Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
30.09.2015 17:24

«Чистка» банків оздоровить фінансовий сектор, але за певних умов

Юрист, аналітик

Уже до жовтня 10 крупних банків України мають надати НБУ план дій зі згортання понадлімітного кредитування пов’язаних осіб протягом трьох років. За допущення двох порушень погоджений план буде скасовано, а банк виведений із ринку. У майбутньому це чекає на

Уже до жовтня 10 крупних банків України мають надати НБУ план дій зі згортання понадлімітного кредитування пов’язаних осіб протягом трьох років. За допущення двох порушень погоджений план буде скасовано, а банк виведений із ринку. У майбутньому це чекає на всі банки, що залишилися на ринку. Тому внаслідок хвилі боротьби з інсайдерським кредитуванням можна передбачити, що ще близько 34 банків піде з ринку до 2016 року.

За останній час Нацбанк вивів із ринку 54 банки. Довіри в людей до банківської системи як такої немає, і вона не скоро виникне. Кредитування бізнесу в силу високих процентних ставок фактично не здійснюється – власне, як і населення. Фактично банки тепер перетворюються на операціоністів, і збільшується частка їх доходів за рахунок комісійних операцій. Тому наразі необхідність у більшій кількості фінустанов відсутня, і так триватиме найближчим часом. Ті ж банки, що: а) обслуговують корпоративний сектор, б) системні, в) ті, в структурі власності яких є іноземний капітал, залишаться.

Решті банків доведеться піти з ринку внаслідок чергового етапу чистки банківської системи, що викликаний вимогою НБУ зменшити частину інсайдерського кредитування.

Типовим прикладом і першим дзвіночком того, як це відбувається, є історія з банком «Фінанси і Кредит», який понад 70 % свого кредитного портфелю сформував саме за рахунок кредитування власників банку. Це й називається інсайдерським кредитуванням. Національний банк ставить вимогу до вітчизняних банків скоротити обсяг такого кредитування, конкретні ліміти при цьому не встановлюються.

В умовах економічного спаду можливості це зробити власними коштами інвестори особливої необхідності не бачать, а продавати той актив, який закладений у банку при сьогоднішній ринковій ціні не вигідно, оскільки він не покриє кредит. Тому власники просто не виконають вимог НБУ і, як наслідок, банки будуть виведені з ринку.

Якщо такі радикальні заходи супроводжуватимуться реальними діями, це справді сприятиме оздоровленню банківської системи. Адже фінустанови не зможуть використовувати залучені капітали – депозити людей, кредити НБУ для підтримки ліквідності – для кредитування пов’язаних із банками осіб. Безумовно, це забезпечить більшу надійність банківських установ та попередить умисні дії бенефіціарів із доведення власних фінустанов до стану неплатоспроможності.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]