Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
23.10.2017 09:32

Невдовзі проценти британським кредиторам оподаткуватимуться

Партнер, Керівник податкової практики Юридичної групи LCF, адвокат

Про зміни до Конвенції про уникнення подвійного оподаткування з Великобританією та механізми, що дозволяють їх нівелювати.

Нещодавно відбулося підписання Протоколу між Урядом України та Урядом Сполученого Королівства Великої Британії і Північної Ірландії про внесення змін до Конвенції між Урядом України та Урядом Сполученого Королівства Великої Британії і Північної Ірландії про усунення подвійного оподаткування та запобігання податковим ухиленням стосовно податків на дохід і на приріст вартості майна (Конвенція).

Відповідно до підписаного Протоколу, ставка оподаткування процентів за Конвенцією про уникнення подвійного оподаткування між Україною та Великобританією збільшиться з 0% до 5%. Також збільшаться ставки оподаткування роялті та дивідендів.

Великобританія має репутацію держави, що надійно захищає права інвесторів. У поєднанні з можливістю оподатковувати виплати процентів з України за ставкою 0%, Великобританія здобула популярність в Україні як одна з оптимальних юрисдикцій для боргового фінансування українського бізнесу, як за допомогою внутрішньогрупових позик, так і шляхом залучення коштів на міжнародних ринках капіталу.

Допоки зміни до конвенції не набрали чинності, в українських платників податків є час розглянути та обрати інші інструменти для звільнення процентів від оподаткування, зокрема, ті, що передбачені безпосередньо Податковим кодексом України і про які ми згадували в одній з попередніх публікацій .

При застосуванні інструментів, що передбачені Податковим кодексом, зберігається можливість не оподатковувати проценти в Україні при їх виплаті нерезиденту. Більш того, для застосування таких інструментів, на відміну від згаданої конвенції між Україною та Великобританією, не висувається вимога до нерезидента бути бенефіціарним власником процентів, які виплачуються з України.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]