Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
17.06.2016 15:31

Профорієнтація у школі значно знизить рівень безробіття серед молоді

Директор Київського молодіжного центру

Як безпомилково визначитися з майбутньою професією та стрімко досягти кар’єрного зросту? На що варто орієнтуватися при виборі спеціальності – рівень зарплати, дослідження ринку праці чи поклик душі? Аби позбутися зайвих сумнівів у випускному класі, варто п

Орієнтир – розкриття внутрішнього потенціалу дитини

Нерідко орієнтиром при визначенні вишу чи то коледжу для подальшого навчання для батьків випускників стає перелік найзатребуваніших спеціальностей, висвітленим міським Центром зайнятості чи то всеукраїнськими показниками від Державної служби зайнятості. Однак не варто робити поспішних висновків, звужуючи коло потенційних «кар ’ єрних шляхів» для своєї дитини. В решті решт, у більшості таких випадків, молоді люди отримують диплом, однак не бажаний ними досвід омріяної сфери діяльності. Та, як правило, більшість з них у майбутньому не працюють за зазначеною спеціальністю, обираючи іншу галузь або ж здають вступні екзамени на бажаний факультет. Проте, далеко не всі мають таку можливість – це потребує не тільки чимало часу, а й коштів.

Як відомо, освоїти низку спеціальностей можна пройшовши курс навчання у центрах професійно-технічної освіти ДСЗ або інших навчальних закладах за направленням служби зайнятості. Так, протягом січня-квітня 2016 року відповідне профнавчання пройшли 85,9 тис. безробітних українців. При цьому нерідко новообрана сфера діяльності кардинально відрізняється від запису отриманого диплому.

Втім, практика доводить, що чимало учнів старших класів самостійно обирають фах навмання, не маючи зацікавленості в тій чи іншій галузі – дехто вступає «за компанію» з друзями, комусь довподоби гнучкий графік і мінімальна навантаженість на певному факультеті, а хтось покладається на «зв’язки» працюючих в закладі родичів. Досить впливовим фактором байдужого ставлення до подальшого вибору професії є обмеженість в баченні всього розмаїття «кар’єрного поля».

Аби зародити паросток бажання освоїти ту чи іншу сферу діяльності, потрібно правильно, а головне вчасно (у 8—9х класі), в зацікавити учнів, продемонструвавши їм не тільки класичні види діяльності, а й нові професії. Це мають бути інтерактивні заходи, розмова з відомими у різних галузях спікерами, можливість власноруч розробити тематичний проект.

Найважливішим фактором при виборі майбутньої спеціальності є особисті якості, інтереси та здібності дитини. Тож дуже важливо, аби підлітки здійснили особистий, усвідомлений вибір галузі, відштовхуючись від власних інтересів, прагнень та внутрішнього потенціалу.

Табір сучасності

Аби правильно визначитися зі сферою діяльності, учні мають по-перше пізнати себе та побачити усі грані своєї особистості. А вже наступним кроком стане розглядання специфіки різнобарвного кола професій.

На початку червня Київський молодіжний центр відкрив профорієнтаційний літній табір «ПрофМісто», де підлітки вчаться усім необхідним знанням, що знадобляться їм у дорослому житті. Заняття проходять в Національному Педагогічному Університеті ім. М. Драгоманова, а проводять їх досвідчені професіонали, відомі не тільки в масштабах нашої країни, а й за кордоном.

Навчальний сезон розподіляється на чотири тематичні складові. На першому тижні «Профорієнтація» діти дізнаються власне про шляхи підкорення кар’єрних висот та розкривають себе, решта присвячені конкретним сферам діяльності: другий тиждень – «Маркетинг», третій – «Дизайн» та четвертий – «Технології».

Виявити сильні сторони особистості та визначитися з перспективною для кожної дитини сферою діяльності допомагають професійні психологи – науковий дослідник Інституту Психології НАПН України Ярина Каплуненко та Спеціаліст в області індивідуального консультування, сертифікований фахівець різних методик профорієнтаційної диагностики Микола Нестеренко.

Повноцінне відчуття гармонії можливо за умов вміння працювати в колективі – цій темі ми приділили окрему увагу. Важливих складових командної роботи, ролі у групі, розподіл обов’язків, секретів побудови правильної комунікації і взаємодії з іншими учасниками школярі дізналися від віце-президента з розвитку талантів AIESEC України Вікторії Черневої, автора та засновниці школи HRM-Busness Academy Наталії Дзюби та директора «Бізнес майстер «Дніпро»» Наталії Кравченко.

Пізнання ж спеціальностей побудоване не на сухій теорії, а на життєвих прикладах успішних фахівців кожної сфери. Наприклад, на питання що таке бренд та як будувати ефективну комунікацію, допомагає відповісти Артем Кучін Associate Creative Director в Tribal DDB Ukraine. Про основи сучасного світу маркетингу – бренд-менеджмент, цільову аудиторію, сегментацію та різні стратегії побудови сильного бренду – учням розповідає засновник Iamdp marketing group Дмитром Пашко. В завершальний день тижня профорієнтації діти дізналися цікавих подробиць про проектний менеджмент від Андрія Адамчука, Product Marketing Manager бізнес-груп Windows та Office, а також про інструменти, маркетинг і фінанси від Produkt Manager компанії Uvoсorp. Оксани Катрич. Про те, чим займаються діджитал-маркетологи і існуючі сьогодні види інтернет-реклами ділиться Chief Digital Fox в Taryan Микита Коваленко, а важливих аспектів сервісної політики учні дізнаються від заступника декана факультету маркетингу КНЕУ ім.В.Гетьмана Олександра Дима.

Отримані знання юні відвідувачі обов’язково закріплюють на цікавих практичних заняттях – в ході творчих майстер-класів та розробці авторського проекту.

Важливо, щоб перерви між заняттями були одночасно і розслаблюючими, і розвиваючими. Кава-брейки супроводжуються інтерактивними іграми – діти можуть і в «Мафію» пограти, і свою країну в грі «Країна гідності» побудувати. 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]