Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
16.09.2008 17:49

Треба припинити дискримінацію наукових працівників.

Експерт з питань соціальної політики

Нещодавно, як член комітету соціальної політики і праці, я запропонував підтримати і прийняти зміни до статті 24 Закону України «Про наукову і науково-технічну діяльність» (щодо пенсійного забезпечення наукових працівників). Я сам науковець, довгий час пра

Нещодавно, як член комітету соціальної політики і праці, я запропонував підтримати і прийняти зміни до статті 24 Закону України «Про наукову і науково-технічну діяльність» (щодо пенсійного забезпечення наукових працівників). Я сам науковець, довгий час працював викладачем одного  з провідних столичних вузів, тому на мою думку,  мають статися зміни, що  припинять дискримінацію  наукових працівників.

На сьогодні існує ряд суперечностей в законодавчій базі, які розмежовують науковців на тих, хто працює в бюджетній сфері, і на тих, хто працює в інших підриємствах. До цього часу пенсії  для          науковців бюджетних установ нараховувалися за рахунок державного бюджету, а для науковців інших підприємств і організацій - за рахунок коштів самих підприємств і організацій. Новим законопроектом пропонуєтьсявстановити, що різниця між сумою пенсії, призначеної за Законом «Про наукову діяльність», та сумою пенсії, обчисленої відповідно до інших законодавчих актів,   на   яку   має   право   науковий   працівник,   для   наукових   (науково-педагогічних) працівників підприємств, установ, організацій, в тому числі вищих навчальних закладів ІІІ-ІV рівнів акредитації, що віднесені до сфери управління відповідних органів державної влади, фінансується за рахунок коштів державного бюджету.

Таким чином, державні підприємства та організації, що не є бюджетними,  сплачують різницю між сумою призначення пенсії за Законом  та сумою пенсії, обчисленою відповідно до інших законодавчих актів з власних прибутків. Незважаючи на те, що зазначені підприємства та організації, віднесені до сфери управління органів державної влади, є виконавцями державних програм, тобто у своїй діяльності враховують суспільні інтереси, і додаткових надходжень не мають.

Щодо бюджетних науково-дослідних (науково-технічних) установ, то крім пільг з виплати різниці  пенсії, вони не сплачують податок на прибуток, ПДВ, податок на землю, дивіденди до Державного бюджету України.

Я вважаю, що така дискримінація деяких державних підприємств, установ, організацій, що здійснюють наукову та науково-технічну діяльність, призводить до зменшення їх конкурентоздатності. Державні підприємства та організації, що не є бюджетними, але які віднесено до сфери управління відповідних органів державної влади, перебувають у нерівному становищі щодо інших суб’єктів господарювання. А це прямо суперечить Господарському Кодексу - в частині організаційно-правових форм суб'єктів господарювання державної форми власності.

Таким чином, запропонованими змінами, буде усунуто різне трактування норм закону щодо підстав та механізму віднесення окремих суб'єктів господарювання до державної форми власності та внаслідок цього буде встановлено рівне пенсійне забезпечення всіх працівників.

Прийняття законопроекту не потребує внесення змін до інших законодавчих актів, а також додаткових бюджетних асигнувань, оскільки законопроект спрямований лише на усунення суперечностей між окремими законодавчими актами.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]