Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
15.04.2021 11:07

ОАСК-off

Керівник практики вирішення спорів та банкрутства TEFFI Law Firm

Про два київські суди складають легенди – це Печерський суд та Окружний адміністративний суд міста Києва (він же ОАСК).

І на цьому тижні ОАСК знов привернув до себе увагу, але не завдяки власним діям, а завдяки Президенту України.

Що сталося?

Президент України запропонував Верховній раді України розглянути як невідкладний проєкт Закону про ліквідацію Окружного адміністративного суду Києва та утворення Київського міського окружного адміністративного суду.

Основна мета проєкту, за версією його ініціатора: «… у зв’язку з необхідністю забезпечення доступності правосуддя, права громадян на розгляд їх справ незалежним і безстороннім судом та підвищення рівня довіри до судової гілки влади».

Так, вже з пояснювальної записки до проєкту можна сміливо робити висновок, що доступності правосуддя і забезпеченню прав громадян на судовий захист, а також становленню довіри до судової влади заважає сам факт існування ОАСК. Отакої.

Що пропонується?

Сам проєкт закону дуже стислий та передбачає, що з моменту набрання чинності законом:

• Окружний адміністративний суд міста Києва припиняє здійснення правосуддя;

• до початку роботи Київського міського окружного адміністративного суду справи, підсудні окружному адміністративному суду, територіальна юрисдикція якого поширюється на місто Київ, розглядаються та вирішуються Київським окружним адміністративним судом;

• Окружний адміністративний суд міста Києва невідкладно, протягом десяти робочих днів, передає судові справи, які перебувають у його володінні, до Київського окружного адміністративного суду;

з дня початку роботи Київського міського окружного адміністративного суду Київський окружний адміністративний суд невідкладно передає справи, підсудні окружному адміністративному суду, територіальна юрисдикція якого поширюється на місто Київ, до Київського міського окружного адміністративного суду.

Виглядає все так, нібито ліквідувати суд та створити новий, справа не складніша за керування велосипедом.

І що ж не так?

Ніколи не прагнув бути захисником ОАСК, проте здоровий глузд прямо говорить, що в тому проєкті політики більше, ніж сенсу.

Пояснювальна записка не містить жодних конкретних обґрунтувань такого відчайдушного кроку влади, не містить й прогнозів, як такий крок вплине на судову систему, на реальний захист прав громадян. А, на хвилиночку, ОАСК - це саме той суд, який вирішує спори проти держави та органів влади. І як би воно не було, практика свідчить, що захистити ці права за наявності правової позиції цілком реально. Так, є питання щодо завантаженості суду та строків розгляду спорів, є скандали навколо керівництва суду тощо. Але запропонований проєкт не тільки не відповідає на питання, як розв'язувати ці проблеми, ба більше, він породжує ще більше питань.

Ці питання, без сумнівів, перетворяться на реальні проблеми після набрання законом чинності. Проблеми, які напряму зачіпають права громадян і впливають як на доступність правосуддя, так і на довіру до судової системи, та, на жаль, впливають не у кращий бік.

Як передача справ з ОАСК до Київського окружного адміністративного суду вплине на роботу останнього, на строки розгляду як поточних, так і переданих йому справ? Якщо це не розв’язує проблеми зі строками розгляду справ, то як бути з захистом прав громадян у чутливих питаннях відносин з державою? Чи вирішить створення нового суду старі проблеми, та, якщо так, то яким чином цього планують досягти?

Започатковуючи такі традиції розв’язання проблем держави, пропоную одразу вносити проєкт закону про ліквідацію корупції…

Відправити:
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи