Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
31.12.2015 15:08

У новий рік із надуманим державним бюджетом 2016

Кандидат економічних наук, експерт з питань державних фінансів, макроекономіки та управління Інтернетом

Наступаючому 2016 будуть притаманні ризики девальвації, секвестру бюджету, а також збережеться залежність від позик МВФ, оскільки з такими, по суті дефолтними показниками дефіциту і боргу, залучити приватні запозичення ні прямі інвестиції буде неможливим

Верховної Ради України прийняла доопрацьований проект Закону України «Про Державний бюджет України на 2016 рік. на минулому тижні, проте досі остаточних цифр і його текст не було оприлюднено на сайті парламенту.

Але аналізуючи основні показники, законопроекту в якому було запропоновано затвердити на 2016 рік доходи державного бюджету у сумі 595,1 млрд грн, видатки та кредитування державного бюджету – 678,8 млрд грн, дефіцит державного бюджету – 83,7 млрд грн, а граничний обсяги державного боргу у сумі 1501,5 млрд грн і гарантованого державою боргу у сумі 444,8 млрд грн., можна відразу виділити дві основні тези.

Бюджет 2016 є: бюджетом урядового «оптимізму» оскільки побудований на припущенні про економічне зростання у наступному році на рівні 2%ВВП, повному виконанні бюджету 2015. Поряд з цим 2016 є бюджетом країни переобтяженої борговим навантаженням, оскілки відношення боргів до ВВП заплановано на рівні 90% (при безпечному до 60%). Перевищує рекомендований рівень також і плановий дефіцит бюджету у 4%ВВП. Нульове виконання плану по приватизації у 2015 році , в результаті чого бюджет недотримав 17 млрд. грн., закладено на такому ж  рівні і на наступний 2016й, звісно перспектива залучити інвестиції на такому рівні у наступному році залишається малоймовірною.

Зважаючи на показник виконання бюджету 2015 за 11 міс. на рівні 89% плану податкових надходжень, видається невиправдано оптимістичним збільшення цього показника у 2016му на 21%.  Зазначена величина стане можливою при інфляції на рівні 18% (+2% зростання), яка більше за все буде підтягнута девальвацією національної валюти, курс якої до долара США ніби то закладено на рівні 24,1 грн.

Дисбаланси закладені і у видатковій частині, де приміром лише на національну поліцію, яка працює у деяких містах, виділено 14,7 млрд. грн., а на охорону здоров’я нації всього 11,9млрд. грн., при чому в цілому на МВС майже вдій чи більше ніж видатки на освіту в України.

Отже, наступаючому 2016 будуть притаманні ризики девальвації, секвестру бюджету, а також збережеться залежність від позик МВФ, оскільки з такими, по суті дефолтними  показниками дефіциту і боргу, залучити  приватні запозичення ні прямі інвестиції буде неможливим в достатньому обсязі хоча б для збереження економічної рівноваги на поточному рівні.

 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]