Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
22.09.2017 20:40

Про бюджет Гройсмана на наступний рік

Експерт з питань соціальної політики

Коротко про Держбюджет-2018.

Коротко про Держбюджет -2018:

Долар – 30,1 гривня.

Інфляція – 7%. Що явно занижено.

Фінансування Адміністрації президента – 2,3 млрд грн. В поточному році ця сума складає близько 1 мільярда. В 2016 році вона складала трохи менше 500 млн гривень.

13,5 млрд грн закладається на Національну службу охорони здоров`я. Але вона ще не створена (це так звана «медична реформа»). Тобто, уряд впевнений, що ця антинародна «реформа» буде прийнята.

Не передбачено фінансування різниці в тарифах.

Встановлення мінімальної зарплати 3 723 гривні з 1 січня 2018 року (абсолютне збільшення на 16,3% проти 2017 року); прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність (з 1 січня 2018 року) – 1 373 грн, з 1 липня – 1 435 грн (+4,5% до січня), з 1 грудня – 1 497 грн (+4,3% до липня) – абсолютне збільшення 9% або середньорічне – 2,6%. ІНФЛЯЦІЯ ЗНАЧНО ВИЩА!

Виключається норма про виплату соціальних стипендій через Мінсоцполітики.

Вищі навчальні заклади 1-2 рівня акредитації (технікуми) передаються на місцевий бюджет (як ПТУ у попередні роки) - без відповідного додаткового ресурсу.

Відсутня стаття про взаємовідносини з тими ОТГ, у яких зараз відбуваються вибори.

Виключаються з фінансування без будь-яких обґрунтувань наступні закони:
- про наукову і науково-технічну діяльність, яким, зокрема гарантовано за рахунок бюджету виплати зарплат науковцям на рівні подвійної у промисловості, 1,7 % від ВВП на науку, пенсійні додаткові виплати за рахунок Пенсійного фонду та ін.;
- про систему іномовлення України, яким, зокрема гарантовано за рахунок бюджету не менш як 0,06% видатків загального фонду Державного бюджету України за попередній рік;
- про культуру та бібліотечну справу.

Мінфін не вносить зміни до інших законів України (як у попередні роки). Зміни до Закону «Про державну службу» в частині збільшення мінімального посадового окладу першої групи з 7 до 10 мінімальних окладів дев’ятої групи. ТОБТО, ДЕРЖСЛУЖБОВЦІ ЗАЛИШАТЬСЯ БЕЗ ПІДВИЩЕННЯ ЗАРПЛАТИ.

Розподіл коштів між місцевими бюджетами по освітній субвенції змінено, але нова формула Кабінетом Міністрів не затверджена. Тобто, поданий розподіл не відповідатиме діючій формулі.

Аналогічно до попереднього – медична субвенція. Нова формула Кабінетом Міністрів не затверджена.

Мінфіном не подано зміни до Податкового та Митного кодексів щодо перекриття шляхів нелегального ввезення товарів в Україну (були неодноразові доручення уряду щодо бюджету на 2018 рік).

У тексті закону відсутня норма про здійснення реструктуризації боргових зобов’язань.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]