Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
08.12.2017 13:31

Зручна картинка світу

Юрист, голова Ліги захисту прав жінок "Гармонія рівних"

Що таке стереотипи й звідки вони беруться.

Термін «стереотип» вперше використав у своїй праці «Громадська думка» відомий американський журналіст Уолтер Ліппман у 1922 році. Однією з ключових ідей його теорії було те, що люди переймають стереотипи разом із повідомленнями засобів масової інформації. Оскільки вони так чи інакше знаходяться під впливом ЗМІ.

Стереотипи виконують кілька функцій. Найперше, вони спрощують формування висновків про життєві події у свідомості людини, пояснюють їх логіку. Також стереотипні уявлення допомагають нам підтримувати зручну картинку світу, у якому узгоджуються наші погляди, смаки, побажання та вміння. Тобто система стереотипів – це спрощений спосіб сприйняття реальності. Головне, що стереотипи завжди уміщують у собі емоції і не бувають нейтральними.  

Наші стереотипи вмикаються ще до того, як вмикається наш мозок. Вони чинять опір критиці та усьому новому і, відповідно, накладають відбиток на  сприйняті нами факти і інформацію.  

Сьогодні стереотипи транслюються у великій кількості через мас-медіа, які є їх сховищем. Вони можуть формуватися у засобах масової комунікації як під впливом несвідомої діяльності людей, так і завдяки цілеспрямованому ідеологічному впливу.  

Тому за допомогою стереотипних уявлень можна легко маніпулювати суспільною свідомістю: створювати «героїв», формувати порядок денний, визначаючи ступінь важливості тих чи інших подій, вказувати, які типи поведінки є справедливими та «правильними». І це лише кілька прикладів.  

Одним із різновидів стереотипів, що транслюються у медіа та рекламі, є гендерні. Їх за змістом можна розділити на такі умовні групи:

·        Стереотипи, що стосуються закріплення сімейних та професійних ролей жінки і чоловіка

·        Стереотипи, пов’язані із відмінностями у змісті праці жінок і чоловіків

·        Стереотипи фімінності та маскулінності та пов’язані із зовнішністю та фізичною привабливістю людини.  

Простіше кажучи, зазвичай ці стереотипні уявлення виражаються через зображення жінок виключно як вправних домогосподарок, хороших матерів та привабливих спокусниць. А чоловіків, у свою чергу, як успішних бізнесменів, професіоналів своєї справи та справжніх мачо.  

Експлуатація цих стереотипів мас-медіа сприяє створенню умов для гендерної нерівності у суспільстві. Тобто сприяє формуванню хибних уявлень про соціальні явища, моделі поведінки людей та ролі чоловіка і жінки в реальному житті. 

Тож ключова перешкода, яку породжують гендерні стереотипи  –  це відсутність можливості для конкретної жінки чи чоловіка бути оціненими суспільством справедливо.

Тому пропоную нам вчитися відкидати стереотипи, які нав'язують мас-медіа, та самостійно визначити, якими ми прагнемо бути. 


Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]