Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
11.12.2015 15:51

Наслідки анулювання реєстрації платником єдиного податку

Скасувати реєстрацію платником єдиного податку податківці можуть з підстав передбачених у Податковому кодексі.

Скасувати реєстрацію платником єдиного податку податківці можуть з підстав передбачених у Податковому кодексі. Такими підставами можуть бути: перевищення граничного обсягу доходу передбаченого для певної групи платників єдиного податку, перебування у трудових відносинах з платником податку працівників, кількість яких перевищує встановлені ліміти, здійснення видів діяльності, які не можуть здійснюватися певною групою платників єдиного податку або взагалі, видів діяльності при яких застосування спрощеної системи оподаткування неможливе. Крім того, платник єдиного податку може здійснювати лише діяльність, яка зазначена у реєстрі платників єдиного податку. У випадку, коли платник єдиного податку буде здійснювати діяльність, яка не зазначена у реєстрі платників єдиного податку, це також буде підставою для скасування реєстрації платником єдиного податку.  

В податковому законодавстві відсутня норма, яка б чітко вказувала на строк протягом якого здійснюється повідомлення про анулювання реєстрації платником єдиного податку. Це в свою чергу створює ситуацію, коли суб’єкт господарювання може офіційно вже не перебувати на спрощеній системі оподаткування, але продовжує вважати себе платником єдиного податку. У такому випадку варто бути готовим до негативних наслідків, пов’язаних з відмінностями перебування на загальній та спрощених системах оподаткування.

Одним з наслідків, який може спіткати суб’єкта, щодо якого відбулося скасування реєстрації платником єдиного податку, є відповідальність за незастосування РРО при здійсненні розрахунків. Для суб’єктів, які перебувають на загальній системі оподаткування застосування РРО є обов’язковим при здійсненні готівкових розрахунків, тоді коли для платників єдиного податку існує вимога застосовувати РРО платникам 2 і 3 груп, обсяг доходу яких протягом року перевищує 1 млн. грн. та платниками 4 групи, щодо інших платників спрощеної системи оподаткування такої вимоги немає. Тому, суб’єкту, щодо якого було анульовано статус платника єдиного податку, варто відразу після отримання інформації про анулювання  припинити всі готівкові розрахунки до того моменту, поки він не почне використовувати РРО.

Ще одним наслідком, який стосується лише платників єдиного податку, в яких обсяг обороту перевищував за останній рік 1 млн. грн., буде їх обов’язок зареєструватися платником ПДВ. У випадку, якщо платник податків не зареєструється платником ПДВ, то він все одно змушений буде сплачувати ПДВ, проте у нього буде відсутнє право на податковий кредит. Якщо ж суб’єкт не буде сплачувати ПДВ у встановлені строки, то йому доведеться крім ПДВ, сплатити додатково ще й штрафні санкцій у розмірі 25 % від суми податкового обов’язку.

Наступним наслідком скасування спрощеної системи оподаткування буде обов’язок сплачувати військовий збір, оскільки на відміну від платників єдиного податку, платники на загальній системі оподаткування зобов’язані сплачувати військовий збір щорічно разом з ПДФО. Проте, у зв’язку з тим, що по військовому збору немає окремої декларації, то за штрафні санкції у разі її неподання не варто хвилюватися.  

При зміні спрощеної системи оподаткування на загальну платнику потрібно буде сплачувати з власних доходів ПДФО, тому для зменшення сум, які необхідно буде сплатити, потрібно заздалегідь потурбуватися про наявність документів, які б підтверджувати витрати. У іншому ж випадку доведеться сплатити значну суму податків.

Для того, щоб мінімізувати негативні наслідки скасування спрощеної системи оподаткування та можливі санкції необхідно регулярно перевіряти на сайті Державної фіскальної служби чи є Ви в реєстрі платників єдиного податку.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]