Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
28.04.2015 15:13

Фальшива енергоефективність уряду або Поверніть мені 1000 доларів

Незалежний експерт із питань енергетики

До будинку Києва, в якому я мешкаю, докотилася хвиля енергоефективності.

До будинку Києва, в якому я мешкаю, докотилася хвиля енергоефективності. Буквально днями кутові стіни будинку «обліпили» скелелази, які почали обклеювати декілька поверхів пінопластом. Здавалося, що ось вона – омріяна турбота держави про своїх громадян. Але, як виявилося, радість була передчасна. Енергоефективність супроводжується обманом з боку комунальних служб.

Моя втіха переросла у гнів після з'ясування всіх обставин утеплення «хрущовки».

Іще у 2011 році я виступила ініціатором утеплення кутових квартир. Мене замучили холод та постійні перемерзання. Значних зусиль і нервів мені коштувало переконати усіх своїх сусідів від першого до п'ятого поверху. І для мене, і для інших учасників утеплення був зиск – вартість робіт зменшувалася.

При цьому і для мене, і для інших людей енергоефективність влетіла у копійку. Кожна квартира заплатила 1000 доларів. Наді мною проживає ветеран великої вітчизняної війни, для якого кожна гривня на рахунку. Але і він, повагавшись день-два, дав свою згоду. Знизу мешкає також не дуже заможна жінка, для якої тоді 8000 гривень (або тисяча доларів) були також фантастичними грішми. Але ми всі зробили добре не лише собі. Ми зробили добре державі. Звісно, що держава нам нічого не компенсувала.

Власне, інша частина квартир відмовились утеплятися. А тому половина кутових квартир була в теплі, а інша половина – виділялася старими стінами. З іншого боку будинку повторилася схожа історія, де також лише половина квартир не пошкодували коштів на утеплення.

Так от, комунальники вирішили піти на хитрість. І план уряду по «надоях» виконати, і грошенят підзаробити. «Надої» - це звіти щодо утеплення будинків, енергоефективних робіт, встановленню лічильників. Відповідно, у ЖЕКах вирішили утеплити решту кутових квартир, а гроші списати як за утеплення всього «кута» будинку. І так на кожній стороні будинку. От що так мене розізлило.

Інакше як фальшивою таку енергоефективність не назвеш. Тим паче, що у ЖЕКу кивають на верх – аж до самого уряду. Мовляв, це там придумали так «зекономити» і «заробити» на утепленні будинків.

І я щиро рада за людей, у яких стане тепліше у квартирах. І я рада, що країною крокує енергоефективність. Але я мене не тішить, що із виділених мільйонів як завжди вкрадуть добру половину.

Адже ні мені, ні сусідам сьогодні держава не постукала у двері і не сказала: от вам хоча би пару тисяч гривень за утеплення стін, яке ви провели п'ять років тому. Уже не будемо згадувати інфляцію і знецінення гривні. Адже при нинішньому курсі я і мої сусіди заплатила би не 8000, а 20000 гривень. Тому все таки варто сказати: уряд компенсуй мені 1000 доларів за проведене утеплення своєї квартири. Адже таких людей як я по всій країні тисячі.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]