Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
21.04.2023 09:14

Актуальна офісна кухня

СЕО ZIKZAK Architects

Якою вона має бути?

Кухня в домі  – його серце. Кухня в офісі – центр корпоративного життя. Це місце неформальної комунікації співробітників. Задача дизайнерів зробити її осередком інтеграції і об’єднання команди і тим самим покращити її співпрацю. Адже грамотно спроєктована кухня – це один із факторів, що впливає на  злагодженість та ефективність роботи команди. Кухня є  одним з найбільш відвідуваних місць офісу і варто використовувати її потенціал на повну.

Сучасна кухня перетворилася з утилітарного місця прийому їжі у центр регенерації та взаємодії. При проєктуванні кухні дизайнери часто ставлять собі за мету створити візуальний контраст з робочим середовищем. Дрібні елементи сприяють перемиканню уваги на споглядання оточуючих предметів. Щойно співробітник потрапляє на таку кухню, його стан уваги змінюється із направленого на довільний. Це дозволяє перефокусуватися й забезпечує підвищення ефективності роботи. Атмосферне кафе, столик у якому не потрібно резервувати заздалегідь – враження, яке навіює актуальна офісна кухня. У її інтер’єр обов’язково варто включити рослинні композиції, звісно, якщо умови освітлення сприятливі для цього. Адже рослини створюють затишок і позитивно впливають на психоемоційний стан співробітників. Що, у свою чергу, сприяє підвищенню їх продуктивності.

Мультифункціональна кухня в офісі економить час співробітників. Коли на кухні є все необхідне для швидкого приготування їжі, не потрібно йти до кафе. Оснащена баром кухня – ще одна складова комфортного корпоративного життя. Все частіше бар облаштовують як окрему зону офісу, де співробітники вирішують свої робочі задачі за коктейлем.

Найчастіше кухня розташовується у внутрішньому ядрі приміщення, де немає вікон. Тому найоптимальніший вибір щодо освітлення – комбінація направленого й розсіяного світла. У зоні прийому їжі воно м’яке, а в місцях для готування – більш інтенсивне. Датчики контролю присутності – розумне енергоефективне рішення для  освітлення столової зони. Їх часто плутають з датчиками руху, але це різні системи. Датчики руху використовують для ввімкнення  освітлення на нетривалий час, доки об’єкт рухається у полі дії.  Датчики присутності ж спрацьовують при появі людини й не вимикаються до моменту, поки вона не покине зону дії. Індикатори контролю присутності оптимально підходять саме для кухонь, адже у цій зоні співробітники не завжди рухаються достатньо активно для спрацювання датчиків руху. На кухні також доречні сміливі декоративні освітлювальні елементи, адже такі деталі сприяють перефокусуванню уваги. Це можуть бути вигадливі акцентні світильники чи навіть лампи-артоб’єкти, залежно від загальної ідеї та дизайну.

Акустичний комфорт і звукоізоляція в кухонній зоні  – дуже важливий аспект, який варто ретельно продумати. Адже гучний сміх із кухні чи звук мікрохвильової не повинен долунати до робочої зони. Кухня у свою чергу також має бути закритою від сторонніх дратівливих шумів. Для цього задіюють якісні звукоізоляційні матеріали в  огороджуючих конструкціях. 

Важливо приділити увагу підбору легких в експлуатації матеріалів та надійної техніки. Покриття підлоги, яке не потребує додаткового клінінгу й поверхні, за якими легко доглядати, оптимізують у перспективі бюджет експлуатації офіса. Так само як і надійна техніка, що не псуватиметься від інтенсивного використання.

Все більшої популярності набирають кастомні кухонні меблі. Адже меблі, виготовлені за індивідуальним замовленням під потреби конкретної  компанії, відповідають усім критеріям комфорту її команди. Сучасна кухня облаштована інноваційними девайсами для харчування. Багатофункціональна й розумна побутова техніка, новітні гаджети, як, наприклад, гідропонна установка для вирощування трав чи дегідратор в офісній кухні відзначать співробітники, що дбають про власне здоров’я. 

Йдучи у ногу з часом і творячи спільноту усвідомлених людей, все більше компаній проявляють турботу про ресурси планети. Тож обладнання станцій для сортування сміття й компостування на офісних кухнях  – актуальне рішення, яке допомагає дбати про навколишнє середовище. Така усвідомленість є додатковою перевагою компанії серед інших майбутніх прогресивних кандидатів, які ще не зробили остаточного вибору.

Кухня, облаштована з турботою про максимальний комфорт співробітників, робить їх більш продуктивними. Крім того, приваблює перспективних амбіційних кандидатів. Вона ж сприяє зміцненню корпоративної культури та ком’юніті однодумців. Тож результативність бізнесу залежить не тільки від воркспейсів, де активно кипить робота, а й, безперечно, від місця сили, енергії, перезавантаження і відпочинку  – кухні. 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]