Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
19.06.2018 14:17

Ваша пенсія: коротко про все

К.т.н., доцент, експерт з пенсійних систем РПР, засновник ТОВ "Пенсійно-актуарний консультант"

В сучасній Україні слова "пенсія" та "пенсіонери" у більшості з нас викликають лише сум та співчуття, а іноді й тривогу за власне майбутнє.

    В сучасній Україні слова «пенсія» та «пенсіонери» у більшості з нас викликають лише сум та співчуття, а іноді й тривогу за власне майбутнє.

      Зазвичай, роздуми на «пенсійну» тему видаються нам передчасними, а розмови  чи поради – нудними і недоречними. Цілком природно, що мало хто цікавиться майбутньою пенсією, коли тільки-но починає вчитись або працювати. Проте, наші роки  летять непомітно і з плином часу наближається той вік, який оптимісти називають «золотим», песимісти – похилим, а чиновники – пенсійним. Якби там не було, але старість неминуча. Саме з настанням старості та виходом на пенсію більшість людей пов’язують зростання загроз власному здоров’ю, економічній безпеці та статусу. Тож давайте, попри свою молодість або зрілість, та незважаючи на заклопотаність поточними справами, разом поміркуємо: як зробити так, щоб майбутня старість була гідною та безпечною, а пенсійний вік – «золотим»?

     Зрозуміло, що в одній статті неможливо дати вичерпні відповіді на всі питання, які стосуються пенсій. Спробуємо зробити це поступово, крок за кроком, без перевантаження довгими текстами, складними формулами, насиченими графіками, незрозумілими термінами тощо. Кожне «пенсійне есе» буде присвячене лише одному питанню, міститиме мінімум цифр та не потребуватиме багато часу, щоб бути прочитаним від  початку до кінця.  Якщо ж вам стане цікаво і не байдуже щодо майбутньої пенсії, ви зможете знайти відповіді на кожне питання, скориставшись відповідними лінками або написати автору. Почнемо одне за одним.

 

Що таке пенсія і коли вона знадобиться?

 

Will you still need me,

will you still feed me,

When I’m sixty-four

 

Дж. Леннон, П. Маккартні,

«Коли мені буде 64»

 

Сьогодні більшість з нас працюють і одержують заробітну плату. Ми витрачаємо все або майже все зароблене нами для задоволення поточних потреб. Але так буде не завжди! Настане час, коли ми за віком або станом здоров’я, змушені будемо залишити роботу або службу. Чи здатні ми будемо тоді задовольняти свої потреби?

У сучасному світі фінансування потреб людини у разі припинення трудової діяльності за певних обставин (старість, інвалідність, втрата годувальника, вислуга років тощо), як правило, здійснюється за рахунок коштів, що отримуються нею у вигляді пенсії. Існує багато версій виникнення пенсії та походження цього слова. Одна з них є такою. Доки не було холодильників, їжа, якщо її не солити, досить швидко псувалася. Тому сіль (лат.- sal) була необхідною та настільки цінилася у давньому Римі, що нею виплачували солдатам зарплату (лат.- «salario», або англ.- salary), поки вони служили. Порцію солі, яку регулярно отримував відставний солдат, називали пенсією (лат.- «pensione», «pension», або англ. - pension). Скорочено це слово звучить, як «pensio», та означає «платіж». Зазвичай, розмір плати відставному солдату був меншим, ніж жалування, що його він отримував, коли служив. Проте, така пенсійна виплата в натуральній формі частково заміщала йому втрачений заробіток, що робило можливим більш-менш пристойне існування в «цивільному» житті. 

   З тих часів багато що змінилося, в тому числі і сприйняття пенсії суспільством. З давніх часів до початку ХІХ ст. пенсія сприймалася виключно, як дар з боку короля або іншого глави держави окремим підданим за вірну службу. При цьому той, хто нагороджував пенсією, визначав її розмір та тривалість виплат на власний розсуд. У випадку смерті заслуженої особи, пенсія могла бути призначена його дружині та/або дітям. Але всі умови пенсійного забезпечення повністю залежали від «монаршої милості». З середини ХІХ ст. відбулися суттєві зміни, які характеризувались значним  розширенням кола пенсіонерів та появою перших пенсійних законів, тобто відбулося «узаконення» пенсій. Відтак, пенсія почала сприйматися громадянами, як законна винагорода (плата) за минулі заслуги (працю).

Україна також має свою пенсійну історію, яке бере початок з 70-х років ХIX ст. Якщо в другій половині ХIX ст. пенсійні системи формувались за професійною ознакою та охоплювали лише окремі категорії службовців, то за останні 100 років пенсія стала джерелом існування багатьох громадян, незалежно від роду діяльності. Сучасні пенсії за формою зовсім не схожі на порції солі, що їх отримували римські воїни. Сьогодні це - гарантовані законом щомісячні грошові виплати, яких має вистачати не тільки на харчування, а й для задоволення інших потреб людини, коли їй виповниться 60 або, як у відомій пісні, 64. Звісна річ, ніхто не примушує виходити на пенсію наступного дня після досягнення пенсійного віку, але якщо так склалися обставини, то ... якою має бути пенсія, щоб старість була гідною і безпечною? Дізнайтесь про це далі.

 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]