Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
12.12.2017 12:13

Як самостійно перевірити квартиру у новобудові?

Адвокат, партнер юридичної фірми Bargen

Щороку збільшується кількість квартир на первинному ринку. Лише в Києві у 2017 році їх кількість сягнула за 70 000. Разом з тим, у тому ж Києві більше 100 новобудов є проблемними.Багато новобудов зводиться без дозвільних документів, що, у свою чергу, аб

Щороку збільшується кількість квартир на первинному ринку.  Лише в Києві у 2017 році  їх кількість сягнула за 70 000. Разом з тим, у тому ж Києві  більше 100 новобудов є проблемними. Хоча ера шахраїв штибу «Еліта Центру»    вже позаду, однак і сьогодні не усі забудовники є добросовісними.
Так, багато новобудов зводиться без дозвільних документів, що, у свою чергу, або унеможливлює здачу  такого будинку в експлуатацію, або ж породжує довготривалу здачу.  Аби не залишитися без квартири та грошей, слід здійснити повну перевірку об’єкта будівництва та забудовника.
Для фахової юридичної перевірки новобудови та забудовника краще звернутися до юристів, які працюють у вказаній сфері. Якщо ж такої можливості немає, то  поверхневу перевірку можна зробити і самостійно.
На що звернути увагу перш за все?

1. Земля.
 
Для будівництва забудовник повинен мати у власності чи оренді земельну ділянку. Перед підписанням договору необхідно вимагати у забудовника документ, який підтверджує право на землю (наприклад, договір оренди земельної ділянки). Слід зазначити, що власник земельної ділянки, підрядник (компанія, яка будує будинок) та компанія, яка продає квартиру можуть бути різними особами. У такому випадку необхідно вимагати у забудовника документи, укладені між користувачем землі та продавцем квартир.  
Для перевірки  власника чи орендаря земельної ділянки створена Публічна кадастрова карта. Відомості, що містяться у ній є відкритими, а тому кожен може перевірити місце розташування земельної ділянки, її кадастровий номер, форму власності, цільове призначення земельної ділянки, а також її площу.
Для будівництва будинку ділянці має бути присвоєне правильне цільове призначення, наприклад:  для будівництва і обслуговування багатоквартирного житлового будинку.

Приклад пошуку земельної ділянки.


Про наявність проблем щодо земельної ділянки (арешти, заборони) можна дізнатися після отримання довідки з Державного реєстру речових правна нерухоме майно, Критерієм пошуку можна обрати кадастровий номер, який ви знайшли на Публічній кадастровій карті, адресу земельної ділянки або ж назву компанії-забудовника.
Приклад пошуку.


2. Документи на будівництво.
Для будівництва житлового будинку забудовник зобов’язаний отримати містобудівні умови та обмеження забудови земельної ділянки. Це документ, що містить планувальні та архітектурні вимоги до проектування і будівництва.  Для будівель Києва  таку інформацію можна отримати із Містобудівного кадастру Києва. Для інших регіонів інформацію варто шукати на сайтах місцевих рад.
На сайті містобудівного кадастру Києва також створено міжвідомчий центр забудови Києва на якому відмічено виявлені незаконні забудови міста.


Крім того, щоб здійснювати будівництво багатоповерхового будинку, забудовник повинен отримати дозвіл  на виконання будівельних робіт, перевірити який можна на сайті Державної архітектурно-будівельної інспекції України.  
На вказаному сайті можна перевірити і ліцензію  підрядника на здійснення будівництванаявність якої є обов’язковою.

Приклад пошуку дозволу на будівельні роботи.
3.Перевірка компанії  забудовника.
Здійснивши запит у  Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, можна перевірити  засновників забудовника, види його діяльності, чи не визнаний він банкрутом або ж чи не відриті щодо нього виконавчі провадження за непогашені борги. Аби дізнатись про наявність боргів забудовника перед державою, необхідно скористатись сервісом Державної фіскальної служби.

Приклад пошуку компанії в реєстрі.


Важливим етапом перевірки є пошук  у Єдиному державному реєстрі судових рішень судових процесів не лише щодо об’єкта будівництва та земельної ділянки,  а й чи судився  забудовник покупцями  через порушення своїх зобов’язань.
Не слід забувати і  про репутацію забудовника, кількість  зданих  ним об’єктів в експлуатацію та кількість років діяльності на ринку. Для цього можна використовувати інформацію, отриману із  ЗМІ або форумів. Проте така інформація не завжди може бути правдивою, тому її також слід ретельно перевіряти.

Як бачимо, при перевірці новобудови, слід враховувати дуже багато факторів. Звісно, навіть найбільш позитивний висновок щодо забудовника не є гарантією 100% здачі об’єкта. Проте провівши юридичну перевірку новобудови, Ви точно будете знати, в який об’єкт краще не інвестувати.
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]