Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
13.10.2017 19:55

Як виграти судовий спір про блокування реєстрації податкових накладних

Партнер, Керівник податкової практики Юридичної групи LCF, адвокат

Короткий огляд актуальної судової практики та підходів, які допоможуть виграти податковий спір щодо блокування реєстрації податкових накладних

Платники податків починають отримувати сприятливі судові рішення про зобов’язання зареєструвати заблоковану податкову накладну. Однак, для того, що отримати перемогу в судових спорах щодо блокування податкових накладних необхідно все ж таки докласти чималих зусиль. Виграти такі справи на виключно формальних підставах наврядчи вийде.

Як передбачено п. 201.16 ст. 201 Податкового кодексу України, реєстрація податкової накладної / розрахунку коригування (ПН/РК) в Єдиному реєстрі податкових накладних може бути зупинена. Проте, відповідна комісія ДФС може прийняти рішення про реєстрацію такої ПН/РК, якщо платник податку – постачальник скористався правом подати «письмові пояснення та/або копії документів», що стосуються такої ПН/РК. Якщо ж у комісії ДФС не дослухалися до аргументів платника, залишається надія на їх більш виважену оцінку судом.

Яскравим прикладом скасування рішення комісії ДФС про відмову в реєстрації податкової накладної є постанова Вінницького окружного адміністративного суду від 15.09.2017 р. у справі №802/1356/17-а.

 Головну роль у поразці ДФС у цьому податковому спорі зіграли такі фактори:

  • у рішенні комісії ДФС не зазначено, які саме документи платника податків складені з порушенням законодавства;
  • не зазначено, яких саме документів платника податків не вистачає для прийняття рішення про реєстрацію податкових накладних;
  • не надано суду належних доказів для обґрунтування, чому документи платника не є достатніми для прийняття комісією ДФС рішення про реєстрацію податкової накладної.

Також суд зазначив, що рішення комісії ДФС про відмову в реєстрації податкової накладної не містить конкретної інформації щодо причин та підстав для прийняття такого рішення, а містить лише «загальну фразу» про надання платником документів, «які складені з порушенням законодавства та/або не є достатніми для прийняття комісією ДФС рішення про реєстрацію [ПН/РК]». Тобто, замість висновку щодо обставин справи платника податків рішення комісії ДФС містить лише цитату з постанови Кабінету Міністрів України №190 від 29.03.2017 р.

Суд вирішив, що самої лишень цитати з постанови Кабінету Міністрів України недостатньо: рішення комісії ДФС «повинно містити чітку підставу для відмови в реєстрації податкової накладної», і в комісії ДФС мають зробити вибір: або документи платника складені з порушенням законодавства, або документи платника не є достатніми для прийняття рішення.

Цікаво, що без дослідження «реальності» господарських операцій теж не обійшлося: платник податків «надав фіскальному органу» (а згодом — і суду) документи щодо походження товару, можливості здійснювати перевезення товару, достатності людських ресурсів».

Підкреслюючи важливість надання платником податків необхідних документів та формулювання сильних аргументів щодо «реальності» операцій у спорах щодо блокування податкових накладних, зазначимо, що в іншій судовій справі платник податку не надав суду доказів на спростування зазначеної в квитанціях ДФС невідповідності обсягів постачання обсягам придбання по товарах згідно УКТ ЗЕД, а також не надано доказів надіслання до контролюючого органу пояснень або документів для розблокування зупинених податкових накладних. Це, вочевидь, стало головною причиною відмови у задоволенні позову платника податків (постанова Дніпропетровського окружного адміністративного суду від 13.09.2017 р. у справі №804/5249/17).

Успішне оскарження в судовому порядку рішень комісії ДФС про зупинення реєстрації податкових накладних можливе. Однак, досягнення такої перемоги вимагає ретельної та комплексної підготовки як обґрунтованої правової позиції, так і стосу первинних та інших документів. Причому зробити це варто ще на стадії використання права подати до комісії ДФС письмові пояснення та/або копії документів.

 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]