Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
10.05.2016 11:48

Відкритий лист

Громадський активіст, депутат Київради VII скликання, голова ГНР КМКЛ ШМД

Про дотримання конституційних прав громадян при наданні послуг газовидобутку, транспортування природного газу, що є об’єктом права власності Українського народу, та послуг гарячого водопостачання та опалення житла, що належить громадянам України

Прем'єр-міністру України
Гройсману Володимиру Борисовичу

Президенту України
Порошенку Петру Олексійовичу

Велімовського Анатолія  Романовича,
Велімовської Тетяни Валеріївни,
Велімовської  Алли Йосипівни,
Громадян України, що мешкають за адресою:
м. Київ, вул. ХХХХХХХХХ, б. Х, кв. ХХ

10.05.2016 року

Про дотримання конституційних прав громадян при наданні послуг газовидобутку, транспортування природного газу, що є об’єктом права власності Українського народу, та послуг гарячого водопостачання та опалення житла, що належить громадянам України

Відкритий лист

Шановні панове!

Стаття 13 Конституції України визначає фундаментальні принципи права власності. У зв'язку з частими випадками нехтування та порушення прямих норм Конституції змушені процитувати текст цієї статті повністю:

«Стаття 13. Земля, її надра, атмосферне повітря, водні та інші природні ресурси, які знаходяться в межах території України, природні ресурси її континентального шельфу, виключної (морської) економічної зони є об'єктами права власності Українського народу. Від імені Українського народу права власника здійснюють органи державної влади та органи місцевого самоврядування в межах, визначених цією Конституцією.

 

Кожний громадянин має право користуватися природними об'єктами права власності народу відповідно до закону.

 

Власність зобов'язує. Власність не повинна використовуватися на шкоду людині і суспільству.

 

Держава забезпечує захист прав усіх суб'єктів права власності і господарювання, соціальну спрямованість економіки. Усі суб'єкти права власності рівні перед законом».

 

Як випливає з наведеної статті, Український народ має загальні права власності, а кожен громадянин України має частину загальних прав власності на природні ресурси. У випадках, коли безпосереднє право власності конкретного громадянина не може бути реалізовано або не має сенсу бути реалізованим, як, наприклад, при видобуванні руди, нафти і т.п., реалізація цього права здійснюється уповноваженим на це органом державної влади чи місцевого самоврядування. У зазначених випадках (руда, нафта і т.п.) реалізація права власності громадян здійснюється Кабінетом Міністрів України через оподаткування компаній, що видобувають цю власність, у вигляді ренти. В таких випадках кошти за відчуження власності надходять до державного бюджету і витрачаються відповідно до потреби громадян через видаткову частину бюджету.

В тих випадках, коли право власності громадян може бути реалізовано в натуральному вигляді, воно реалізується. Так, наприклад, при постачанні води при централізованій системі водопостачання та водовідведення, підприємства, які забезпечують ці послуги, продають громадянам не воду, а саме послуги. При цьому вода, яка ллється з кранів, є об’єктом права власності Українського народу і кожного конкретного громадянина країни і не може бути відчужена, а вартість послуг контролюється державою через уповноважений на це орган. В даному випадку – НКРЕКП.

Шановні панове! Виходячи з даного, цілком конституційного і демократичного підходу, інформуємо вас про наше бажання, а також просимо вас забезпечити через внесення до Верховної Ради України відповідних проектів законів та перегляду Кабінетом Міністрів та іншими державними органами підзаконних актів, передачу нам у натуральному вигляді частини природного газу, що видобувається з надр на території України і є об’єктом нашого права власності  як  частини Українського народу.

Таким чином ми просимо вас реалізувати наше конституційне право на володіння частиною об’єкту права власності Українського народу шляхом передачі нам безпосереднього права власності на частину природного газу, що видобувається.

Для цього:

Прем'єр-міністру України:

1. Просимо поінформувати нас про загальний обсяг видобутого в країні газу і частку кожного громадянина в газовому балансі вітчизняного природного газу. За нашими розрахунками, це приблизно 400 кубометрів газу на  рік на кожного громадянина України.

2. Просимо Вас забезпечити з 1 липня 2016 року:

2.1. Видобуток частини газу, що нам належить, виходячи з цього листа, та передбачити збільшення його видобутку в наступні роки;

2.2. Транспортування газу, що нам  належить, виходячи з цього листа, за наступними реквізитами вантажоодержувачів:

- 81 кубометр на нашу домашню адресу. Обсяг прорахований виходячи з нормативів, затверджених НКРЕКП в 4,5 кубометра газу в місяць на кожного мешканця квартири з газовою плитою та без газової колонки в перерахунку на трьох мешканців і шість місяців;

- решту виходячи з піврічного видобутку (близько 519 кубометрів) - ТЕЦ-6 (Київтеплокоммуненерго), м. Київ, вул. Пухівська, 1а.

3. Провести розрахунок послуг з видобутку та постачання газу, що нам належить, виходячи з цього листа, користуючись наступною методологією:

3.1. Середньої собівартості послуг з видобутку природного газу в Україні, законодавчо визначеного прибутку газовидобувних кампаній, необхідної суми для розширення газорозвідки і газовидобутку. За нашою інформацією – це не більше 700 гривень за тисячу кубічних метрів, з яких 200 гривень або 40% від вартості газовидобутку – розвідка. Також пропонуємо вам внести у Верховну Раду проект закону про податок для газорозвідки у сумі 40% від вартості газовидобутку, залишивши ці кошти підприємствам, що проводять послуги з газовидобутку.

3.2. Собівартості послуг з транспортування газу магістральними газопроводами, а також газопроводами середнього та низького тиску з урахуванням законодавчо визначеного прибутку газотранспортних компаній, амортизації і, при необхідності, зберігання у газосховищах та розширення газотранспортних мереж. За нашими оцінками - це до 1700 гривень для постачання на ТЕЦ і до 1900 гривень – до нашої оселі.

3.3. Податок на додану вартість на всі зазначені послуги.

3.4. Зобов’язати ПАТ «Київенерго» перерахувати тарифи на постачання теплоносія і гарячої води, виключивши з них вартість газу, який ним закуповується і який ми готові надати теплокомуненерго на безоплатній основі, і затвердити нові тарифи у НКРЕКП. В тариф мають бути включені собівартість послуг зі спалювання газу на ТЕЦ, забезпечення постачання гарячої води та теплоносія до нашої квартири, капітальний ремонт, амортизація, законодавчо визначений прибуток теплокомуненерго. За нашими оцінками - це не більше 40% від вартості тарифів, які діяли в опалювальний сезон 2015-2016 року.

4. Визначити єдину державну кампанію, яка забезпечить прийом від нас, а також від інших громадян України, які виявлять бажання перейти до отримання газу в натуральному вигляді, платежів за надані послуги з газовидобутку і транспортуванні газу і розбивку їх на рахунки контрагентів.

5. Провести опитування громадян України і в разі, якщо значна їх частина погодиться із запропонованим механізмом реалізації безпосереднього права власності на частину природного газу, підготувати зміни в законодавчі та підзаконні  акти  для реалізації цього права. При цьому визначити механізми компенсації для тих громадян України, які не можуть отримати природний газ в натуральному вигляді в зв'язку з відсутністю газопостачання та централізованого теплопостачання до їх помешкань.

6. З 1 січня 2017 року забезпечити безперебійне постачання частини газу, що видобуватиметься, за вищевказаними реквізитами на правах нашої власності на цей газ.

Президенту України:

Відповідно до статті 102 Конституції України використовувати всі свої можливості для реалізації наших конституційних прав на безпосереднє володіння  частиною об’єкту власності Українського народу.

З повагою,

Громадяни України

Велімовський А.Р.

Велімовська Т.В.

Велімовська А.Й.

Теги: газ
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]