Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
13.03.2018 17:31

Поради щодо порядку встановлення супутникової антени

Юрист ТОВ "ІЮС "АЛЬФА", магістр права

Протягом двох років в Україні обговорюється питання щодо відключення аналогового телебачення та повного переходу на цифрове ефірне телебачення. Проте у Національній комісії, що здійснює державне регулювання у сфері зв’язку та інформатизації, схвалили п

Протягом двох років в Україні обговорюється питання щодо відключення аналогового телебачення та повного переходу на цифрове ефірне телебачення. Проте у Національній комісії, що здійснює державне регулювання у сфері зв’язку та інформатизації, схвалили проект постанови Кабміну про продовження використання технології аналогового ефірного телебачення до 30 червня 2018 року. Хоча НКРЗІ і продовжили життя аналогового телебачення ще на рік, але питання все ж залишається на повістці дня, і рано чи пізно буде реалізовано в життя.

У Києві зараз велика кількість інтернет-провайдерів, які активно пропонують свої послуги з підключення цифрового, ефірного телебачення уже зараз, але не всі мешканці багатоквартирних будинків у змозі щомісячно вносити плату за користування цією послугою. Тому громадяни шукають інші варіанти для того, щоб і далі дивитися телевізор, але при цьому не платити за це. Одним із виходів є встановлення супутникової антени на даху будинку.

Проте коли громадяни звертаються до обслуговуючої організації з проханням надати ключ від дверей, які ведуть на дах, для проведення монтажу супутникової антени, то зіштовхуються із небажанням працівників ЖЕКів іти назустріч мешканцям. Давайте розберемося із тим, наскільки правомірний їхній опір у такому випадку.

Частиною 2 статті 10 ЗУ "Про приватизацію державного житлового фонду" передбачено, що "власники квартир багатоквартирних будинків є співвласниками допоміжних приміщень у будинку, технічного обладнання, елементів зовнішнього благоустрою і зобов'язані брати участь у загальних витратах, пов'язаних з утриманням будинку і прибудинкової території відповідно до своєї частки у майні будинку."

Частиною 2 статті 382 Цивільного кодексу України передбачено, що сі власники квартир та нежитлових приміщень у багатоквартирному будинку є співвласниками на праві спільної сумісної власності спільного майна багатоквартирного будинку. Спільним майном багатоквартирного будинку є приміщення загального користування (у тому числі допоміжні), несучі, огороджувальні та несуче-огороджувальні конструкції будинку, механічне, електричне, сантехнічне та інше обладнання всередині або за межами будинку, яке обслуговує більше одного житлового або нежитлового приміщення, а також будівлі і споруди, які призначені для задоволення потреб усіх співвласників багатоквартирного будинку та розташовані на прибудинковій території, а також права на земельну ділянку, на якій розташований багатоквартирний будинок та його прибудинкова територія, у разі державної реєстрації таких прав."

Встановлюючи супутникову антену, мешканець будинку реалізує своє право користуванням спільним майном будинку. І вимагати від нього припинити користування дахом можна тільки в тому випадку, коли його дії (бездіяльність) порушують право користування дахом інших мешканців. При цьому, тягар доказування, що дії одного мешканця будинку порушують права іншого мешканця, покладається саме на ту особу, яка вважає, що її право порушено.

Законодавством України визначено основні вимоги до встановлення супутникових антен, а саме: з гідно пункту 5.54 ДБНУ "Будинки та споруди. Житлові будинки. Основні положення" ДБН В.2.2-15-2005, антенні пристрої систем ефірного телебачення, супутникового зв'язку і телебачення повинні розташовуватися в тих місцях, де вони не погіршують архітектурного вигляду будинків. Як правило, розміщувати їх необхідно на даху будинків, з урахуванням додаткових механічних навантажень. Розміщення антенних пристроїв на фасадних стінах, балконах не допускається.

Проте це не єдина заборона, пунктом 4.8.7. Правил утримання жилих будинків та прибудинкових територій визначено наступне: "Не допускається кріпити до димарів радіо- і телеантени".

Отже, Державні будівельні норми України передбачають можливість встановлення супутникових антен на даху будинку. Коли Ви будете встановлювати супутникову антену в багатоквартирному будинку, то пам’ятайте ці два пункти вищезазначених нормативних актів. Будь-яких інших норм щодо порядку та місця встановлення, виду кріплень та інших аналогічних вимог чинним законодавством України не передбачено.

Щодо питання допуску працівниками обслуговуючих організацій на дах для монтажу супутникової антени.

Пунктом 3.2.5. Правил утримання жилих будинків та прибудинкових територій передбачено порядок і коло осіб, які мають допуск у горищне приміщення і на дах: вхідні двері або люки (для горищних приміщень із запасними, напірними і розширювальними баками) виходу на покрівлю повинні бути утеплені, обладнані ущільнювальними прокладками, завжди замкнені (один комплект ключів зберігається в чергового диспетчера ОДС або кімнаті техніка-майстра виконавця послуг, а другий - у консьєржа чи двірника), про що робиться відповідний напис на люку чи дверях.

Вхід у горищне приміщення і на дах дозволяється тільки працівникам виконавця послуг, безпосередньо відповідальним за технічний нагляд, і тим, котрі виконують ремонтні роботи, а також працівникам експлуатаційних організацій, обладнання яких розміщене на даху й у горищному приміщенні."

Згідно з п. 4.4.20. Правил утримання жилих будинків та прибудинкових територій: " перебувати в горищному приміщенні і на покрівлі дозволяється лише працівникам виконавця послуг з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій."

Отже, згідно з положень Правил утримання жилих будинків та прибудинкових територій, перебувати на покрівлі дозволяється лише працівникам виконавця послуг з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій, це можуть бути працівники ЖЕКів, ОСББ, Кооперативів.

Таким чином, перед тим, як встановлювати супутникову антену, Ви звертаєтеся до обслуговуючої організації з проханням забезпечити Вам доступ на дах. При монтажу супутникової антени на даху має право бути присутній представник обслуговуючої організації та супроводжувати процес, так як згідно з Правил утримання жилих будинків та прибудинкових територій на покрівлі дозволяється перебувати лише працівникам виконавця послуг з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій.

Звертаю Вашу увагу на те, що за порушення ДБНУ та Правил утримання жилих будинків та прибудинкових територій передбачена адміністративна відповідальність у вигляді попередження, штрафу від 17 до 51 гривень (ст. 150 КУпАП).

Отже, чинне законодавство України не містить норми, які передбачали б необхідність отримання дозволу на встановлення додаткового обладнання (в тому числі супутникових антен), а отже, відсутні правові підстави у представників обслуговуючих організацій вимагати від громадян такі дозволи та забороняти встановлення супутникових антен на даху будинку.

Проте законодавець чітко визначив порядок встановлення антен супутникового зв’язку, порядок допуску осіб на дах для встановлення антен (роботи повинні здійснюватися тільки в присутності представника обслуговуючої організації), а також рекомендації щодо місця встановлення супутникових антен (рекомендовано встановлювати на даху, заборонено – на фасадних стінах, балконах).

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]