (залишиться лише початкова школа).

6. Фельдшерсько-акушерські у селах пункти теж вірогідно будуть ліквідовані.

Робіть самі висновки, чи вигідне нам таке об’єднання.  

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]