Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
19.07.2022 09:45

В Україні вже "активно відновлюють" зруйновані будівлі

Архітектор, директор проектної компанії АІММ

Чи на часі обговорювати проекти відбудови?

Після того, як в інтернеті всі обговорили варіанти реконструкції Миколаївської ОДА, міський очільник Харкова Ігор Терехов очевидно вирішив перетягнути інфоприводи на себе і заявив, що будівлю Харківської ОДА відреставрують за прикладом Рейхстагу – залишать фасадну частину у тому вигляді, в якому вона перебуває сьогодні, а все, що за фасадом, зроблять у “сучасному стилі”.

Та справа ось у чому: коли мова йде про реставрацію, то зробити з об'єкта “рейхстаг” – історія, яка трохи виходить за рамки українського законодавства. Звісно, що в умовах повоєнної відбудови може багато чого бути прийнято і змінено, і підхід до реставрації пам’яток архітектури в тому числі. Особливо зважаючи на те, що таких пам'яток, які постраждали внаслідок російської агресії, у нас дуже багато. Так, ми можемо отримати такий собі український підхід до післявоєнної відбудови.

Інша справа, що варто було б спитати українських архітекторів, що вони з цього приводу думають і як би вони це робили. Бо дуже не хочеться допустити ситуації, коли мери почнуть самі собі пам'ятники будувати і заправляти тим, яки мають бути відбудовані міста. На жаль, поки що у нас більше хайпу на інфоприводах, ніж реальної роботи в цьому напрямку.

А ще, мені здається, такі обговорення трохи не на часі, особливо зважаючи на те, як обстрілюється Харків. Зараз це все виглядає, як і попередня історія Миколаєвом, – розмови та картинки задовго до того, як місто відновить своє хоч трохи нормальне життя. Тому говорити: “давайте тут зробимо рейхстаг”, коли у місті продовжують гинути люди, якось геть недоречно.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]