Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
31.07.2015 10:51

Вартість життя державної вугільної галузі оцінена в 4–5 млрд грн

Юрист, аналітик

Представники Фонду держмайна заявляють, що під час приватизації «Центренерго» не буде додаткових умов стосовно обов’язкової закупівлі українського вугілля. Це означає, що продаж підприємства фактично призведе до ліквідації державної вугільної галузі.

Представники Фонду держмайна заявляють, що під час приватизації «Центренерго» не буде додаткових умов стосовно обов’язкової закупівлі українського вугілля. Це означає, що продаж підприємства фактично призведе до ліквідації державної вугільної галузі.


Очільники Фонду не приховують, що під час приватизації «Центренерго» не буде умов стосовно обов’язкової закупівлі українського вугілля. Апелюється до того, що українські шахти збиткові, і їх навіть за гривні ніхто не купить. Потрібно розуміти, що в силу відсутності попиту на їх продукцію, рентабельність якої забезпечувалась державними дотаціями, українським шахтам доведеться готуватися до закриття.

Він зазначає, що станом на сьогодні у власності держави перебуває 90 шахт, 55 із них розташовані на тимчасово окупованих територіях. Ціна імпортного вугілля становить близько 60 $, що менше собівартості вугілля, видобутого на державних шахтах, і при цьому вище вартості вугілля видобутку ДТЕК.

Тобто, собівартість видобутку вугілля державних шахт на сьогодні без державних дотацій є вищою за ринкову і, як наслідок, неконкурентоздатною. Тому, не вказавши в приватизаційних умовах щодо «Центренерго» зобов’язань інвестора хоча б на визначений період купувати вугілля державних шахт, слід очікувати відсутність попиту на цей товар, а далі – їх закриття.

Він додає, що складно спрогнозувати, як це поєднається з державною програмою системного розвитку вугільної галузі, яку Мінрегіонвугілля анонсує вже четвертий місяць поспіль. Ця програма передбачає приватизацію, консервацію й ліквідацію збиткових шахт – загалом повне реформування галузі.

В іншому випадку, за нинішніх економічних умов, відбудеться ліквідація більшості державних шахт або ж приватизація їх за безцінь, а сотні тисяч українців, зайнятих у цій галузі, просто залишаться без роботи та за можливістю існування. Таким чином, ціна життя державної вугільної галузі, на якій працюють мільйони людей, оцінена в 4–5 млрд грн (очікувана вартість «Центренерго») для бюджету.

Нагадаємо, в нещодавньому інтерв’ю Forbes керівник Фонду Держмайна Ігор Білоус зазначив, що продати українські шахти буде дуже складно з двох основних причин: через борги, які накопичилися за багато років; запущені активи та неефективне управління. Альтернативний шлях чиновник бачить в їх концесії або довгостроковій оренді.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]