Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
04.11.2013 15:14

Податкова та людина

Незалежний фінансовий радник

Коли останній раз ви були в приміщені податкової?

Коли останній раз ви були в приміщені податкової? Впевнений, що більша частина людей одразу подумала, що не був і не хочу там бувати. Може і так, але періодично ми всі там буваємо, а найближчим часом, якщо не онлайн, то особисто раз на рік точно прийдеться відвідати, заповнюючи податкову декларацію про власні доходи.

От і я розкажу про недавній свій візит до податкової. На днях товариш просив дізнатися чи великі в податковій черги, бо сам не міг вирватися оглянути та оцінити стан «біди», щоб отримати дублікат довідки про присвоєння ідентифікаційного коду.

Я прийшов до податкової служби Шевченківського району м. Києва, яка розташована біля станції метро Політехнічний інститут. Колишній дитячий садок представ переді мною понуро. З досвіду знаю, що розмови з податківцями завжди залишали неприємний осад, тому наближаючись налаштовувався на щось подібне і цього разу.

Яке ж моє здивування було побачити там сучасно - облаштований сервісний центр з вивіскою «Центр обслуговування платників податків».

На вході одразу лежали кіпи різноманітних бланків, які я звик, як підприємець, завжди роздруковувати сам в сусідській конторі за пару копійчин. Далі стояв автомат, який формує електронну чергу. Зручність була очевидна, автомат видав чеки з номером в черзі, а комп’ютер не упереджено формував чергу, висвітлюючи на табло номер якому потрібно підійти до того чи іншого оператора. І не яких криків, непорозумінь з іншими відвідувачами.

 Здивував навіть інформаційний стенд, де розписано досконало, хто за що відповідальний, та номер віконця, де можна отримати відповідь на те чи інше запитання. Таких віконечок в даному центрі було 24. Всі працівники центру розташовувались в трьох залах:

 Перший зал - прийом звітності, видачі довідок та дозвільних документів.

Другий зал - обслуговування платників податків.

Третій зал - видача довідок, дозвільних документів та надання консультаційних послуг.

По суті, це правильна організація роботи, але в нашій країні ми наскільки звикли до безладу, що організованість та порядок дивує.

Контрольний вистріл в голову я отримав, коли усюди були розклеєні вказівники безкоштовного wi-fi, подумав «лажа», і одразу провірив. Як на зло, він таки працював.

В кутку між залами стояв стаціонарний комп’ютер на якому відвідувач податкової,в якого виникли проблеми з документами, щось передруковував. Раніше якщо в документі знаходили помилку, ти мав самотужки все виправити без надання технічного забезпечення та допомоги.

Чесно кажучи, я трохи розгубився, останній мій візит до податкової був років 7 назад, після чого я сказав собі, що цим повинна займатися людина, яка цьому професійно навчена, та найняв бухгалтера, бо моїх нервів на ці черги та ругань не вистачало.

Повернувшись до входу, де розташована довідкова, я запитав, що потрібно для того, щоб отримати копію потрібних документів. Працівник податкової почав задавати різного роду питання для вияснення деталей, на які я не міг відповісти. Після чого я зателефонував товаришу та сказав, приходь сам - черг нема.

Прогрес це добре, треба щоб технологічний прогрес з’явився також в інших сферах державного управління.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]