Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
14.06.2016 15:41

ВІЛ-позитивні підлітки у вакуумі замкнутості

Директор Київського молодіжного центру

Новітній формат профілактики ВІЛ серед підлітків: інтерактивні кампанії, вивчення іноземної та спілкування з «рівними».

Проблема ВІЛ-інфекції серед молоді продовжує залишатися однією з найактуальніших – сьогодні в Києві нараховується 585 ВІЛ-інфікованих дітей, з яких – 70 саме підлітки. Обговорення можливості впровадження нових форм роботи з ВІЛ-позитивними та уразливими до ВІЛ молоддю столиці стало головною темою тематичного Круглого столу, що відбувся на початку червня з нагоди відзначення Міжнародного дня захисту дітей. Учасники висловили готовність об’єднатися, поділитися знаннями та досвідом, щоб спільними зусиллями забезпечити підлітків зі статусом ВІЛ усіма необхідними умовами та послугами, а також сформувати толерантне ставлення суспільства.

Відкритість та доступність

Однією з важливих сучасних проблем є часткова «прихованість» статистичних даних. Як правило, вони формуються на основі кількості осіб зі статусом ВІЛ, що звернулись до медичного закладу та здали відповідні аналізи. Проте що робити з тими, хто не зробив цього за тих чи інших причин? Дехто соромиться звертатися до лікарів, навіть маючи підозри про можливе інфікування, хтось не вважає за потрібне це робити, не усвідомлюючи серйозності питання, а для когось може стати на заваді вартість аналізів.

Нині в столиці існує кілька десятків пунктів тестування, та, зазвичай, найбільшим попитом користуються приватні лабораторії – тут хлопці та дівчата почуваються більш спокійно та впевнені у тому, що, на відміну від держустанов, візит пройде під грифом «інкогніто». Та у більшості з них це коштує не менше 150 - 200 грн. Тож ми маємо не тільки збільшити кількість відповідних держцентрів, а й позбутися даного кліше та змінити ставлення молодих людей до них – вони мають бути впевнені у збереженні анонімності, вільно почуватися у декорованому просторі установ і підтримати бесіду з чуйним та відкритим персоналом.

Не варто забувати і про урізноманітнення засобів заохочування молоді та підлітків до тестування на ВІЛ. Невід’ємною складовою має стати проведення інтерактивних інформаційних кампаній: правильно побудованих уроків у школах, цікавих акцій, флешмобів тощо.

«Рівний – рівному»

Ще одним, не менш важливим аспектом є створення умов для розвитку потенціалу ВІЛ-позитивних підлітків. Більшість з них звикли закриватися від суспільства в особистий «вакуум замкнутості», оскільки вважають, що їхній діагноз лякатиме оточуючих та ставить табу на спілкуванні, дружбі і спільному проведенні вільного часу. Тож дуже важливо до профілактики ВІЛ та програми з подолання епідемії залучати консультантів за принципом «рівний – рівному» – молодих, активних людей, які, незважаючи на ідентичний діагноз, продовжують жити повноцінним життям, досягаючи успіхів у тій чи іншій сфері.

Гарним прикладом Благодійної організації «Об’єднання підлітків та молоді Teenergizer», які успішно практикують новий формат соціальних та профілактичних послуг. Окрім зустрічей з цікавими психологами, вони організовують чимало корисних та різножанрових заходів. Так, днями представники Teenergizer організували флеш-моб «Поділися зі світом своїм відкриттям», в рамках якого хлопці та дівчата мали можливість розповісти світові про себе і своє відкриття – вони склали красиву доповідь на 1,5-хвилинному відео про своє хобі, улюблену книгу, музичний гурт або ж новітню ідею. А в рамках фестивалю «Арсенал Ідей», що тривав з 1 по 5 червня в Мистецькому арсеналі вони організували тематичний фотопроект «Хвилина щастя». Представники благодійної організації допомагають підліткам всесторонньо розвиватися, зокрема і іноземну мову вивчити, досягти успіхів в улюбленому хобі, і з майбутньою кар’єрою визначитися.

Саме в такому направленні потрібно діяти на міському та всеукраїнському рівні. Відповідне рішення було прийняте під час Круглого столу «Посилення компоненту по роботі з ВІЛ-позитивними та уразливими до ВІЛ та молоддю у Києві». Досить вагомим кроком на шляху досягнення спільної мети стало також підписання Паризької декларації прискорення дій у подоланні епідемії СНІДу у великих містах, що відбулося цього квітня. Та вже найближчим часом варто розпочинати плідну роботу загальними силам – в рамках заходу були оговорені шляхи об’єднання зусиль муніципальних, державних та недержавних організацій для подолання епідемії ВІЛ/СНІД у Києві.  

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]