Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
14.01.2016 10:59

Захист авторського права в судовому порядку

Внаслідок порушення авторського права, у потерпілої особи з'являється право на судовий захист. Проте захист прав інтелектуальної власності в Україні, через її недосконале законодавство, має багато особливостей.

Внаслідок порушення авторського права, у потерпілої особи з'являється право на судовий захист. Проте захист прав інтелектуальної власності в Україні, через її недосконале законодавство, має багато особливостей. Це пов'язано, зокрема, з необхідністю доведення наявності моральної шкоди, завданою порушенням авторського права, встановленням розміру компенсації, необов'язковістю доведення завданих збитків (достатнім є доведення самого порушення авторського права) тощо.

Судовий захист авторських прав можна умовно поділити на наступні складові:

1)                 Доказування наявності авторського права;

2)                 Доказування факту порушення такого права;

3)                 Визначення розміру компенсації

Доказування наявності авторського права . Згідно з Законом охороняються як оприлюднені твори, так і не оприлюднені, як завершені, так і незавершені. Авторське право на будь-який твір виникає внаслідок факту його створення. Для виникнення і здійснення авторського права не вимагається реєстрація твору. Отже, кожний автор, створивши твір, автоматично набуває право власності на нього. Разом із тим в Україні, як і в інших державах передбачений механізм реєстрації прав автора. Реєстрацією займається спеціально уповноважена установа: Державна служба інтелектуальної власності України, яка веде облік авторів, реєструє їх твори, видає авторам свідоцтва. Тому, якщо об'єкт авторського права є дійсно цінним, для полегшення його можливого судового захисту рекомендується державна реєстрація.

Доказування факту порушення авторського права . Українська судова практика знає чимало способів доведення факту порушення авторського права. Це може бути відеозапис (наприклад, у разі незаконного використання музичного твору у розважальних закладах), фотознімок вивіски (у разі незаконного використання назви твору в найменуванні підприємства), товарний чек (у разі продажу контрафактних товарів) тощо. В деяких випадках, необхідним є також проведення судової експертизи для захисту авторського права.

Визначення розміру компенсації . За порушення авторського права пунктом "г" ч.2 ст. 52 Закону України “Про авторське право і суміжні права” передбачена можливість притягнення винної особи до відповідальності  в розмірі від 10 до 50000 мінімальних заробітних плат. При цьому, відповідно до Постанови Пленуму Верховного суду України від 04.06.2010 № 5 «Про застосування судами норм законодавства у справах про захист авторського права і суміжних прав» при вирішенні відповідних спорів судам слід мати на увазі, що компенсація підлягає виплаті у разі доведення факту порушення майнових прав суб'єкта авторського права, а не розміру заподіяних збитків. Таким чином, для задоволення вимоги про виплату компенсації достатньо наявності доказів вчинення особою дій, які визнаються порушенням авторського права. Тому, позивачу необхідно довести якнайбільше випадків порушення відповідачем авторського права, а також: розмір доходу, отриманий внаслідок правопорушення; наміри відповідача; можливість відновлення попереднього стану та необхідні для цього зусилля тощо.

Для більш детального дослідження та розуміння застосування вищенаведених приписів щодо захисту авторського права, звернемося до судової практики, що наведена в нищевказаних посиланнях:

1. http://reyestr.court.gov.ua/Review/39668245 (стягнуто 12 180грн);
2. http://reyestr.court.gov.ua/Review/37618679 (стягнуто 136 080 грн).
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]