Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
27.10.2015 14:10

Повернення норм споживання газу – змова між владою і монополістами?

Юрист, аналітик

Окружний адміністративний суд Києва визнав незаконною і нечинною постанову Кабміну про зниження норм споживання природного газу населенням за відсутності лічильників. Навіть за умови, що Кабмін подаватиме апеляцію на відповідне рішення (а в принципі він зо

Окружний адміністративний суд Києва визнав незаконною і нечинною постанову Кабміну про зниження норм споживання природного газу населенням за відсутності лічильників. Навіть за умови, що Кабмін подаватиме апеляцію на відповідне рішення (а в принципі він зобов’язаний це зробити), підстав для її задоволення немає.

Постанова про зменшення нормативів споживання газу була справді ухвалена зі значними порушеннями: без громадського обговорення і необхідних економічних розрахунків. І це вже питання до НКРЕКП – чому вони подавали таку пропозицію Кабінету Міністрів, не провівши жодних розрахунків заздалегідь. Це свідчить лише про те, що рішення свідомо й наперед було прийняте з порушенням процедури, аби дати можливість газопостачальним підприємствам вже напередодні опалювального сезону його скасувати.

Наявність у позивача розрахунків Проектного та науково-дослідного інституту є вагомим аргументом, бо їх дані вказують, що фактичне споживання газу населенням значно перевищує ті нормативи, які встановлені постановою Кабінету Міністрів у квітні цього року.

Загалом ці аргументи, Кабмін, якби він провадив свою політику послідовно, міг би розламати, заново ухваливши відповідну Постанову, – вже без попередніх порушень та з повним дотриманням необхідної процедури. Проте є більш суттєвий нюанс, який фактично перекриває шанс коли-небудь знизити нормативи споживачам без лічильників.

Основним каменем спотикання є те, що Суд визнав дискримінаційним сам факт існування диференціації споживачів на таких, які мають прилади обліку та які не мають. В обґрунтуванні йдеться, що це порушує норми Конвенції Ради Європи про захист прав людини. Отже, просто наявність відповідних нормативів, у тому числі тих, що діють із 1996 року, є незаконною, бо ці умови дискримінують споживачів, помешкання яких обладнані лічильниками.

Тому більш вірогідно, що постанову 1996 року «Про затвердження норм споживання природного газу населенням у разі відсутності газових лічильників» взагалі буде скасовано, а обл- та районні гази поставлять перед фактом обладнати лічильниками всіх без винятку споживачів. Проблема лише в тому, що цей процес може суттєво затягнутися в часі, адже на допомогу від уряду сподіватися не варто.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]