Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
13.11.2017 17:54

Українців продали у комунальне рабство монополій

Експерт з питань соціальної політики

Новий закон про житлово-комунальні послуги прийнятий в інтересах монополій і повністю нехтує інтересами та правами споживачів послуг

Верховна Рада України на минулому тижні прийняла в другому читанні і в цілому законопроект   №1581-д  «Про житлово-комунальні послуги» (авторства А.Бабак, Самопоміч).

Ухвалений новий закон про житлово-комунальні послуги є лобістським, в  інтересах приватних монополі й і повністю нехтує інтересами та правами споживачів послуг. І ось чому: 
 
Законом введено нові види платежів:
1. Плата за обслуговування внутрішньо будинкових систем багатоквартирного будинку, що забезпечують надання такої послуги, яка визначається договором між надавачем послуг та співвласниками. 
 
2. Плата за послугу, що розраховується виходячи з розміру затверджених цін/тарифів на відповідну комунальну послугу та обсягу спожитих комунальних послуг.
 
3. Плата за абонентське обслуговування
 
Абонплата – це тепер одна з форм оплати за тепло, водопостачання, каналізацію. 

Згадайте скандал, як від абонплати ще півроку тому «відхрещувалися» президент разом із прем’єром, мовляв це антисоціальна норма

Подібні нововведення   депутати пов’язали з необхідністю відокремити саму послугу від витрат на обслуговування абонента та мереж. Проте, на практиці  це  призве де до збільшення розміру платіжки: виконавці на свій розсуд зможуть збільшувати ту частину плати, що  не підлягає державному регулюванню. 

Пеня тільки для споживачів

Законом передбачена пеня за несвоєчасну оплату ЖКП у розмірі до 0,01% від суми боргу за кожен день прострочення. 
 
Таким чином, в разі несвоєчасної оплати, сума боргу може збільшитись до 0,3% на місяць, або до 3,6% на рік. 
 
Тобто, споживачам пеню прописали чітко, вказавши відсотки, зазначивши, з якого числа вона сплачується тощо, а пеню для монополістів -надавачів послуг згадали розмито, не встановивши жодного розміру, не передбачивши порядку сплати… 
Втім, жодна пеня не вирішить проблеми заборгованості населення, що збільшилася утричі після необґрунтованого підвищення комунальних тарифів.  

Відключення від послуг

Віднині, народні обранці дозволили монополістам  відключати людей від комунальної послуги, якщо існує непогашена заборгованість за 30 днів від моменту отримання споживачем попередження від виконавця. 
 
Для того щоб відновити постачання послуг, потрібно повністю погасити заборгованість або укласти договір про її реструктуризацію. 

Внески за будинкові лічильники

Законопроект «Про житлово-комунальні послуги» конкретизує де саме зі споживачів, будуть збирати внески, проголосовані Верховною Радою України у червні 2017 року ЗУ №4901 «Про комерційний облік комунальних послуг», відповідно до якого усі будівлі мають бути оснащені будинковими лічильниками опалення та водопостачання. Закон зобов’язує споживачів за власний рахунок придбати та встановити як мінімум будинковий лічильник. 
 
  Зараз 50% населення вже мають загальнобудинкові теплові лічильники, решта – ні, і їм доведеться встановлювати за власний кошт. При цьому в законодавчому полі й мови не йде, про яку компенсацію за раніше сплачені кошти. 
 
Закон передбачає, що розмір внесків за встановлення комерційних (будинкових) вузлів обліку визначатиметься окремо для кожної будівлі та передусім залежатиме від кількості квартир у ньому і моделі лічильника. 
 
Окрім витрат на встановлення будинкових лічильників, споживачам доведеться сплачувати й внески на їх обслуговування, повірку та заміну.   Обов ”язков і до говори про надання комунальних послуг

Законом передбачено, що надання ЖКП здійснюватиметься виключно на договірних засадах.  Договори про надання послуг укладаються відповідно до типових договорів, затверджених КМУ. 
 
Істотними умовами договору про надання житлово-комунальної послуги є:
1) перелік послуг;
2) вимоги до якості послуг;
3) права та обов’язки сторін;
4) відповідальність сторін за порушення договору;
5) ціна послуги;
6) порядок оплати послуги;
7) порядок і умови внесення змін до договору, в тому числі щодо ціни послуги;
8) строк дії договору, порядок і умови продовження його дії та розірвання.
Тобто, решта умов договору теоретично може узгоджуватися між сторонами.

Проте, як це буде реалізуватися на практиці незрозуміло

Жодної відповідальніст і постачальників за неякісні послуги:
В законі декларативно проголошено, що споживачі мають право на  якісні послуги. Проте, народні обранці не прописали ані порядку, ані розміру, за якими споживачі могли б розраховувати на компенсацію за неякісну послугу … 
 
Місцеву владу  фактично п озбавлено важелів впливу на тарифи та якість житлово-комунальних послуг, хоча в умовах децентралізації вони, навпаки, мали б отримати додаткові повноваження. 
 
Цим законом та попередніми про співвласників багатоквартирних будинків, про  комерційний облік послуг - переклали всі комунальні проблеми і фінансовий тягар утримання та капремонту будинків на плечі мешканців.
Кому треба «дякувати».  За цей закон проголосували фракції БПП, НФ, і що показово в повному складі Опоблок, а також «Самопоміч» та радикали Ляшка.
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]