Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
05.12.2022 11:05

Створення креативних мудбордів

СЕО ZIKZAK Architects

Користь для клієнта

Сформувати концепцію в голові – чудовий початок. Але щоб вона перетворилася у щось відчутне, таке, що можна продемонструвати наочно замовнику, необхідно матеріалізувати цю ідею. Мудборд ( з англ. mood board “дошка настрою”) – це зерно концепту, базовий пазл, із якого згодом збереться проєкт. Його результат – це структурований набір зображень із коментарями, що резонують з ідеєю проєкту. 

Фрагмент мудборду для замовника 

Робота над мудбордом починається одразу після складання брифу, паралельно із розробкою планувального рішення. Після аналізу, систематизації та узагальнення усіх побажань клієнта, дизайнер трансформує їх у цілісний сценарій вражень та широкими мазками намічає головні засоби їх втілення. Далі він вдається до підбору референсів, за допомогою яких зможе передати своє бачення, настроєве прев’ю майбутнього приміщення. Мудборд – посередня ланка між фахівцем та клієнтом, своєрідний портал, який дає змогу, так би мовити, зазирнути у свідомість дизайнера та побачити ще не оформлений проєкт. Він, як монітор УЗД, що показує схвильованим батькам (замовнику) ще не народженого малюка (дизайн-проєкт).  Допомогти клієнту побачити цей візуальний образ, цілісну картину й прийняти рішення – ось якою є ключова мета inspiration board. 

Створений і узгоджений мудборд – це окреслення напрямку роботи над майбутнім дизайн-проєктом, це погодження намірів, інструкція із подальшої розробки. Він фіксує обрану стилістику, дизайнерські ідеїї, основні колірні рішення. Така дорожня карта  конкретизує подальший процес і робить результат передбачуваним для клієнта.

Мудборд – це завжди про натхнення, це етап старту і певної екзальтації, адже він є креативним способом вираження свого задуму. Це дослідницька праця, одна із найтворчіших стадій роботи над проєктом, яка надихає, мотивує та допомагає зробити осяжною абстрактну ідею, помістивши її у матеріальну форму.

Фрагмент мудборду для замовника 

Дошки настрою насправді не є загальноприйнятим чи канонічним етапом у роботі над дизайн-проектами в агенціях. Однак я вважаю креативний мудборд невід’ємною складовою робочого процесу. Якщо не приділити йому належної уваги, однозначно, гарантована перевитрата часу у процесі розробки візуалізацій. Мудборд скеровує і спрощує роботу дизайнера, але, в першу чергу, він є, корисним інструментом саме для клієнта.

Фрагмент мудборду для замовника

Розглядаючи мудборд клієнт усвідомлює бачення дизайнера щодо майбутнього проєкту і порівнює його із власними очікуваннями та уявленнями про ідеальне приміщення. Саме на цьому етапі найзручніше ліквідувати всі протиріччя та  уникнути  потенційних розчарувань у процесі роботи над візуалізаціями. При цьому замовник має можливість не лише скоригувати та розвинути свої ідеї і побажання, але й отримати наглядну картинку.

Уже на етапі мудборду клієнт отримує наочний концепт, конкретні рішення щодо стилю, зонування, матеріалів, текстур, освітлення, озеленення, акустики, декоративних елементів та деталей. Мудборд, створений досвідченим дизайнером, має структурований виклад  і змістовні ремарки до зображень. Кожна зона майбутнього приміщення, її функціонал та загальний настрій відображаються на окремих слайдах. Але при цьому дошка настрою – це естетичний креатив, а не нудні, незрозумілі схеми та цифри. Так замовнику легко вдається спіймати той самий вайб та осягнути усі тонкощі майбутнього дизайну. 

Тож якщо ви зараз знаходитесь на початку проекту, яким хочете пишатися, і, якщо ваш дизайнер пропонує вам визначити вектор руху за допомогою мудборду, радимо не нехтувати цією пропозицією, приділити годину-півтори свого часу і переконатися в тому, що ви на одній хвилі з дизайнером.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]