Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
10.08.2016 17:55

Запитання до АМКУ та новий тендер на тролейбуси у м.Чернігів

Виконуючий обов'язки Чернігівського міського голови

Чернігів оголосив новий тендер на закупівлю тролейбусів та має запитання до АКМУ.

5 серпня КП “Чернігівське тролейбусне управління” через процедуру закупівель ProZorro оголосило новий тендер на придбання 10 тролейбусів.

Після чергових заяв Антимонопольного комітету та матеріалів у ЗМІ тезово хочемо прокоментувати їхні слова:

1. Переможець тендеру на закупівлю тролейбусів ТОВ «Спільне підприємство «Янікс» - офіційний дилер фірми «Белкомунмаш» в Україні. По білоруським законам не можна зробити експортну поставку без 100% оплати наперед. А “ЧТУ” не має права зробити таку передоплату. Дилему з обіговими коштами вирішує дилер.

2. Чому в тендері, який оголосили в ЧТУ, не брали участь українські компанії, крім “Літану”? Відповідь дуже проста. Вони всі тісно спілкуються між собою та знають орієнтир ціни, які та чи інша компанія пропонує на тендер. Ціна менше 4 млн за тролейбус виявилася для них непривабливою.

3. “Белкомунмаш” усвідомлював, що його участі в тендері не особливо раді українські виробники тролейбусів. Тому, на нашу думку, намагався застрахуватися від зриву торгів, на випадок, якщо не буде інших учасників. Білоруська компанія ТОВ «Внешагрогруп», яка брала участь в тендері - такий механізм, то хіба це заборонено вітчизняним законодавством?

4. Рішення про контракти з 25-ма проданими тролейбусами приймав тендерний комітет. Його аргументація зрозуміла – такі закупівлі краще робити в серійного виробника тролейбусів, який буде їх реально виготовляти, а не збирати з доступних елементів. І це наше право, ставити вимогу до серійності виробництва!

У той же час, учасники тендеру, керівництво міста та громада Чернігова так і не зрозуміли позицію АКМУ, який скасував тендер, де переможець пропонкував одну із найнижчих цін на тролейбуси в Україні.

1. Чому тендер був скасований, хоча АКМУ мав всі законні підстави визнати його таким, що відбувся? Якби тендерний комітет відхилив найижчу ціну та визнав переможцем вищу позицію - дії АКМУ можна було б розцінити як спробу захистити справедливість. Але тут ситуація виглядає зовсім по-іншому.

2. АКМУ знайшов підстави скасувати результати тендеру, хоча мав всі можливості цього не робити, в тому числі, лист від «Літану», який просив залишити свою скаргу без розгляду до останнього засідання АКМУ, на якому тендер був скасований. Чому виробник з Дніпра це зробив? Відповідь дуже проста. Очільник міста Владислав Атрошенко, через посередників вдавався до досить простих, але зрозумілих аргументів: «Ви програли тендер по-суті, тому, що запропонували вищу ціну. Ви взяли участь в тендері, не оскарживши його умови до моменту відкриття конвертів. Це не останні тролейбуи, які купує наше місто. Життя триває! Будуть і інші тендери. Якщо “Літан” дасть нижчу ціну - переможе. А після програшу не варто махати кулаками». На відміну від Антімонопольного, виробник з Дніпра почув наші аргументи та відкликав скаргу. Щоправда, це не стало причиною для її відхилення АМКУ, який все одно скасував результати тендеру. Ми оголосили новий. Сподіваємося, що недобросовісна конкуренція та часто недержавницька позиція не завадять чернігівській громаді мати якісний транспорт за конкурентною ціною…

3. Результат - Чернігів лишається ще кілька місяців без нових якісних тролейбусів і не факт, що наступного разу ми зможемо купити їх дешевше, ніж пропонував реальний переможець тендеру. Якщо це приклад принципової державницької позиції - у нас більше немає запитань до Антимонопольного комітету України…

Нагадаємо, що тендер на закупівлю нових тролейбусів в КП “Чернігівське тролейбусне управління” відбувся 10 червня.

Підприємство «Янікс» з м. Луцька запропонувало тролейбуси «Бєлкоммаш» моделі 321 за ціною 3 млн 899 тис. грн з ПДВ за один тролейбус. Воно було визнано переможцем закупівлі.

Підприємство ТОВ «Внешагрогруп» з м. Мінська (Білорусь) - тролейбуси тих же моделі та виробника за ціною 4 млн 800 тис. грн за 1 тролейбус.

Обидва ці підприємства надали документи про те, що вони є офіційними дилерами «Бєлкоммаша».

Підприємство «Літану» з м. Дніпропетровська пропонує тролейбуси «Дніпро Т 203» за ціною 4 887 тис. грн.

В серпні Антимонопольний комітет України зобов’язав ЧТУ відмінити процедуру закупівлі… 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]