Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
14.11.2017 17:30

Що чекати бізнесу від судової реформи?

Адвокат, громадський діяч

03.10.2017 р., після прийняття ВРУ законопроекту №6232 було дано старт судовій реформі. Так, згаданий законопроект істотно змінює «правила гри» у суді, оскільки вносить зміни у норми процесуальних кодексів (господарського, цивільного, адміністративного суд

03.10.2017 р., після прийняття ВРУ законопроекту №6232 було дано старт судовій реформі. Так, згаданий законопроект істотно змінює «правила гри» у суді, оскільки вносить зміни у норми процесуальних кодексів (господарського, цивільного, адміністративного судочинства), які викладені в новій редакції. У зв’язку із чим, актуальними залишаються питання з боку суб’єктів господарювання, - «як такі зміни вплинуть на їх бізнес ?».

А тому, в цій статті  буде здійснено спробу, в загальних рисах, проаналізувати вплив законопроекту №6232, зокрема, нових процесуальних норм, що безпосередньо стосуватимуться ведення бізнесу.

Необхідно зазначити, що судова реформа передусім, а процесуальні кодекси зокрема, значною мірою спрямовані на прискорення судових розглядів (тобто на зниження витрат від ведення процесу), а також на надання учасникам більш гнучких інструментів для досягнення компромісу.

Серед головних новацій судової реформи для бізнесу:

Монополія адвокатури

6392063p138606-o.jpeg

Одна із найбільш обговорюваних новацій серед правників, в тому  числі власників бізнесу - це внесення, спершу в Конституцію України,  а зараз і в нові процесуальні кодекси, норми з так званої  «адвокатської монополії», які встановлюють, що виключно адвокат  здійснює представництво інтересів у судах.

Тож у бізнесу залишається два варіанти: або найняти адвокатів для  представництва їхніх інтересів у судах, що може вдарити й так по  скрутному становищу бізнесу або змиритися з тим, що внутрішніх  працівників не буде на робочому місці у зв'язку з проходженням  кваліфікаційно-дисциплінарного іспиту і піврічного стажування, хоч і в  цьому випадку витрати на навчання і отримання адвокатського  свідоцтва корпоративних юристів братиме на себе компанія.

З іншого боку,  необхідно визнати, що така монополія адвокатури  підвищить якість юридичної допомоги й надасть можливість реально  стягнути компенсацію за роботу адвоката, оскільки на сьогодні, якщо справу веде «фахівець у галузі права» без адвокатського посвідчення, то компенсацію витрат на його послуги стягнути практично нереально.

Утім, такий перехід не відбудеться одразу. Передача представництва в судах адвокатурі займе кілька років.

Необхідно також зазначити, що адвокатська монополія не залишить без роботи корпоративних юристів, оскільки законодавець у нових процесуальних кодексах передбачає участь таких юристів у малозначних справах.

Врегулювання спорів суддею

src_1412321192sudya.jpg
 Бізнесу буде запропонована «послуга» із врегулювання спорів за участю судді, що розуміє під собою процедуру примирення сторін, в якій суддя виступає посередником, а сама процедура повинна буде здійснюватися у формі спільних і/або закритих нарад, а також в режимі відеоконференції.

Так, під час врегулювання спору за участю судді не буде вестися протокол наради і проводитися фіксація за допомогою якихось технічних засобів. Крім того, забороняється використовувати портативні, аудіотехнічні пристрої, а також здійснювати фото- і кінозйомку, відео- і звукозапис, хоча раніше фіксація проводилась.

Спільні наради будуть проводитися за участю всіх сторін спору, їх представників і судді. Закриті наради проводяться з ініціативи судді з кожною зі сторін окремо. У такий спосіб введено процедуру комунікації судді і сторін поза судовим засіданням.

Однак, варто знати, що таке примирення сторін за участю судді можливе виключно до початку розгляду справи по суті, а інформація, отримана будь-якою зі сторін, а також суддею під час врегулювання спору, є конфіденційною.

Під час спільних нарад за участю всіх сторін спору, в тому числі їх представників, суддя зобов'язаний буде сприяти у вирішенні цього спору без подальшого судового розгляду, а у разі якщо це не вдасться, і сторони наполягатимуть на судовому вирішенні справи, суддя повинен буде пояснити сторонам, порядок подальшого розгляду такого спору судом, а також описати стадії судового процесу. 

У межах двосторонніх переговорів (з кожною із сторін спору окремо) суддя також може вже цілком офіційно оголосити подальшу перспективу розгляду такої справи з огляду на практику Верховного Суду України.

Водночас, варто зазначити, що під час проведення врегулювання спору суддя не має права надавати сторонам юридичні поради та рекомендації, давати оцінку доказів у справі.

Тобто головною метою врегулювання спору суддею  є те, щоб сторони за допомогою судді дійшли деякого компромісного варіанту вирішення проблеми і не вплутувалися у багаторічні розгляди в усіх трьох інстанціях. Чесно кажучи, якщо судді підійдуть до справи відповідально, це нововведення може істотно знизити судові витрати бізнесу й ускладнити життя недобросовісним правникам, що живуть за принципом «чим довше справа - тим більше гонорар».

Електронний суд

111(33).jpg

Вводиться так званий «електронний суд» - єдину судову інформаційно-телекомунікаційну систему. Її призначення: обмін інформацією в електронній формі між судами й учасниками процесу.

Зазначена новела в змозі зробити справжній переворот у свідомості, як учасників процесу, так і суду, адже вона дозволить забезпечити обмін документами в електронній формі між судами, між судом і учасниками судового процесу, між учасниками судового процесу, а також фіксування судового процесу й участь учасників процесу в судовому засіданні в режимі відео конференції.

 Електронний суд також передбачає повноцінне врегулювання питання подання доказів в електронній формі. Що особливо приємно, роздруківку таких доказів подавати не обов'язково - достатньо надіслати оригінал чи електронну копію, завірену ЕЦП. Водночас подання паперової копії за неможливості подати електронний оригінал не матиме сенсу - у такій ситуації суд зобов'язаний відхилити доказ як сумнівний.

А ось електронні копії письмових документів доказової сили, як і раніше, не мають: суду потрібно буде пред'являти оригінал. Також не наважилися депутати і на впровадження електронних позовних заяв та інших процесуальних документів.

Зрештою, для бізнесу буде додатковий стимул переходити на електронний документообіг, а ті хто вже перейшов, матимуть певну перевагу у зручності: економії часу і матеріальних ресурсів.

Спрощене провадження

Передбачає широке застосування спрощеного позовне провадження, що буде доступним в простих і малозначних справах, а про його застосування треба буде подавати відповідне клопотання.

Так, скорочене провадження, зокрема передбачає скорочення строків розгляду справи (не більше 60 днів) і можливість проводити засідання без участі сторін, свідків та інших учасників. Усе це дасть змогу оперативно винести рішення і не допустити умисного затягування справи.

А тому, можемо стверджувати, що витрати бізнесу у цьому випадку мають істотно знизитися.

Вищий суд з питань інтелектуальної власності

Вирішено, що Вищий суд з питань інтелектуальної власності (який ще тільки належить сформувати) буде єдиним судом першої й апеляційної інстанцій у справах, пов'язаних з об'єктами інтелектуальної власності, і з питань недобросовісної конкуренції. А це означає, що вирішуватиме він і спори про незаконне використання торговельної марки, і про імітацію упаковки товару, і про авторські права, та ін., причому незалежно від суб’єктного складу такого спору.

Доцільність створення такого суду – є безумовною, а його родзинкою буде те, що такими складними питаннями займатиметься досить обмежена кількість фахівців, що створить можливість для прийняття більш правильного рішення.

А це означає - бізнес зможе точніше прораховувати перспективи звернення до суду і планувати свої витрати.

ЄДР виконавчих документів

выфвыфв.jpg
Внесення до Єдиного державного реєстру виконавчих документів усіх документів, на підставі яких фізичну особу, суб’єкта підприємницької діяльності або орган влади зобов'язують вчинити певні дії, а в разі відмови - дають підстави для здійснення відповідних заходів передбачених профільним законом.

 

Але головне у цьому разі, що якщо відповідного документ в такому реєстрі відсутній - ніхто не зобов'язаний його виконувати.

Водночас, слід зазначити, що згаданий реєстр буде додатковим засобом перевірки підприємцям своїх бізнес партнерів (контрагентів).

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]