Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
16.07.2018 12:05

Із серпня діти перестануть бути заручниками з'ясування стосунків між батьками

Начальник Головного територіального управління юстиції у Київській області

Запроваджені парламентом нововведення вводять в дію норму, яка дозволяє виїзд дитини за кордон строком до 1 місяця з тим з батьків, з яким дитина проживає.

Нові правила виїзду дітей за межі України, які вступлять в дію після підписання президентом та оприлюднення чергового пакету законів #ЧужихДітейНеБуває, спрощують доступ до навчання, лікування та оздоровлення українських дітей за кордоном.

Зокрема, запроваджені парламентом нововведення вводять в дію норму, яка дозволяє виїзд дитини за кордон строком до 1 місяця з тим з батьків, з яким дитина проживає.

Це важлива новація, адже до цього часу деякі батьки  вдаються до шантажу колишнього чоловіка або жінки тим, що не дають дозволу на виїзд дитини за кордон. Як наслідок, маленькі українці втрачають можливості відпочивати, оздоровлюватися, навчатися чи лікуватися поза межами України. З іншого боку, обмежений термін виїзду є запобіжником у ситуаціях, коли один з батьків назавжди або принаймні на довгий час забирає дитину в іншу країну.

Слід наголосити, що в даному випадку мова йде про виїзд дитини на строк не більше одного місяця.

Якщо ж дитина виїжджає за кордон більше, ніж на місяць, тому з батьків, з яким вона проживає, не потрібна згода іншого члена колишнього подружжя лише за певних умов.

Першою умовою є наявність у другого з батьків заборгованості по аліментам за більш як 4 місяці. У другому випадку, якщо дитина має інвалідність або тяжкі захворювання, дозвіл другого з батьків не потрібен вже за наявністю боргу понад 3 місяці. При цьому захворювання дитини має бути підтверджено документом, який видається лікарською комісією лікувально-профілактичного закладу.

Заборгованість по аліментам необхідно підтвердити довідкою, яка видається органом державної виконавчої служби або приватним виконавцем на підставі заяви. Відповідний документ видається впродовж трьох днів і діє протягом одного місяця.

Нове законодавство передбачає  додаткові можливості для добросовісних батьків. Зокрема, той із батьків, хто проживає окремо від дитини, але  сумлінно сплачує аліменти, відтепер отримає право вирішувати питання щодо виїзду дитини за межі України. Для цього йому необхідно направити рекомендований лист із повідомленням про вручення до того з батьків, з яким проживає дитина, за наданням нотаріально посвідченої згоди на виїзд дитини за межі України.

Вказані нововведення покликані не ускладнити чи спростити життя комусь із батьків. Метою новацій є насамперед інтереси дітей, які не повинні бути жертвами з’ясування стосунків між своїми батьками. Ми розраховуємо, що тепер українські діти отримають більше можливостей для безперешкодних подорожей для навчання, творчості, лікування і відпочинку.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]