Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
22.06.2018 16:27

Новий курс.Тези форуму

Експерт з питань соціальної політики

Основні питання і пропозиції Всеукраїнського форуму "Новий курс України".

15 червня,  мав честь бути учасником Всеукраїнського форуму «Новий курс України».  У форумі взяли участь понад 2000 осіб – вчені, експерти, фахівці,  блогери,  представники громадянського суспільства, бізнесу, політики, медіа та міжнародні партнери України. Заявлена мета заходу — розробити стратегічну програму «Новий курс України», завдяки якій Україна стане сильною, незалежною та європейською країною, де кожен зможе реалізувати свої можливості.

До Вашої уваги,  основні  питання  і пропозиції  форуму:

1)      Місце України – в об’єднаній Європі як повноправного члена ЄС і НАТО.

Лідер «Батьківщини» Юлія Тимошенко нагадала, що Україні відмовлено у праві на виконання плану дій щодо членства в НАТО  у квітні 2008 р. на саміті НАТО в Бухаресті: «Тоді я як прем‘єр-міністр особисто підписала звернення до НАТО щодо початку процедури нашого вступу. І нам пообіцяли, що вступ буде, але десь у майбутньому». Тимошенко нагадала заяви європейських партнерів про те, що двері до ЄС не відчинені, і не зачинені: «Це якийсь дивний стан дверей». На її переконання, Україна – одна з найбільших європейських країн – не може чекати на відчинення дверей, стоячи на зупинці десятки років, знаходячись у війни, у крайній бідності, в корупції та економічній деградації. «Треба нам всім українцям нарешті зрозуміти, що в цьому жорсткому конкурентному глобальному світі, щоб вистояти, ми повинні покладатися лише на свої сили, ресурси, на свої підприємства, на свій народ. Я вірю, що саме такий шлях для нас є відкритим і єдино можливим», – заявила Юлія Тимошенко. Політик зазначила, що сильна впливова Україна в світі нікому не потрібна, окрім нас самих: « У цій важкій роботі, у цій важкій глобальній боротьбі у нас є лише одна надійна зброя, один найважливіший ресурс – це інтелект нашої нації».

2)      Доки Крим і Донбас не повернуться в Україну, ніхто з українців не може бути спокійним

Повернення миру в Україну та стратегія відновлення Донбасу – ці питання мають бути головними в порядку денному інтелектуальної еліти країни і не можуть бути монополізовані владою.  «Мир потрібен Україні як повітря. Війна перетворилася в ширму для прикриття корумпованої, безглуздої політики влади, у найбільший заробіток для кількох людей. Це те, що сьогодні стримує мирний  процес і не дає можливості вести реальні переговори», – наголосила Юлія Тимошенко.

Політик упевнена, що паралельно з процесами, які відбуваються на базі Мінського формату, після виборів президента, потрібно повернутися до Будапештського меморандуму. «Я твердо знаю, як і з ким вести переговори про мир. Мені не завадять чиїсь бізнес-проекти, які робляться на крові, не завадять жодні кулуарні домовленості, які сьогодні ведуться», – зазначила парламентарій.

Тимошенко наголосила, що треба «думати про Донбас не як про окуповану територію, а як про українську землю», пам’ятати про 2 мільйони біженців, які «свій захист та майбутнє шукали в Україні» і тим самим спростували міфи про «проросійський Донбас». Шлях до завершення окупації, на думку Тимошенко, полягає й через введення миротворців ООН на умовах України. «Нам треба нині думати про створення міжнародних фондів для відновлення та розвитку Донбасу, для повернення до життя тих людей, які знайшли тимчасовий притулок на неокупованій території. У жодному випадку,  не можна забути й про тих, хто поклав своє здоров’я, життя на фронтах у боротьбі проти агрессора. Поки Крим і Донбас не повернуться в Україну, ніхто з українців не може бути спокійним», – сказала вона.

3)      Ю.Тимошенко: Україні потрібен новий суспільний договір

 

Новий курс України неможливий без нового суспільного договору між державою і суспільством, де пріоритетом будуть інтереси громадянина  України. «Право народу на свій розсуд, самостійно і під свою відповідальність організовувати власне життя і життя суспільства – це і є основа суспільного договору», - пояснила Тимошенко. Лідер «Батьківщини» упевнена, що в нинішніх реаліях в країні відсутнє якісне управління, а чинна система управління «жорстко закріплена за інтересами і привілеями окремих осіб, та позбавляє решту українців всіх прав на життя».

За її словами, чинна Конституція зіграла важливу роль для закріплення суверенітету країни, однак написана вона без залучення громадськості - укладалась за лаштунками  та стала результатом жорстких компромісів і кожен президент підлаштовував Конституцію під себе. Політик переконана: попри те, що в чинній Конституції єдиним джерелом влади є народ,  де-факто «джерело влади сидить на Банковій і по інших кабінетах, зокрема депутатських». З огляду на це мають бути створені близько двадцяти профільних Асоціацій з різних сфер життєдіяльності країни,  які будуть наділені спеціальним статусом, матимуть право законодавчої ініціативи і право готувати проекти урядових рішень. Вони надаватимуть кадрові пропозиції, наглядатимуть за виконанням нормативних актів, що стосуються тих чи інших галузей та матимуть право застосовувати так зване «вето уваги». «Вето уваги полягає у наступному: коли проект закону, ухвалений закон, проект рішення уряду, інший документ не відповідають жодним критеріям, яких вимагає професійне середовище, громадськість і наукові установи, тоді Всеукраїнська громадська асоціація може накласти «вето уваги» на 10 днів».

Влада має відреагувати на зауваження таких Асоціацій: зібрати консультаційну раду із представників парламенту, уряду, і власне Всеукраїнської громадської асоціації та прийти до «ухвалення правильних речей, прописаних в проектах нормативних актах». Лідер «Батьківщини» упевнена, що утворення Всеукраїнських громадських асоціацій і закріплення їхнього статусу відкриє можливість для їх впливу на реальні процеси в управління державою.

 

4)      Україна має бути парламентською республікою канцлерського типу

Україні потрібна парламентська форма правління. За словами Юлії Тимошенко, 30 найуспішніших країн світу мають саме форму правліненя парламентського типу, а найбідніші – президентського. Тимошенко нагадала, що Революція Гідності розпочалася з того, що одна людина вирішила не підписувати Угоду з ЄС, а Україна за це «заплатила кров’ю, людьми та війною». Виходячи з того, що 90% людей не хочуть відмовлятися від обрання президента і проти того, щоб його обирав парламент, виходом із ситуації може стати одночасне обрання на виборах партії та майбутнього канцлера – керівника уряду. Саме кандидат на посаду канцлера має очолювати партійний список, зазначила лідер партії. «Голосуючи на виборах за партійний список, люди одночасно обиратимуть і партію, і майбутнього канцлера. Коли перемагає партія, ніхто не може витягнути з-під стола невідомого кандидата в канцлери, узгодити його з олігархією і показати народу. Нам потрібно сильна та дієва влада», – підсумувала Юлія Тимошенко.

 

5)      Національна асамблея самоврядності - посилення ролі громадянського суспільства

Юлія Тимошенко пропонує в межах роботи над новим суспільним договором створити Національну асамблею самоврядності, яка дозволить посилити роль громадянського суспільства.

Асамблея складатиметься на одну третину з голів Всеукраїнських асоціацій і на дві третини – із моральних та духовних лідерів нації. «Верхні палати у кожній країні формуються по-своєму. І кожна з них відображає ту позицію суспільства, яку громадськість хоче бачити. Верхня палата – це така собі остання рука, яка ухвалює рішення. І ми бачимо Національну асамблею самоврядності саме такою», – додала вона. За пропозицією Тимошенко, Національній асамблеї самоврядності слід надати такі повноваження як, наприклад, можливість застосування прямого права вето.

«Якщо якийсь закон чи рішення виконавчої системи влади буде шкідливим для країни, то вони зможуть застосувати право вето двома третинами своїх голосів», – сказала політик. Також  Національна асамблея самоврядності зможе затверджувати і розглядати стратегію розвитку країни. «Вони мають отримати право законодавчої ініціативи, право призначати на посади керівників контролюючих органів та керівників незалежних регуляторних органів. Наприклад, вони зможуть призначати керівника Національного бюро розслідувань, призначати голову і склад ЦВК, а також членів Конституційного Суду. Це буде всеукраїнський арбітр, який зможе вивести важливі органи Україні з-під корупційного впливу виконавчої і законодавчої влади», – пояснила Юлія Тимошенко.

6)      Треба надати громадянам право законодавчої ініціативи та проведення референдуму за народної ініціативи

У новому суспільному договорі треба надати громадянину України право законодавчої ініціативи, а також надати можливість застосування реального інструменту прямої демократії  – референдум за народної ініціативи. За словами Юлії Тимошенко, для надання права законодавчої ініціативи громадянину України слід належним чином виписати у оновленій Конституції України правовий прозорий механізм. «Наприклад, це може петиція, яка буде направлена до ВРУ. Якщо вона отримає близько 1 тис. голосів, то повинна бути включена до порівняльної таблиці того чи іншого законопроекту до другого читання, який готує профільний парламентський комітет.  Це означатиме, що жодна думка не буде втрачена», – сказала парламентарій і додала, що Білий дім приймає, вивчає і задовольняє кожну петицію від громадян США.

Юлія Тимошенко зазначила, що в новому суспільному договорі має з’явитись механізм, який дає право народу України реально реалізувати референдум за народної ініціативи щодо дострокових виборів парламенту. Нинішній варіант Конституції не дає реального права проведення референдуму за народної ініціативи, адже ЦВК може односторонньо заблокувати процес проведення Всеукраїнського чи місцевого референдуму. Процедура забезпечення проведення референдуму має бути чітко виписана у Конституції: «Потрібно створити організаційний комітет референдуму, який за спеціальними квотами з усієї країни збиратиме всеукраїнське віче. Це віче матиме право призначити ЦВК, де обов’язково має бути представництво держорганів влади».

 

7)      Вибори до парламенту у два тури – запорука дієвості коаліції

Юлія Тимошенко вважає існуючу в Україні модель створення парламентської коаліції неефективною. На її думку, вибори до парламенту у два тури – запорука дієвості коаліції. «Створити ефективну більшість в парламенті можна шляхом обрання парламенту в два тури, де в останньому визначатимуться партія, яка сформує коаліцію, та партія меншості», – сказала вона.

За її словами, ефективні моделі обрання коаліції існують в Італії та Франції, де парламент обирається в два тури. Так, низький прохідний бар’єр у 1,5-2% в першому турі допоможе створити в парламенті «інкубатор молодих партій», які вчитимуться  управляти країною і водночас стануть політичним кадровим резервом країни, розповіла політик. «У другий тур виходять 2 партії, які набрали найбільшу кількість голосів в країні. Хтось отримує більшість в парламенті і тоді опозиція та інші партії разом ділять умовно 224 голоси між собою. Це шлях до інституціоналізації більшості та меншості».

Окрім цього, після формування платформ більшості та опозиції, «кожна партія може обрати, куди їй приєднатися – до більшості чи меншості без коаліційних угод». Водночас, наголосила Тимошенко, парламентській опозиції надається чіткий, зрозумілий статус: вона створює ТСК, формує Рахункову палату, має усі права, щоб перевіряти владу, а після розслідування щодо зловживань влади може напряму звертатися до суду, «це означає, що немає жодних перешкод в боротьбі з корупцією».

Тимошенко вважає, що опозиція має отримати право формувати порядок денний не менше, ніж 1 день на місяць. Лідер партії наголосила на необхідності впровадження в парламенті біометричної системи голосування після перезавантаження влади.

 

8)      Суди в Україні повинні бути незалежними від влади.

Щоб змінити погану традицію, коли політичний клас грубо використовує судову систему, Юлія Тимошенко запропонувала, щоб мирових суддів та судів першої інстанції місцевих судів обирали громади. «Це є світовим досвідом», – зауважила політик. За її пропозицією, судді апеляційних та касаційних інстанцій призначаються з числа суддів нижчої інстанції після бездоганної роботи впродовж 10 років. «Жодних суб’єктивних призначень. Вони призначаються за чергою з національного реєстру кандидатів на посади суддів. Абсолютне незалежне від політичної влади формування судової системи», – переконана народний депутат.

Тимошенко зверну увагу і на те, що навіть без втручання політичної влади, судді беруть хабарі, неправомірно судять та не виконують свої рішення: «У судах є жорсткий корпоративізм. Перша інстанція домовляється з другою, і, наче куля, пролітає неправосудне рішення». Політик переконана, усі ці вади треба викорінювати, адже з ними не можна рухатись далі.

Тимошенко запропонувала модернізувати і дисциплінарну комісію, а замість неї створити на базі суспільного договору Палату честі. «Більше не стоятиме питання про люстрацію суддів і відповідальність. Ми пропонуємо Палату честі сформувати з бази даних всіх правників, юристів, правозахисників України. Тих, хто не брав участь у судових процесах як прокурори, не працював у судовій системі, у силових структурах. Це люди, які представляють правове громадянське суспільство», – наголосила вона.  За словами Тимошенко, Палата честі матиме наступні права: розгляд письмових скарг сторін судового процесу, відвід суддів, може звільнити судді з посади,  притягнення до дисциплінарної відповідальності, надання згоди на арешт судді, ініціювання порушення  кримінальної справи у ДБР за злочини проти правосуддя.

 

9)      Місія України – розробити та запровадити для світу справедливу модель розвитку суспільства

Місія та мета України – розробити та запровадити справедливу модель розвитку суспільства, у якому кожна людина мала би всі можливості для реалізації  свого потенціалу. На думку лідера «Батьківщини» настав час замінити цей принцип «соціального дарвінізму» на  модель життя, де були би відкриті шляхи для кожного: «Адже дух, волю та національний інтелектуальний рівень українців не в змозі знищити ні війна,ані корумпована влада, ні бідність країни  та розчарування людей. Ми можемо і маємо запропонувати світу принципово нову систему співжиття людей, нову систему самоврядності нації, управління та взаємовідносин.

Політик впевнена, що з хаосу та безладу найлегше побудувати в країні новий архітектурний проект:  «З  чистого аркуша створити нову Україну набагато легше, ніж з темряви, яку ми мали в 90-х. І це не просто наша національна українська  ідея. Це наша національна мета і наша національна місія – подарувати світові нові правила співжиття людства, які зроблять світ ближчим до Бога, а людину по-справжньому щасливою», – заявила Юлія Тимошенко.

Політик нагадала, що Китай подарував світові папірус та компас, Греція – основи демократії, Великобританія – паротяг, отже Україна «має і повинна подарувати собі та світові таку систему суспільного життя людства, яка змінить ненависть на любов, жорстокість на милосердя, відчай на впевненість у завтрашньому дні». На думку лідера партії, у такій системі виховуватиметься не «цинічний бездушний робот, а Людина з великої літери». Вона переконана, що в України немає часу на повільний прогрес, щоб наздогнати Японію,  Америку чи Швецію.

 

10    Юлія Тимошенко пропонує учасникам Всеукраїнського форуму «Новий курс України» об’єднати інтелект нації для створення чіткого курсу України.

Тимошенко пропонує за підсумками Форуму створити чотири платформи, які об‘єднають найсильніших інтелектуалів України, представників професійних кіл, громадянського суспільства, різних політичних команд. Перша платформа вироблятиме шлях до миру – як Україні вийти зі стану війни, відбудувати сильний Донбас після зняття окупації, та як захистити ветеранів. Друга платформа вироблятиме план дій щодо нового суспільного договору, як серця нової Конституції. Третя платформа буде присвячена економічному курсу – спільно  економісти, фінансисти, підприємці, які створять надійну сучасну економічну систему в Україні.

Четверта платформа буде присвячена створенню правильної гармонійної екосистеми життя людини: все, що оточує людину і все, що потрібно українцям, щоб почувати себе стабільно і щасливо. Команда «Батьківщини» готова представити напрацювання для цих платформ і готові бути рівними серед рівних учасників цього процесу.  Лідер «Батьківщини» зауважила, що немає жодного сенсу йти на вибори – президентські, парламентські, місцеві вибори – «ходити по колу, якщо не має чіткого курсу, наміченого саме інтелектуальною елітою нації».

Тимошенко пропонує найближчим часом обговорити новий економічний курс України.  До участі у заході політик запрошує малих та середніх підприємців, аграріїв, податківців, фінансистів, вчених. Політик заявила, що Україна має всі шанси стати новим Сінгапуром, який займає площу 720 км кв, але має ВВП втричі більший, ніж Україна. Окрім того, Сінгапур є одним з найвідоміших розробників новітніх технологій у світі, економічним та фінансовим торговельним центром світу.

Ще один Всеукраїнський форум, присвячений екосистемі життя людини, Юлія Тимошенко пропонує провести у вересні. «Ми маємо обговорити все, що оточує людину, все з чим людина живе. Ми говоритимемо з вами про екологію, здоров‘я, культуру, про якість життя та безпеку. І найголовніше – про мир, який нам потрібен, щоб ми знову відчули ґрунт під ногами», – наголосила вона.

Окрім того, Юлія Тимошенко звернула увагу на те, що ООН, складаючи рейтинг життя країн, поступово відходить від показника рівня ВВП на душу населення. Вони ввели показник «індексу щастя людини», за яким Україна сьогодні займає 138 місце з 156 країн, додала вона. «Ми зобов‘язані зробити так, щоб наш курс на створення екосистеми життя людини, повернув їй щастя».

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]