Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
30.10.2016 18:29

Шахрайство з мінімальною зарплатою

Експерт з питань соціальної політики

Обіцяли підвищити, проте...

26 жовтня, на засідання уряду прем’єр-міністр Володимир Гройсман зробив популістську заяву, що з 1 січня 2017 року мінімальна зарплата складатиме 3200 гривень.

Фото: Depositphotos/AndreyPopov

Проте, згідно з роз’ясненням Мінісоцполітики, виходить наступне: «…ініціатива прем’єр-міністра передбачає, що в наступному році перший розряд єдиної тарифної сітки (ЄТС) дорівнюватиме прожитковому мінімуму, тобто 1600 гривень. Це основна зарплата, але той, у кого перший тарифний розряд, що становить 1600 гривень, отримуватиме за рахунок різних доплат і надбавок 3200 гривень».

Тобто, мінімалка як така все одно складатиме менше прожиткового мінімуму.

До речі, заступник голови НБУ Дмитро Сологуб  заявив, що в Нацбанку наразі не можуть сказати, як підвищення зарплат вплине на інфляцію.

Зауваження до так званого підвищення мінімальної зарплати:

Перше. Якщо уряд каже саме про підвищення мінімальної зарплати із прив’язкою до ЄТС, навантаження на бюджет збільшиться на 495 млрд. гривень. З яких джерел Кабмін буде залучати додаткові кошти на підвищення мінімальної зарплати? Народні депутати зокрема з «Батьківщини» пропонувала зміни, які збільшували дохідну частину держбюджету більше ніж на 100 млрд. гривень, проте уряд Гройсмана проігнорував депутатські пропозиції.

Тобто, в уряду немає жодних джерел фінансування для підвищення зарплати, крім інфляційних (друкування гривні) та запозичень (що збільшить державний борг).

Друге. Зважаючи на позицію Мінсоцу про надбавки та доплати, можна сміло казати, що для значної чисельності працюючих не призведе до підвищення середньої зарплати.

Третє. Є підозри, що уряд планує змінити (зменшити) коефіцієнти ЄТС, що не призведе до зростання зарплати для значної кількості бюджетників. І це дуже погано!

За розрахунками експертів, може вийти так, що прибиральниця буде отримувати стільки ж, скільки отримує старший лаборант вищого навчального закладу, а лікар-терапевт буде отримувати всього на 500 гривень більше за прибиральницю! Навіщо вчитись роками, щоб отримувати стільки ж, скільки прибиральниця?

Це знищення інтелектуального потенціалу країни, який визначає конкурентоспроможність економіки та майбутнє держави.

Четверте. Якщо уряд не змінюватиме коефіцієнти, а просто відв’яже мінімальну зарплату від ЄТС, це призведе до руйнації бюджетного процесу в усій бюджетній сфері, бо саме мінімалка є базовим показником для ЄТС. Руйнування ЄТС призведе до свавілля у визначенні зарплат всім бюджетникам.

А свавілля в бюджетній сфері – це корупція і ще раз корупція, це нечуване хабарництво з боку керівників бюджетних установ!

За логікою процесу, уряд має підвищити також прожиткові мінімуми для дітей, пенсіонерів та інвалідів. Але про це ніхто не каже!

Якщо ж уряд не підвищить за мінімалкою пенсії та соціальні виплати, це призведе до катастрофи: додаткові кошти у вигляді мінімальних зарплат прискорять інфляцію, а інфляція призведе до ще більшого зубожіння малозабезпечених верств населення.

П`яте. Віце-прем`єр Розенко казав, що збільшення мінімальної зарплати призведе до зменшення кількості отримувачів субсидій на комунальні послуги. Проте, від цього постраждають не забезпечені громадяни, а ті, кому ці субсидії дійсно потрібні.

Малозабезпечені будуть вимушені сплачувати більше за нелюдськими тарифами Порошенко-Гройсмана. А найбільше постраждають непрацюючі, бо їм нараховують субсидію з двох мінімальних зарплат – і вони взагалі ризикують не отримати жодних субсидій.

Шосте. До мінімальної зарплати прив’язані ставки єдиного податку для підприємців першої та другої груп. Тобто, кожен ФОП, орієнтовно, буде додатково сплачувати за ЄСВ 4 тисячі гривень на рік. Це призведе до відтоку в тінь багатьох підприємств, наприклад, переведенням співробітників на «половину ставки», а інше – в конверті. Чи збільшить це надходження до держбюджету у вигляді ЄСВ та ПДФО? Ні, не призведе.

І наостанок. В нинішньому проекті державного бюджету на наступний рік мінімальна зарплата до 1 грудня 2017 року складатиме 1600 гривень. І цей проект Держбюджету фактично прийнято в першому читанні.

Тож тепер згідно законодавства Кабмін Гройсмана має внести на заміну інший проект Державного бюджету на 2017 рік, де будуть вказані інші макропоказники та відповідно збільшена дохідна частина кошторису країни.


Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]