Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
16.10.2015 10:09

Працевлаштування іноземців в Україні

Працевлаштування іноземців в Україні завжди було і залишається актуальною темою, оскільки воно стосується питання отримання тимчасової посвідки на проживання.

Працевлаштування іноземців в Україні завжди було і залишається актуальною темою, оскільки воно стосується питання отримання тимчасової посвідки на проживання.

Згідно із законодавством України, іноземці можуть офіційно працювати в Україні тільки в тому випадку, якщо компанія-роботодавець отримає відповідний дозвіл в місцевому центрі зайнятості (ст.42 Закону України «Про зайнятість населення»).

Для отримання такого дозволу компанія-роботодавець, не пізніше ніж за 2 тижні до подачі документів на оформлення такого дозволу, зобов'язана запросити в центрі зайнятості попит на робочу силу.

Після цього в центр зайнятості подається наступний пакет документів (згідно з Порядком видачі, продовження та анулювання дозволу на застосування праці іноземців та осіб без громадянства, затверджений Постановою КМУ від 27 травня 2013р. № 437):
заяву про видачу дозволу встановленого зразка;
копії документів про освіту або кваліфікацію працівника;
копії сторінок паспорта працівника з особистими даними разом з перекладом на українську мову, завіреним в установленому законодавством порядку;
дві кольорові фотографії працівника розміром 3,5 x 4,5 сантиметра;
документ, виданий лікувально-профілактичним закладом про те, що працівник не хворий на хронічний алкоголізм, токсикоманію, наркоманію або інші інфекційні захворювання, перелік яких визначений Мінохорони здоров'я;
довідку, скріплену печаткою та завірену підписом роботодавця про те, що посада, на якій буде застосовуватися праця іноземця або особи без громадянства, не пов'язана з належністю до громадянства України і не потребує надання допуску до державної таємниці;
довідку МВС про те, що іноземець або особа без громадянства, який на момент оформлення дозволу перебуває на території України, не відбуває покарання за скоєння злочину та стосовно нього не здійснюється кримінальне провадження;
довідку уповноваженого органу країни походження (перебування) про те, що іноземець або особа без громадянства, який на момент оформлення дозволу перебуває за межами України,  не відбуває покарання за скоєння злочину та стосовно нього не здійснюється кримінальне провадження.
Центр зайнятості протягом 7 робочих днів приймає рішення про видачу або у відмові у видачі дозволу.

Якщо центр зайнятості приймає рішення про видачу дозволу на працевлаштування іноземця, компанія-роботодавець протягом 10 робочих днів з моменту винесення такого рішення зобов'язана сплатити державне мито в розмірі чотирьох мінімальних заробітних плат.

Дозвіл видається строком на 1 рік. Якщо компанія-роботодавець приймає рішення про те, що вона не розриває трудові відносини з іноземцем, не пізніше ніж за 30 днів до закінчення терміну дії дозволу роботодавець подає до центру зайнятості повторний пакет документів (Держ.мито повторно не оплачується).

Чи можемо підсумувати, що процес отримання дозволу складається з таких етапів:
- запит про попит на робочу силу;
- підготовка і подача документів до центру зайнятості;
- отримання дозволу на працевлаштування іноземця;
- оплата державного мита;
- продовження дозволу (при необхідності).

Якщо іноземець планує вести в Україні підприємницьку, а не трудову діяльність, він може зареєструвати юридичну особу і отримати дозвіл на працевлаштування на себе як на директора компанії, а в наслідок і тимчасову посвідку на проживання
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]