Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
24.06.2020 17:39

Хто винен у повеневій катастрофі на Прикарпатті?

Президент "Всеукраїнської дорожньої Асоціації"

Західна Україна - Львівська, Івано-Франківська і Чернівецька області наразі зіштовхнулися зі стихійним лихом

Масштабні повені нанесли колосальні збитки. Офіційно називають попередню цифру біля 400 мільонів гривень.

Реальні ж цифри збитків - це мільярди гривень.

З огляду на об’єм руйнувань, що спричинила повінь, та просто узагальнену вартість доріг за грубими розрахунками, а саме будівництво 1 км дороги коштує від 20 млн гривень, ремонт - від 10 млн гривень, найпростіші математичні обрахунки показують об’єм збитків в декілька мільярдів гривень. І це не рахуючи мости, будівлі, інші архітектурні руйнування.

То хто ж таки винен у тому, що Західноукраїнський регіон зазнає такої неймовірної шкоди?

Ті руйнування, які стали можливі від повені - це наслідки, які ми маємо від дикунської діяльності стосовно незаконної вирубки карпатських лісів. 

Через вирубування лісу вода просто не затримується нагорі, а хвилею стікає в долину, спричиняючи руйнування на своєму шляху.

За даними Державного агентства лісових ресурсів, у 2019 році обсяги незаконних вирубок лісу становили 118 тисяч кубометрів. У 2018-му було 17,7 тисяч кубометрів. Така діяльність не приносить нічого, окрім збитків для держави, для екології України та призводить до катастрофи.

Вирублення лісів у Карпатах

У Європі промислове видобування лісу знаходиться під суворою забороною. Отже, вони давно зрозуміли, що не має сенсу знищувати власну екологію, якщо можна набагато дешевше та вигідніше придбати деревину закордоном. У даному випадку, в Україні. Та й кордон поблизу. Зручно для незаконної діяльності. Ні податків до бюджету, ні мита на кордоні - адже, якщо видобування та транспортування лісу є незаконним, то й не регламентується законом про перетин кородону. А отже, якщо експорт фактично відбуваєтся, то виключно тіньовими шляхами. І за рахунок екології країни, браконьєри заробляють неймовірні кошти, наражуючи на небезпеку увесь регіон.

З огляду на промислові масштаби вирублення лісів варто зазначити, що має місце застусування великої кількості важкої техніки. І це ще один чинник, який впливає на руйнування українських доріг. Адже перевантажені фури, які знищують дорожнє покриття перевозячи знищений ліс завдають прямої шкоди дорожній індустрії. 

вирублення лісу

Повертаючись до теми незаконності, логічно розуміти, що й штрафувати нікого. Та й чи можливо це? Адже, обіцянки щодо припинення такого бізнесу поки що залишаються лише обіцянками. Останній облік лісів проводився майже 25 років тому, у 1996-му.

23 червня, президент України Володимир Зеленський підписав закон про проведення національної інвентаризації лісів. Закон передбачає створення в Україні нової системи збору даних про лісовий фонд для подальшого планування, ведення лісового господарства, державного лісового кадастру, моніторингу лісів тощо.

Хочеться вірити, що це зрушить з місця незаконне вирублення лісу, та упередить країну від майбутніх катастроф ще більших масштабів.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]