Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
12.03.2012 12:14

Чи потрібен обмін посвідчення водія при зміні прізвища?

Керівник Адвокатського об'єднання «Національна правова палата»

Дуже часто за консультацією звертаються люди щодо питання відповідальності при зміні прізвища, коли документи, наприклад, водійське посвідчення, змінити ще не встигли. Питання буденне, проте потребує роз'яснень.


Відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України від 08 травня 1993 року (із змінами на 31.08.2011 року) «Про затвердження Положення про порядок видачі посвідчень водія та допуску громадян до керування транспортними засобами» обмін посвідчення водія у зв’язку із зміною особистих даних власника (прізвище, ім’я та по батькові) проводиться на підставі документа, що підтверджує таку зміну без складання іспитів (п.27 і 25 Постанови).

Згідно з Правилами дорожнього руху (затверджені Постановою Кабінету Міністрів України 10 жовтня 2001 року № 1306, із змінами на 26.09.2011 року) водій механічного транспортного засобу повинен мати при собі: посвідчення водія на право керування транспортним засобом, реєстраційний документ на транспортний засіб, поліс (сертифікат) обов’язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів (п.2.1 Правил дорожнього руху) та на вимогу працівника міліції повинен зупинитися та пред’явити для перевірки зазначені документи (п.2.4 Правил дорожнього руху).

Згідно із Положенням про прикордонний режим (затверджене Постановою Кабінету Міністрів України 27 липня 1998 року № 1147, із змінами на 08.12.2010 року) посвідчення водія є документом, що посвідчує особу (пп.1 п.2 Положення). Ніяких інших документів (у тому числі свідоцтва про зміну особистих даних) в діючому законодавстві не передбачено.

А відповідно до Інструкції про порядок вчинення нотаріальних дій нотаріусами України (затверджена Наказом Міністерства юстиції України03 березня 2004 року № 283/8882) – пункти 13 і 14 посвідчення водія не є таким, що встановлює особу (при вчиненні правочинів) чи обсяг її цивільної дієздатності.

У зв’язку з тим, що чинне законодавство не може конкретно визначити, чи є посвідчення водія документом, який встановлює особу, не можливо із стовідсотковою гарантією говорити про наявність та розмір штрафів.

На сьогоднішній день на розгляді у Верховній Раді України знаходиться Проект Закону «Про документи, що посвідчують особу, її спеціальний статус та підтверджують громадянство України», відповідно до п.б) ч. 2 ст. 8 Проекту Закону документом, що посвідчує особу та її спеціальний статус є і посвідчення водія. Згідно з п.1 ч.7 ст. 11 Проекту Закону у разі зміни інформації, внесеної до документа, він підлягає обміну. Стаття 19 даного Проекту Закону встановлює, яка інформація має міститись у посвідченні водія.

Рекомендуємо Вам все таки провести обмін посвідчення водія, оскільки за відсутності чіткого визначення, що ж таке посвідчення водія і чи відноситься воно до документів, що посвідчують особу, співробітники міліції, як правило, на свій розсуд приймають рішення – або про накладення адміністративного штрафу в розмірі від 25 до 50 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (ст. 126 Кодексу про адміністративні правопорушення), навіть при наявності свідоцтва про шлюб; або відпускають водія, який має при собі посвідчення водія на старе прізвище та свідоцтво про шлюб.


Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]