Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
11.08.2014 16:00

Конфліктні ситуації з податковими органами. Первинний документ

Директор ТОВ "Де Факто"

Виникнення конфліктних ситуацій з податковими органами для кожного, хто займається бізнесом у нашій державі та не має „зв’язків” у владних кабінетах, не є новиною.

          Виникнення конфліктних ситуацій з податковими органами для кожного, хто займається бізнесом у нашій державі та не має „зв’язків” у владних кабінетах, не є новиною.

Прагнення понад усе забезпечити збір податків до бюджету, поряд із законними методами, досить часто супроводжується і протизаконними, що у свою чергу, аж ніяк позитивно не відображається на розвитку зазначеного бізнесу.

Схема яка застосовується для збільшення надходжень до бюджетів досить проста та полягає у тому, що органи ДПС під час здійснення перевірки правильності визначення податкових зобов’язань, просто на просто не беруть до уваги витрати суб’єкта господарювання, що зменшують базу оподаткування з податку на прибуток підприємств та дають підстави для формування податкового кредиту з податку на додану вартість.

Підставами для не врахування витрат може бути будь – що, це і відомості про відсутність партнера у ланцюгу постачання товару за юридичною адресою, певні дефекти у його правовому статусі, відомості про відсутність у нього виробничих та технічних можливостей на здійснення певних операцій тощо.

Для платника податків встановлення зазначених відомостей, у кращому випадку, означає донарахування податків, позбавлення бюджетного відшкодування з ПДВ, а у гіршому випадку це порушення кримінальної справи та всі наслідки, які випливають із цього.

Вихід із цієї ситуації є та полягає у тому, що платник податків для уникнення будь – якої відповідальності з боку держави повинен спростувати доводи податкового органу про порушення ним чинного законодавства та як наслідок неправильного визначення податкових зобов’язань.

Підтвердженням факту здійснення законної господарської операції на підставі якої у подальшому визначаються податкові зобов’язання платника податків є належним чином оформлені первинні документи. Платнику податків для уникнення будь – яких питань з боку податкового органу краще всього забезпечити наявність всіх первинних документів, що підтверджують саму господарську операцію, а також її окремі елементи. Якщо товар зокрема перевозився автомобільним транспортом, зрозуміло, що наявність товаро – транспортної накладної у суб’єкта господарювання зайвим не буде.

Якщо податковий орган сумнівається у достовірності зазначених вище документах він вказане повинен довести, оскільки як у відповідності до національного так і міжнародного законодавства обов’язок доведення протиправності дій суб’єкта господарювання лежить на податковому органі.

З позиції ж Європейського суду з прав людини (справа Інтерсплав проти України) та Верховного Суду України (справа за позовом ТОВ „Інтегро – Сервіс” до ДПІ у Солом’янському районі м. Києва про скасування податкових повідомлень – рішень), суб’єкт господарювання не несе відповідальності за дії та зобов’язання свого партнера, якщо контролюючим органом не буде доведено його безпосередньої участі у зловживаннях. У разі наявності у контролюючого органу інформації про можливі порушення установленого порядку здійснення господарської діяльності, він повинен вжити виключних заходів щодо їх упередження та припинення. 

Таким чином, наявність певних недоліків у первинних документах, підписання їх не встановленими особами (що як правило виявляється вже при проведенні перевірки) або наявність інших обставин, що не залежать від волі та дій суб’єкта господарювання – покупця товару не дає підстави для притягнення його до будь – якої відповідальності.

Адже беззаперечним залишається той факт, що не надходження зокрема податку на додану вартість до бюджету по ланцюгу постачання товару залежить саме від виробника або першого постачальника товару, кому безпосередньо сплачені суми вказаного податку у ціні придбання товару. Яку ж відповідальність покупець вказаного товару може нести перед державою? Свій обов’язок по перерахуванню податку перед державою він виконав, придбавши товар та сплативши за нього кошти, проконтролювати сплату податку до бюджету іншими особами які отримали зазначені кошти, у силу своїх прав та повноважень він не може. Такі права та повноваження чинним законодавством надані контролюючому органу, що у свою чергу і визначає їх обов’язок по не допущенню порушень у сфері господарювання та притягнення до відповідальності саме осіб які безпосередньо вчинили правопорушення.

Перекладання ж відповідальності на особу – покупця товару, яка не допустила порушення норм чинного законодавства з позиції Європейського суду з прав людини та Верховного Суду України є не припустимим.

Виключно для підкріплення своєї правової позиції при розгляді справи у суді, про протиправність дій податкового органу, платник податків за відсутності у нього певних первинних документів, у силу різних факторів, як от перевезення товару третіми особами, може звернутися до суду з клопотанням про їх витребовування від осіб у яких вони є або повинні бути.

Суд у свою чергу для правильного вирішення спору та з’ясування усіх обставин по справі, у відповідності до положень Кодексу адміністративного судочинства України, має право витребувати зазначені первинні документи.

Не надання ж вказаних первинних документів суду, особами від яких вони витребовувалися, за відсутності прямих доказів зловживань суб’єктом господарювання – покупцем товару не може свідчити про протиправність його дій у сфері оподаткування.

Враховуючи зазначене, наявність у суб’єкта господарювання належним чином складених усіх первинних документів на підтвердження здійснення ним господарських операцій є запорукою недопущення виникнення у нього додаткових проблем з боку контролюючих органів. Притягнення ж до відповідальності особи може бути здійснено виключно при доведенні її протиправності дій.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]