Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
12.01.2018 12:41

Закон про заборону георгієвської стрічки діє

Старший науковий співробітник Державної установи "Інститут економіко-правових досліджень імені В.К. Мамутова НАН України"

Півроку дії Закону про заборону виготовлення та пропаганди георгіївської (гвардійської) стрічки. Окремі підсумки.

Боротьба з російською пропагандою та символами, які використовуються при цьому, вже увійшла в легальне (законодавче русло). Сприяв цьому й прийнятий 16 травня 2017 року Закон України «Про внесення зміни до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо заборони виготовлення та пропаганди георгіївської (гвардійської) стрічки» № 2032- VIII , яким введено нову статтю 173-3 до Кодексу про адміністративні правопорушення України «Виготовлення та пропаганда георгіївської (гвардійської) стрічки» (Глава 14 «Адміністративні правопорушення, що посягають на громадський порядок і громадську безпеку»).

Нагадаю, що відповідно до згаданої статті КпАП публічне використання, демонстрація або носіння георгіївської (гвардійської) стрічки чи її зображення - тягне за собою накладення штрафу від п’ятдесяти до ста п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією георгіївської (гвардійської) стрічки або предметів, що містять її зображення. Ці ж дії, якщо вони вчинені повторно протягом року після накладення адміністративного стягнення, виготовлення або поширення георгіївської (гвардійської) стрічки чи її зображення - тягнуть за собою накладення штрафу від ста п’ятдесяти до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або адміністративний арешт на строк до п'ятнадцяти діб з конфіскацією георгіївської (гвардійської) стрічки або предметів, що містять її зображення. Оптимальна, на мою думку, норма.  

Про гострий суспільний запит та користь для охорони громадського порядку в країні, відновлення справжньої історії без урахування фетишу російської пропаганди я вже писав раніше (див. Ліга.Блоги. 11 квітня 2016 року «Заборону використання «георгієвської стрічки» необхідно прискорити»). Приємно, що такий потрібний Закон було прийнято та підписано Президентом України без зауважень. Прикладів його застосування не так багато, як фактів наявності на авто та одежі окремих громадян цього символу-визначника «свій – чужий», але вони все ж є. Окрім тепер вже легалізованої просвітницької роботи активістів серед громадян, передусім, РФ та Білорусі щодо недопустимості розміщення на транспортних засобах георгієвської стрічки, з’явилися реальні справи щодо покарання і громадян України за таку анти суспільну поведінку.

Так, за носіння та пропаганду георгієвської стрічки в Україні покарано 4 осіб. На них складені адмінпротоколи (в Запорізькій та Дніпропетровській областях), а на Вінниччині суд засудив винуватця до 30 діб громадських робіт. На мою думку, це найкраще та найсправедливіше покарання для громадян України, до іноземців логічніше застосовувати, звісно, адміністративний штраф, у максимальному розмірі, так як під час "роз'яснювальної роботи" щодо недопустимості використання цього символу іноземні громадяни найчастіше демонструють зухвалу поведінку. 

І ось ще свіжий приклад. Зранку 12 січня 2018 року стрічки новин (України та Білорусі, в першу чергу) облетів допис про те, що «В Україні білорусам виписали великий штраф за георгієвську стрічку на авто». Коментарі під новинами різнилися від «молодці, правильно», «так тримати» до «фашизм», «наруга на пам’яттю ВОВ» і т.д. Поки що важка артилерія пропаганди РФ масово не долучилася до коментування цієї новини, але вже декілька нарисів зробити можна. Другорядні та регіональні ЗМІ в РФ трози перефразувавши назву викотили новину в стилі «В государстве Украина белорусам выписали крупный штраф за георгиевскую ленточку на авто» (мовою оригіналу). По-перше, Україну визнано нарешті державою, що не характерно для російських ЗМІ. Ну і друге, «В Україні», а не «на». Чи не прогрес? Звісно, трохи почекавши, з’явилися й інші «варіанти» новини. «На туристов из Беларуси из-за георгиевской ленточки напали боевики «АТО» - пише ресурс (зрозуміло якого спрямування) ІА «Кремлівська преса». Тут ще й третє. «Білорусія» стала «Білоруссю». В своїй істериці російська пропаганда не дотримується а ні елементарної логіки, а ні, звісно, моралі та етики. Це вже стало звичкою. За такі дії гості були покарані штрафом у розмірі 2550 грн (150 неоподатковуваних мінімумумів). 

На черзі розробка й прийняття проекту Закону про заборону необґрунтованого носіння нагород (передусім, періоду радянської окупації України 1918-1991 рр.; Закон про так звану «боротьбу із лжеветеранами»). Впевнений крок до відновлення історичної правди зроблено у доволі позитивному Законі України «Про внесення змін до Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» щодо посилення соціального захисту учасників антитерористичної операції, учасників Революції Гідності та членів сімей загиблих таких осіб» (проект № 5697 від 23 січня 2017 року, суб’єкт законодавчої ініціативи – Кабінет Міністрів України), прийнятому 14 листопада 2017 року. Відповідно до пункту 5 згаданого Закону у чинному законодавстві слова і цифри «Великої Вітчизняної війни 1941 - 1945 років», «Великої Вітчизняної війни та війни з імперіалістичною Японією», «Великої Вітчизняної війни», «Великої Вітчизняної війни та війни з Японією», «Великої Вітчизняної війни 1941 - 1945 років та війни 1945 року з імперіалістичною Японією» замінено правильними з історичної точки зору словами «Другої світової війни», а слова «Великої Вітчизняної воєн

Хоча й виступи прибічників «руського міра» та «руської весни» із використанням пропагандистських символів, на кшталт «георгієвської стрічки» та ін., дещо вщухли, по переду ще першотравневі свята та День пам’яті жертв Другої світової війни 9 травня. В ці дня попри заборону громадяни України масово використовують зазначені заборонені символи, а поліція реагує лише на поодинокі випадки, а на масове використання – не реагує, нажаль, зовсім. Виправдати, звісно, це можна стримуванням конфлікту та недопущенням його переходу в гарячу фазу силового протистояння тощо. Але пасивність правоохоронних органів під час санкціонованих та несанкціонованих масових заходів є неприпустимою.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]