Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
09.09.2014 11:32

Конфліктні ситуації з ФСУ. Кримінальна відповідальність

Директор ТОВ "Де Факто"

Ухилення від сплати податків є злочином за який у нашій державі та у більшості країн світу передбачена кримінальна відповідальність, яка є дієвим способом упередження правопорушень у сфері оподаткування.

Ухилення від сплати податків є злочином за який у нашій державі та у більшості країн світу передбачена кримінальна відповідальність, яка є дієвим способом упередження правопорушень у сфері оподаткування.

Однак мало хто заперечить, що механізм кримінального переслідування в Україні досить часто використовується для спонукання суб’єкта господарювання до виконання не завжди законних вимог контролюючих органів.

Адже перспектива проведення наступних декількох років за гратами, у разі не відшкодування шкоди начебто завданої державі, є не бажаною для кожного. Особа як правило погоджується на все аби лише як найшвидше припинити власне переслідування.

З прийняттям нового Кримінального процесуального кодексу України (далі – КПК України), ситуація не покращилася, а стала ще гіршою, як би вказане не заперечували можновладці. Судіть самі.

Захищаючись від свавілля податкових органів, до останніх революційних законодавчих змін, платники податків вказували, що у відповідності до позиції Верховного Суду України (постанова Пленуму Верховного Суду України від 08.10.2004 року №15) у разі оскарження платником податків до суду рішення податкового органу обвинувачення особи в ухиленні від сплати податків не могло ґрунтуватися на такому рішенні до остаточного вирішення справи судом, за винятком випадків, коли обвинувачення не тільки базується на оскаржуваному рішенні, а й доведено на підставі додатково зібраних доказів відповідно до вимог кримінального процесуального законодавства України.

Аналогічне на сьогоднішній день також передбачено і положеннями ст. 56 Податкового кодексу України (далі – ПК України), у відповідності до яких повідомлення особі про підозру у вчиненні злочину передбаченого ст. 212 Кримінального кодексу України, за відсутності інших доказів, не може ґрунтуватися на рішенні контролюючого органу до закінчення процедури його адміністративного або судового оскарження.

Однак, до прийняття ПК України у разі встановлення порушення платником податків норм чинного законодавства, органом ДПС в обов’язковому порядку складався акт та виносилося податкове повідомлення – рішення про донарахування суб’єкту господарювання відповідних податкових зобов’язань (ст. 6 Закону України „Про порядок погашення зобов’язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами”).

З прийняттям ПК України, у разі наявності кримінального провадження відносно особи, предметом якого є податки, збори, грошове зобов’язання розраховується податковим органом за результатами перевірки, лише після отримання відповідного судового рішення (обвинувального вироку, ухвали про закриття кримінального провадження за нереабілітуючими підставами), що набрало законної сили.

Таким чином на сьогоднішній день суб’єкт господарювання не має можливості уникнути кримінального провадження, шляхом оскарження рішення органу ДПС про донарахування податків, оскільки за результатами проведеної перевірки (звірки) таке рішення може і не прийматися (п. 73.3. ст. 73 ПК України).

А сам акт перевірки, з позиції Вищого адміністративного суду України, не є рішенням органу владних повноважень, що у свою чергу, у відповідності до вимог Кодексу адміністративного судочинства України (далі – КАС України), також виключає можливість його оскарження у судовому порядку.

Заперечуючи вказане, деякі скептики можуть зауважити, що призначення перевірки відбувається вже у межах кримінального провадження та призначається на підставі судового рішення слідчого – судді, або постанови органу, що здійснює оперативно – розшукову діяльність, слідчого, прокурора, винесену ними відповідно до закону та є фактично вже похідною дією після початку кримінального провадження.

Однак, як вже зазначалося вище, до прийняття ПК України, не залежно від того чи була порушена кримінальна справа, у разі оскарження рішення податкового органу у судовому порядку, за відсутності інших доказів, обвинувачення особи в ухиленні від сплати податків апріорі не могло бути.

Все вище зазначене, для платника податків, означає лише одне, за результатами проведеної перевірки (звірки) суб’єкта господарювання складається акт (довідка), яка у подальшому передається до слідчих підрозділів податкової міліції.

Слідчий у свою чергу, керуючись ч. 1 ст. 214 КПК України, протягом 24 годин з моменту отримання зазначеної інформації „про злочин” повинен її внести до Єдиного реєстру досудових розслідувань (далі – Реєстр). Із моменту внесення інформації до реєстру, починається кримінальне провадження, що дає право слідчому на здійснення всіх слідчих дій, передбачених кримінально – процесуальним законодавством.

Особа про здійснення кримінального провадження, за відсутності проведення гласних слідчих дій (обшук, виїмка), до отримання повідомлення про підозру може і не знати, оскільки про внесення інформації до реєстру та початок розслідування нікого не повідомляють.

Оскарження внесення запису до реєстру,  положеннями КПК України не передбачено, що не дає можливості особі зупинити кримінальне провадження відносно себе, як це було передбачено за старим КПК України.

Строк здійснення кримінального провадження не обмежений, що у свою чергу може здійснюватися аж до повідомлення особи про підозру.

І лише після повідомлення про підозру особа набуває статусу підозрюваного та нарешті може користуватися правами та гарантіями передбаченими КПК України для свого захисту (до повідомлення особи про підозру у неї майже відсутні процесуальні права і гарантії захисту).

Однак після повідомлення про підозру платник податків може розраховувати на звільнення від кримінальної відповідальності за ч. 4 ст. 212 КПК України, виключно у випадку сплати всього нарахованого податковим органом до притягнення його до кримінальної відповідальності.

Притягненням до кримінальної відповідальності у відповідності до ст. 3 КПК України є стадія кримінального провадження, яка починається з моменту повідомлення особи про підозру у вчиненні кримінального правопорушення.

Таким чином, особа за новим КПК України, може бути звільнена від кримінальної відповідальності за ч. 4 ст. 212 КПК України, лише у випадку перерахування відповідних податкових зобов’язань до моменту повідомлення її про підозру. Після ж повідомлення про підозру, у особи за відсутності твердих гарантій закриття кримінального провадження чи її виправдання судом, залишається лише одна можливість зменшення покарання, укладання угоди про визнання винуватості.

Підсумовуючи все вище зазначене, можна зробити висновок, що держава робить усе, щоб позбавити платника податків до наявності хоча б мінімальних можливостей на свій захист від протиправних посягань з боку контролюючих органів.

Враховуючи зазначене, виключно наявність всіх підтверджуючих документів здійснення господарських операцій, своєчасна та кваліфікована правова допомога може упередити особу від настання негативних наслідків фінансового та кримінального переслідування.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]