Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
12.09.2017 10:22

Як оскаржити заборону виїзду за кордон?

Адвокат, партнер юридичної фірми Bargen

За даними Державної прикордонної служби України, в перший місяць безвізового режиму його перевагами скористалося 95 тисяч українців. Тенденція буде продовжуватися, а тому все більше бажаючих захочуть відвідати країни Європейського Союзу у цьому році. Пр

20130926_3.jpg
 

За даними Державної прикордонної служби України, в перший місяць безвізового режиму його перевагами скористалося 95 тисяч українців. Тенденція буде продовжуватися, а тому все більше  бажаючих захочуть відвідати країни Європейського Союзу у  цьому році.

Проте не потрібно забувати, що навіть маючи біометричний паспорт та всі необхідні документи для перетину кордону, у відпустку можна так і не вирушити.

Вже на кордоні може виявитись, що вам заборонено виїзд з країни через борги.

Чому можуть не випустити з країни?  

Дійсно, законодавство передбачає можливість тимчасового обмеження у праві виїзду за межі України. Якщо громадянин є боржником у виконавчому провадженні, державний виконавець може звернутися з поданням до суду про заборону виїзду за межі України. Заборгованість може бути різною. Це можуть бути аліменти, банківські кредити чи штрафи перед державою. Розмір заборгованості теж не має значення.  Це може бути як шестизначна сума, так і борг в розмірі кількох тисяч гривень.

Якщо суд погоджується з аргументами виконавця, то виносить ухвалу про заборону виїзду. Зверніть увагу – суд не повідомляє боржника про заборону виїзду. А тому найчастіше для особи, яка перетинає кордон, наявність судового рішення про заборону виїзду виявляється несподіванкою. 

Перед поїздкою за кордон переконайтеся, чи діє стосовно вас тимчасове обмеження у праві виїзду. Особливо коли у вас є  борги. Для цього потрібно звернутися до Головного центру обробки спеціальної інформації Державної прикордонної служби України з письмовим запитом.

Як оскаржити заборону виїзду?  

Якщо ви дізналися, що суд заборонив вам покидати територію України, необхідно оскаржити заборону до апеляційного суду. Строк оскарження - 5 днів з моменту отримання копії судового рішення про заборону виїзду. На жаль, суди не завжди належним чином досліджують докази та в більшості випадків прислухаються до доводів державних виконавців.

Проте, підставою для винесення ухвали про заборону виїзду закордон має бути не тільки факт наявності у боржника заборгованості, але і факт умисного ухилення від виконання рішення суду про стягнення такої заборгованості.

Для оскарження судового рішення про заборону виїзду рекомендую звернути увагу на наступні запитання:

Чи дійсно боржник ухиляється від виконання своїх зобов’язань?  

Ухилення від виконання рішення суду не може бути умисним, якщо боржник немає коштів оплатити борги.

Чи ухиляється боржник від викликів державного виконавця?  Зазвичай державні виконавці вказують, що боржник ухиляється від виконання рішення суду, оскільки не з’являється на виклики державного виконавця. Проте дуже часто виконавець надсилає виклики на помилкову адресу і боржник їх взагалі не отримує. В такому випадку неявка до державного виконавця не може вважатися умисною. Слід зазначити, що інколи боржник навіть не знає про наявність виконавчого провадження.

Чи пов’язана робота боржника із відрядженнями за кордон?  

У своїх поданнях до суду державні виконавці інколи стверджують, що боржник часто перетинає державний кордон і може не повернутися в Україну.

Разом з тим, в  процесі вирішення питання про заборону виїзду, суди не завжди звертають увагу на характер роботи боржника. Також суди не звертають увагу на те, чи може заборона виїзду вплинути на його фінансовий стан та можливість погашати заборгованість. У більшості випадків боржнику дійсно потрібно покидати територію України з робочими питаннями.

Після того як заборона виїзду буде скасована апеляційним судом, необхідно надати копію судового рішення до Головного центру обробки спеціальної інформації Державної прикордонної служби України. Лише тоді боржника буде виключено з бази прикордонної служби.

Хочу сказати, що навіть коли ви оскаржите заборону виїзду, виконавець має право повторно звернутися з аналогічним поданням до суду через деякий час. Подбайте, щоб для цього у виконавця не було підстав. З’являйтеся час від часу до виконавця. Дізнавайтеся про хід виконавчого провадження. Наддавайте в письмовій формі інформацію про зміну місця проживання чи місця роботи. Погашайте заборгованість, навіть незначними сумами. І тоді ризики того, що вам заборонять покидати територію України істотно зменшяться.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]