Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
26.07.2018 16:36

Той, що йде по лезу, або договори з працівниками в ресторанному бізнесі

Адвокат, партнер юридичної фірми Bargen

Щоб уникнути штрафів Держпраці, але водночас зекономити на податках із зарплати підлеглих, ресторатори часто укладають з працівниками договори про надання послуг (цивільно-правові договори).

-          Добрий день! Американо, будь ласка.

-          Так, звичайно.

-          Смачна у вас кава і кав’ярня хороша. Давно тут працюєте?

-          Та вже більше року…

Так може починатися спілкування інспектора праці з вашим працівником. Під час таких розмов контролери дізнаються багато цікавого про заклад, у тому числі про неоформлених працівників. Усі свідчення персоналу вони фіксують і потім використовують для обґрунтування штрафів за непрацевлаштованих працівників. У 2018 році такий штраф сягає 112 тис грн за одного працівника.

Чому ЦПД такі популярні?

Щоб уникнути штрафів Держпраці, але водночас зекономити на податках із зарплати підлеглих, ресторатори часто укладають з працівниками договори про надання послуг. Ці договори ще називають цивільно-правовими (ЦПД).

Вигода очевидна, адже сплачувати єдиний соціальний внесок (22%), податок із доходів фізичних осіб (18%), військовий збір (1,5%) потрібно не з мінімальної заробітної плати, а з суми винагороди за ЦПД. Оскільки немає вимог до мінімального розміру винагороди за ЦПД, то вона може складати навіть і 100 грн.

Ще одна перевага ЦПД перед трудовим договором – відсутність обов’язку повідомляти податкову про прийняття працівника. Якщо підприємство наймає когось на роботу, то працівник може приступати до роботи не раніше наступного дня після того як підприємство повідомить податкову про найм цього працівника.

Про укладення ЦПД не потрібно повідомляти жодні державні органи. Дехто використовує це і укладає ЦПД без дати. Дату вписують вже тоді, коли приходять контролери.

Деякі ресторатори думають, що за ЦПД може працювати весь персонал ресторану і цих договорів буде достатньо для перевірки інспекторами праці. Чи дійсно це так, та чи всі ресторанні професії можна пристосувати до ЦПД, обговоримо далі.

Трудовий договір vs ЦПД. У чому різниця?

Є декілька принципових пунктів, які відрізняють ЦПД від трудового договору.

  1. Назва не головне, але також має значення.

Те що договір називається не «трудовий договір», а «договір про надання послуг», ще не означає, що він є таким за своєю суттю. Контролюючі органи та суд оцінюють зміст договору і враховують реальні відносини між сторонами.

У деяких клієнтів ми бачили різні варіанти назв ЦПД. Траплялись навіть «трудові угоди». Така назва дуже сподобається контролерам і з дуже великою вірогідністю стане підставою для накладення штрафу.

Також слід уникати таких понять як «роботодавець», «працівник», «заробітна плата», «вихідний день», «лікарняний» і т.д.

  1. Сам собі король.

На відміну від працівника, виконавець робіт за ЦПД має набагато більше свободи. Він сам організовує свою роботу та не підпорядковується правилам внутрішнього трудового розпорядку. Тому у договорі не має бути умов про підпорядкування працівника та регульований робочий час з 10:00 до 18.00.

Також роботи за ЦПД повинні виконуються нерегулярно – обслуговування банкетів, тощо.

  1. За що платять і коли?

Працівник отримує заробітну плату за те, що він є на роботі і виконує свої трудові обов’язки. Строки виплати зарплати визначені в законі.

За ЦПД виконавець отримує винагороду за надану послугу або за результат виконаної роботи. Замовник оплачує такі роботи на підставі актів у строки, які сторони визначають собі самостійно.

Ресторанні професії і ЦПД

Не кожну ресторанну професію можна пристосувати до ЦПД. Є працівники, яких мають виключно за трудовими договорами. До таких належить, зокрема, адміністратор. Він працює постійно, з дотриманням графіку роботи закладу, конкретного матеріалізованого результату роботи у нього немає.

Є професії з якими не все однозначно. Це офіціант, бармен. Також є роботи, які цілком законно можна виконувати на підставі ЦПД.

Пропонуємо розібратися на конкретних прикладах. 

Офіціант, бармен

У переважній більшості випадків ми не рекомендуємо своїм клієнтам укладати ЦПД з барменами і офіціантами. Така робота є систематичною. Вони працюють увесь день на робочому місці, а виокремити результат таких робіт досить важко. Звісно, можна написати, що бармен повинен зробити, 100 коктейлів, а офіціант  - прибрати 20 столів, але такі формулювання можуть поставити під сумнів контролюючі органи.

Наприклад, Одеський апеляційний адміністративний суд у своїй постанові від 19.04.2018 став на сторону Держпраці у спорі з ФОПом-власником кафе щодо характеру роботи бармена та офіціанта: «праця громадян за наведеними вище цивільно-правовими договорами не є юридично самостійною, а здійснюється в межах діяльності установи громадського харчування з систематичним виконанням трудових функцій притаманних саме для робіт офіціанта, а також бармена». Спір закінчився штрафом для роботодавця у сумі 960 тис грн.

Звісно, можуть бути і винятки. Якщо офіціант чи бармен обслуговує банкет всього кілька годин, тоді в договорі можна визначити конкретний обсяг робіт, які він повинен виконати.

Прибиральниця, кухар

Якщо прибиральниця працює не регулярно, а прибирає в зручний для неї час, то цілком виправдано укладати з нею договір про надання клінінгових послуг. Платити прибиральниці можна за окремі роботи: мийка вікон, чистка меблів, генеральне прибирання, миття посуду і т.п.

Законність такого формату співпраці підтверджують і суди. Тернопільський окружний адміністративний суд своєю постановою від 19.06.2018 скасував штраф Держпраці в розмірі 192 тис грн і мотивував своє рішення тим, що «відповідно до змісту укладеного між сторонами договору на виконання робіт (надання послуг) фізичною особою слідує, що на виконавця не розповсюджуються правила внутрішнього трудового розпорядку Замовника. Також, відповідно до умов Угоди, виконавець самостійно, на власний розсуд визначає конкретний час і тривалість виконання робіт (надання послуг) по прибиранню».

Співпрацю з кухарем також можна оформити ЦПД, якщо він готує страви на підставі окремих замовлень. Наприклад, за ЦПД кухар може приходити для того щоб приготувати десерти чи певні заготовки для страв, які в подальшому використовуватиме інший персонал кафе чи ресторану.

Цивільно-правовий договір може як допомогти зекономити, так і стати підставою для чималого штрафу за роботу без трудового договору. Однозначно не потрібно вдаватися в крайнощі і переводити всіх працівників на роботу за ЦПД. До розробки договору потрібно підійти виважено: детально проаналізувати характер робіт, правильно визначити порядок та умови оплати, узгодити час їх виконання та інші важливі пункти договору. І тоді ваш бізнес буде успішним, а ви будете спати спокійно.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]