Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
14.10.2013 00:30

Нова книга доходів і витрат для підприємців

Аудитор, юрист

Миндоходів наказом від 28.08.13 г. № 481 затвердив новий Порядок ведення Книги обліку доходів і витрат, яку ведуть фізичні особи – підприємці, крім осіб, що обрали спрощену систему оподаткування, і фізичні особи, які провадять незалежну професійну діял

Миндоходів наказом від 28.08.13 г. № 481 затвердив новий Порядок ведення Книги обліку доходів і витрат, яку ведуть фізичні особи – підприємці, крім осіб, що обрали спрощену систему оподаткування, і фізичні особи, які провадять незалежну професійну діяльність, замість  Порядку, затвердженому наказом ДПАУ від 24.12.10 г. № 1025.

 Наказ № 481 набирає чинності з дня його офіційного опублікування, яке планується 18.10.2013 г. у «Офіційному віснику України». 

Вважаю зацікавленим підприємцям саме зараз вже варто ознайомитись з новою формою Книги і порядком її заповнення.

Нова Книга обліку доходів і витрат для фізичних осіб-підприємців(Книга) стосується фізичних осіб-підприємців( самозайняті особи), за винятком осіб, що обрали спрощену систему оподаткування, і фізичних осіб, які провадять незалежну професійну діяльність.

Нова Книга, яку зобов’язані вести самозайняті особи, значно спрощена і дещо відрізняється від своєї попередниці: зменшено кількість граф з дванадцяти до девяти, відображення інформації про залишки товарів і  запасів на початок та кінець періоду у Книзі більше не цікавить податківців, також не потрібно більше відображати у Книзі інформацію про внутрішнє переміщення товару.

Книга, як на мій погляд, значно спростилася і відображає всю необхідну інформацію для визначення  чистого доходу самозайнятої особи.

Платник податку має право самостійно обрати у який спосіб вести Книгу: в паперовій чи електронній формі.

Книгу обов’язково потрібно зареєструвати  у контролюючому органі за місцем податкового обліку.

У разі обрання ведення Книги в електронній формі необхідно отримати посилені сертифікати відкритих ключів та укласти договір про визнання електронних документів з контролюючим органом.

Варіант ведення Книги в електронній формі, на мій погляд, більш привабливий. При електронній формі ведення Книги значно спрощується здійснення виправлень помилкових записів, не потрібно постійно купувати та зберігати кілограми паперів, до речі Книга зберігається у самозайнятої особи протягом 3 років після закінчення звітного періоду, в якому здійснено останній запис,  не потрібно звертатися до податкових органів у разі необхідності реєстрації нової Книги.

В Книзі,  за підсумком робочого дня, на підставі первинних документів  про отримані доходи здійснюються записи про отримані доходи та документально підтверджені витрати.

ФО-П, зареєстровані як платники податку на додану вартість, не включають до витрат і доходів суми податку на додану вартість, що входять до ціни придбаних або проданих товарів (робіт та послуг).

Для обліку доходів у Книзі відведено графи:

- гр.2 "Сума доходу, отриманого від здійснення господарської  діяльності або незалежної професійної діяльності";

- гр.3 "Сума повернутих коштів за товари (роботи, послуги)";

- гр.4 "Загальна сума отриманого доходу, яка підлягає декларуванню"

Витрати складаються з трьох видів витрат:

- гр. 6 "Витрати, пов'язані з придбанням товарів (робіт, послуг)";

- гр. 7 "Витрати на оплату праці найманих осіб";

- гр. 8 "Інші витрати, пов'язані з одержанням доходу"

Сума чистого  оподатковуваного доходу(гр.8) обраховується,  за формулою гр. 4 - гр. 6 - гр. 7 - гр. 8.

Книга заповнюються у гривнях з копійками. Інформація використовуються самозайнятою особою для заповнення податкової декларації про майновий стан і доходи.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]