Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
13.10.2016 18:31

Щодо відповідальності страхувальника за порушення умов страхування

Адвокат, керівник юридичного департаменту компанії "АЛЕКС КОНСАЛТИНГ ГРУП"

Страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів (ОСАГО).

Закону України “Про обов'язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів” передбачає підстави, за існування яких, після виплати виплати страхового відшкодування потерпілій особі, з особи, яка відповідальна за заподіяну шкоду, може бути стягнуто 50 відсотків розміру виплаченого страхового відшкодування. 

До таких підстав належать:
 
1. якщо шкода заподіяна під час використання забезпеченого транспортного засобу, у сфері, що передбачає більше значення коригуючого коефіцієнта, ніж визначено договором страхування. 

Коригуючі коефіцієнти та їх розміри, які повинні застосовуватися при розрахунку розміру страхового платежу, затверджені розпорядження Держкомфінпослуг “Про деякі питання здійснення обов'язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів”.  

Відповідно до зазначеного розпорядження Держкомфінпослуг під сферою використання транспортних засобів розуміється: 
  • легковий автомобіль (крім таксі), мотоцикл, моторолер, який використовується фізичною особою (розмір коефіцієнту 1). 
  • легковий автомобіль (крім таксі), мотоцикл, моторолер, який використовується юридичною особою (розмір коефіцієнту 1,1 — 1,4).
  • вантажні автомобілі, автобуси, причепи до вантажних та легкових автомобілів (розмір коефіцієнту - 1).
  • легковий автомобіль або автобус з кількістю місць для сидіння до 20, який використовується фізичною особою для надання послуг із перевезення пасажирів і вантажів автомобільним транспортом загального користування або для надання послуг із перевезення пасажирів та їх багажу на таксі (розмір коефіцієнту 1,1 — 1,4). 
  • легковий автомобіль або автобус з кількістю місць для сидіння до 20, який використовується юридичною особою для надання послуг із перевезення пасажирів і вантажів автомобільним транспортом загального користування або для надання послуг із перевезення пасажирів та їх багажу на таксі (розмір коефіцієнту 1,1 — 1,5).  
Таким чином, якщо страховий платіж розрахований із застосуванням коефіцієнту “1” (легковий автомобіль, що не використовуєте як таксі), а ДТП відбулося під час використання забезпеченого ТЗ для надання послуг таксі (передбачено коефіцієнт від 1,1) з винуватця ДТП, після виплати страхового відшкодування потерпілій особі, може бути стягну сума в розмірі 50 відсотків сплаченого страхового відшкодування. 

 2. Якщо забезпечений транспортний засіб, під час ДТП, використовувався із порушенням умов, які необхідно виконати, якщо поліс укладено з умовою 50% знижки страхового платежу

Знижка в розмірі 50 відсотків надається за таких умов: 
  • страхувальником є громадянин України - учасник війни, інвалід II групи, особа, яка постраждала внаслідок Чорнобильської катастрофи, віднесена до I або II категорії, пенсіонер; 
  • забезпечений транспортний засіб має робочий об'єм двигуна до 2500 сантиметрів кубічних включно та належить цьому громадянину на праві власності. 
  • зазначена пільга надається за умови особистого керування таким транспортним засобом особою, яка належить до визначених категорій громадян України, без мети надання платних послуг з перевезення пасажирів або вантажу.  
Таким чином, якщо під час ДТП забезпеченим ТЗ керував не власник (учасник війни, інвалід II групи, особа, яка постраждала внаслідок Чорнобильської катастрофи, віднесена до I або II категорії, пенсіонер), або об'єм двигуна автомобіля більше 2500 сантиметрів кубічних, або автомобіль використовувався як таксі, страхова компанія, після виплати страхового відшкодування потерпілій особі, має право стягувати з винуватця ДТП 50% виплаченого відшкодування. 

Враховуючи зазначене, страхувальникам, перед тим як укладати поліс страхування зі знижкою 50%, необхідно добре подумати, чи не принесе в подальшому така знижка додаткові витрати.
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]