Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
13.07.2013 05:37

Середній та малий бізнес може спати спокійно

Незалежний фінансовий радник

Зміни до Податкового кодексу, що стосуються контролю за трансфертним ціноутворенням, в бізнес-середі малого та середнього бізнесу викликали чималі дискусії, які б хотілось трохи остудити.

З 1 вересня 2013 року починають діяти принципи трансфертного ціноутворення , норми якого було прийнято 4 липня Верховною Радою. Зміни до Податкового кодексу, що стосуються контролю за трансфертним ціноутворенням, в бізнес-середі малого та середнього бізнесу викликали чималі дискусії, які б хотілось трохи остудити.

Які наслідки для пересічного громадянина та представників бізнесу буде мати впровадження цих норм в життя?

Дані зміни направлені виключно на збільшення доходної частини бюджету - про це заявив старший юрист юридичної компанії CliffordChance Дмитро Орендарец.

Так званого малого та середнього бізнесу, якому опозиціонери пророкували проблеми, ці зміни теж не торкнуться, масштаб ведення бізнесу не той. А от позитив для роботи може бути: за словами голови Міністерства доходів, за три роки (по їх розрахункам) до бюджету країни повинно потрапити до 20 млрд. грн. Це означає, що ці кошти будуть задіяні в офіційному обороті, а як наслідок - збільшать надходження до бюджетів всіх рівнів. В свою чергу, це розв’яже проблему постійної існуючої заборгованості перед представниками бізнесу.

Якщо звернути увагу на деякі особливості цих змін, то передбачено, що контроль буде здійснюватисяпри проведенні операцій більше як на 50 млн. грн. на рік, між кожним контрагентом, та матиме декілька ознак:

- пов’язаність юридичних осіб;

- реєстрація контрагента в країні або території, в  якій ставка податку на прибуток (корпоративний податок на 5 і більше відсоткових пунктів менша ніж в Україні).

Контроль за трансфертним ціноутворенням буде використовуватися 5 методів із наступною пріоритетністю їх застосування:

1.      Порівняльної неконтрольованої ціни (аналогів продажу);

2.      Ціни перепродажу;

3.      Витрати плюс;

4.      Чистого прибутку;

5.      Розподілення прибутку.

 На практиці під дію цього закону підпадуть тільки великі компанії, які виводили (оптимізували) фінансові ресурси за межі нашої економіки та вкладали їх у економіки інших країн – наприклад, Кіпр, де зараз криза, а 80% інвестицій походить з цієї бідної країни. Корпорації і бізнес-групи, які робили оптимізацію своїх податкових зобов’язань, тепер будуть вимушені починати сплачувати частину «оптимізованих податків», а як наслідок, держава Україна доотримує кошти в бюджет, які так потрібні КМУ.

При цьому, повернення цих капіталів в Україну у вигляді кредитів, чи інвестицій  в економіку України виглядає принаймні смішно. Всі ці «інвестиції» ідуть саме на ті підприємства, звідки вони були напередодні «виведені».

 Баталії з приводу прийняття змін до Податкового кодексу в частині трансфертного ціноутворення виглядали принаймні смішно, коли одна із опозиціонерок пропонувала зміни, а потім сама ж за свою пропозицію і не голосувала, а на запитання спікера навіщо цей цирк, просто сміялась. 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]