Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
14.11.2017 12:58

Конкурентні тендери: де знайти постачальників?

Керівник електронного торгового майданчика SmartTender.biz

Для замовника конкуренція в тендері – запорука укладання вигідного договору. Проте не всі знають як зробити свій тендер привабливим для постачальників, і, відповідно, конкурентноспроможним.

В мережі є достатньо інструкцій для постачальників: «як виграти тендер» чи «як вдало продавати через тендер». Для замовників же, ніяких подібних інструкцій не передбачено, тому пропоную кілька «лайфхаків», які покликані допомогти зробити ваше оголошення привабливим для ймовірних постачальників.


Формулюйте чітке технічне завдання для свого тендеру! Прозорі закупівлі – річ порівняно нова для великої кількості українських підприємців. Тендер може бути надзвичайно цікавим для широкого кола постачальників, але неправильно складене технічне завдання може стати нездоланною перешкодою на їх шляху.

Бажано запам’ятати такі прості правила:

1) Деталізуйте техзавдання;

2) вкажіть максимально всю важливу інформацію, не просіть уточнювати її по телефону (це створює додаткову складність для постачальників);

3) не встановлюйте надмірних кваліфікаційних критеріїв (це відчутно обмежує коло ваших потенційних виконавців);

4) не обтяжуйте тендерну пропозицію надлишком документації, обирайте лише важливі файли;


Розповсюджуйте серед ймовірних постачальників(виконавців) інформацію стосовно вашого тендеру. Це дозволить вам власноруч створити конкуренцію, популяризуючи ваше оголошення серед потенційних виконавців. Ви самі здатні формувати попит на власну пропозицію! Більша конкуренція - більше можливостей диктувати власні умови та обрати кращу пропозицію!


Встановіть коректну «очікувану вартість»: надто маленька вартість відлякує постачальників й тому тендер може не відбутися. Велика очікувана вартість корисна для збільшення учасників й конкуренції, але лише в тих сферах де насичений ринок. В протилежному випадку учасників все одно буде мало й ви отримаєте продукт за ціною - дорожче, ніж ринкова.

Тому бажано вивчити ринок й відшукати ту золоту середину, яка зацікавить найбільше постачальників в сегменті закупівлі, яку ви здійснюєте.


Для того, щоб ефективно функціонувати в рамках будь-якої системи потрібно знати внутрішні правила. Для того, щоб створювати успішні і конкурентні тендери – потрібно знати всі особливості їх створення. Чим краще ви будете розумітись на створенні тендерів, тим менше помилок будете допускати і тим ефективнішими будуть ваші замовлення.

І найголовніше: постачальник та замовник повинні розуміти одне, що вони мають спільну мету - якісний результат. Тоді замовнику не доведеться через півроку потворно оголошувати закупівлю, а постачальник отримує +1 до власної репутації.

Ось такі нескладні в своїй реалізації поради дозволять вам вдосконалити свої навички в створенні тендерів. Звісно, цей список не є вичерпним, але для початківців це те, з чого необхідно почати. Пам`ятайте, що конкуренція – шлях до вашого успіху.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]