Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.

Багато хто в наші дні задає собі питання. Чи варто знати історію? Чи допоможе нам те, що ми будемо знати ким були наші пращури, діди, прадіди? Спитайте кожного – він розповість в кращому випадку тільки про своїх дідів. Дуже зрідка ви почуєте від когось іст

    Багато хто в наші дні задає собі питання. Чи варто знати історію? Чи допоможе нам те, що ми будемо знати ким були наші пращури, діди, прадіди? Спитайте кожного – він розповість в кращому випадку тільки про своїх дідів. Дуже зрідка ви почуєте від когось історії про своїх прадідів та прабабусь. І вже напевне мало що буде відомо про тих, хто жив до встановлення більшовицької влади в Росії та Східній Европі.

   З іншого боку вивчаючи свій родовід можна встановити ким були твої пращури: чи були вони шляхетного роду, чи володіли землями, маєтностями, чи взагалі вони мали іноземне походження і завдяки йому ти та твої діти можуть скористатись репатріацією та переїхати до іншої країни. Наприклад «Карту Поляка», що дає можливість користуватись деякими правами громадянина Польші (в тому числі і медичною допомогою), за сім років існування цієї програми, отримали 70 тисячь українців.

      Крім усього вищезазначенного історія родини – це завжди частина історії міста, регіону, або ж навіть інколи - цілої країни.

     Той, хто задається таким питанням на сьогодні має безліч можливостей. В першу чергу слід опитати живих родичів. У них треба дізнатись максимум інформації: ім’я, по – батькові та прізвище якомога більшої кількості предків. До того ж дуже важливо отримати інформацію про дати та місце їх народження та смерті (якщо вони вже померли). Це допоможе, коли ви перейдете до наступного етапу своїх пошуків.

    Наступним кроком може стати пошук в Інтернеті. Однак у зв’язку з малим об’ємом інформації, що викладена в світовій мережі, щодо людей, що проживали на теренах колишнього Радянського Союзу багато інформації з цього джерела ви не отримаєте. Якщо хтось з ваших предків загинув, був поранений або ув’язнений під час Другої Світової війни списки товариства «Меморіал» та військового архіву СРСР допоможуть вам у пошуках. Вони є найбільшим джерелом історичної інформації про мешканців України в двадцятому сторіччі, що викладені у вільному доступі в мережі. Також можна натрапити на інформацію щодо репресованих у радянські часи осіб, але її містять лише спеціалізовані інтернет - ресурси.

   Під час пошуку в інтернеті дуже важливо не користуватись сумнівними платними сервісами. Але якщо вже вам необхідно добути більше інформації, то намагайтеся користуватись тими, якими користувалися ваші знайомі. Не витрачайте гроші на неперевірену інформацію.

   Перед переходом на інший етап важливо мати інформацію про предків до початку двадцятого сторіччя. Якщо такої інформації вам не вистачає, то слід звернутись до органів РАГСу або сільради, за місцем народження тих предків, інформація про яких у вас є. Далі вам прийдеться шукати вже в історичних документах – метричних книгах, старовинних договорах та грамотах. На сьогоднішній день в місцевих органах влади зберігається інформація про народження або одруження людей не раніше 1932 – 34 років.

   Для того, аби отримати докумети про своїх пращурів необхідно надати документи, що підтверджують рідство: свідотство про народження своє, батька, діда і так далі. В залежності від того наскільки далекі родичі вам потрібні. Також можна отримати свідоцтво про укладання шлюбу ваших пращурів. Чим більше документів ви знайдете, тим легше вам буде отримати право на громадянство та знайти якнайбільше родичів.

   Далі тридцятих років двадцятого сторіччя ваші пошуки мають привести до архівних установ. Документи в них зберігаються за територіальною ознакою. Знайти потрібний вам архів можна за допомогою державного ресурсу archives.gov.ua.  З архівними документами країн Евросоюзу та США набагато простіше. Багато з них є у вільному доступі на спеціалізованих інтернет - форумах та в електронних архівах (наприклад польский AGAD ). І взагалі европейскі мешканці більш відкриті для пошуку своєї далекої рідні, ніж наші співвітчизники. Вони із задоволенням спілкуються з далекими родичами і допомогають іншим знайти своїх пращурів і живих родичів.

    В давні часи більш шанованими були саме ті люди, які знали свій родовід. І чим більше пращурів вони знали, тим більше до них виявляли поваги. Українські архівні документи дозволяють довести свій родовід до шістнадцятого сторіччя нашої ери. Але не важливо наскількі далеких пращурів ви знайдете і ким вони будуть. Головне те, що вас будуть знати і цінити через покоління так само, як ви знаєте і ціните своїх пращурів сьогодні.

 

Олександр Гаврик

Сергій Коловоротний

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]